Pokuszę się o podsumowanie dzisiejszych zawodów,które obejrzałem na żywo.Mam nadzieję,że moja relacja pomoże Wam wytypować trafnie kolejne zawody żużlowe,czyli 1 kolejkę polskich lig w Lany Poniedziałek.
-----------------------------------------------------------
Wyniki:
1. Darcy Ward (Unibax Toruń) - 13+3 (1,3,3,3,3)
2. Maciej Janowski (Azoty Tauron Tarnów) - 13+2 (3,3,3,2,2)
3. Robert Kościecha (Polonia Bydgoszcz) - 12 (3,1,2,3,3)
4. Krzysztof Buczkowski (Polonia Bydgoszcz) - 11 (1,3,2,3,2)
5. Przemysław Pawlicki (Unia Leszno) - 11 (3,2,2,3,1)
6. Ryan Sullivan (Unibax Toruń) - 10 (2,3,1,1,3)
7. Krzysztof Kasprzak (Stal Gorzów) - 8 (2,2,2,0,2)
8. Tomasz Gapiński (Polonia Bydgoszcz) - 7 (3,2,1,1,w)
9. Piotr Pawlicki (Unia Leszno) - 6 (1,0,3,2,0)
10. Mikołaj Curyło (Polonia Bydgoszcz) - 5 (0,0,0,2,3)
11. Rafał Okoniewski (PGE Marma Rzeszów) - 5 (d,1,3,1,u/ns)
12. Damian Baliński (Unia Leszno) - 5 (d,1,0,2,2)
13. Szymon Woźniak (Polonia Bydgoszcz) - 4 (2,2,0,0,0)
14. Tomasz Jędrzejak (Betard Sparta Wrocław) - 3 (2,0,1,0,0)
15. Sebastian Ułamek (Betard Sparta Wrocław) - 3 (1,0,1,0,1)
16. Adrian Miedziński (Unibax Toruń) - 3 (0,1,0,1,1)
Bieg po biegu:
1. Gapiński, Jędrzejak, Ułamek, Miedziński
2. Kościecha, Kasprzak, Ward, Okoniewski (d1)
3. Janowski, Sullivan, Buczkowski, Baliński (d3)
4. Prz. Pawlicki, Woźniak, Pi. Pawlicki, Curyło
5. Sullivan, Gapiński, Kościecha, Pi. Pawlicki
6. Ward, Prz. Pawlicki, Baliński, Ułamek
7. Buczkowski, Kasprzak, Miedziński, Curyło
8. Janowski, Woźniak, Okoniewski, Jędrzejak
9. Ward, Buczkowski, Gapiński, Woźniak
10. Janowski, Kościecha, Ułamek, Curyło
11. Okoniewski, Prz. Pawlicki, Sullivan, Miedziński
12. Pi. Pawlicki, Kasprzak, Jędrzejak, Baliński
13. Prz. Pawlicki, Janowski, Gapiński, Kasprzak
14. Buczkowski, Pi. Pawlicki, Okoniewski, Ułamek
15. Kościecha, Baliński, Miedziński, Woźniak
16. Ward, Curyło, Sullivan, Jędrzejak
17. Curyło, Balińki, Okoniewski (w/s.u.), Gapiński (u/ns)
18. Sullivan, Kasprzak, Ułamek, Woźniak
19. Ward, Janowski, Miedziński, Pi. Pawlicki (u3)
20. Kościecha, Buczkowski, Prz. Pawlicki, Jędrzejak
21. Ward, Janowski
-------------------------------------------------------
Może po kolei trochę o jeździe każdego z zawodników:
Ward-tylko w I biegu niespasowany i na dystansie nie mógł nikogo wyprzedzić,głównie dlatego że szukał prędkości na zewnętrzenej a jak wiadomo w Bydgoszczy pierwsze biegi to zawsze krawężnik trzeba trzymać.Później już niepokonany,waleczny aczkolwiek moim zdaniem nie do końca kontrolował swoją jazdę stwarzając niebezpieczne sytuacje.
Janowski-bardzo szybki,bawił się jazdą wyprzedzając kolejnych rywali.Widać,że sprzęt ma super przygotowany a dyspozycja na pewno lepsza dzięki meczom na Wyspach.
Kościecha-chyba największa niespodzianka,wielu z nas przegrało dziś przez niego kasę.Jego jazda nie była ani troszkę efektowna,po prostu dobre starty i jak się okazało dobrze spasowany do tego toru silnik(o torze na końcu coś dodam)
Buczkowski-przyzwoity występ,starty słabe ale na dystansie już lepiej.Mogło być minimalnie lepiej,ale nie zawiódł raczej i w lidze u siebie prowadząc parę juniorską będzie zdobywał ponad 10 pkt spokojnie
Pawliccy-jak na razie starszy jeździ pewniej,ale też nie ma takich problemów sprzętowych jak Piotr. Najmocniejsza para juniorska zdecydowanie jeśli chodzi o E-ligę i nie powinno się to zmienić przez cały sezon według mnie.
Sullivan-silnik był spasowany ale nie na taki tor jaki był dziś w Bydgoszczy,stąd na dystansie Ryan bardzo przeciętnie,bez błysku.Dobre starty i znajomość geometrii toru pozwolił na dwucyfrową zdobycz.
Kasprzak,Gapiński,Baliński-wszyscy trzej bezbarwni,choć punkty przywozili.Taka postawa w lidze raczej nie wystarczy do pokaźnych zdobyczy.
Okoniewski Defekt na prowadzeniu oraz upadek w ostatnim starcie,czyli co najmniej 4 pkt stracone(Gapiński wykluczony,Okoń nie pojechał w powtórce).Jak zawsze świetne starty,dobry pierwszy łuk ale na dystansie słabiutko.
Curyło i Woźniak-niespodziewani uczestnicy wypadli całkiem nieźle na tle wyjadaczy ligowych,Curyło waleczniejszy na dystansie,Woźniak dobre starty a później już różnie.W biegu z Kościechą "kolega" powiózł go mocno w bandę i Szymon punktów już nie zdobył
Jędrzejak,Ułamek i Miedziński-bida z nędzą jak to się mawia,myślałem że Miedziak jednak już przygotuje jakiś przyzwoity silnik a okazuje się że albo dalej szuka albo znaleźć nie potrafi i z tydzień się skompromituje w lidze.Para wrocławska nieobecna,nie wiem czy potraktowali ten start jako płatny trening czy są tacy słabi na początku sezonu.
No i słówko o torze-dziś był wyjątkowo twardy.W lidze taki nie będzie na 99%,więc trudno przewidzieć jak w meczu z Falubazem zaprezentują się Poloniści.Wydaje mi się że na przyczepniejszym będze dużo lepiej w wykonaniu Gapińskiego i juniorów.Kościecha pewnie będzie miał problemy za to,przynajmniej tak mi się wydaje na chwilę obecną.