Oberstdorf 19/12/2008
Oto moje, krótkie analizy na dzisiejsze zawody.
Zdarzenie: Robert Kranjec - Dimitri Vassiliev 1st Round H2H
Typ: Dimitri Vassiliev
Kurs: 1,3
Bukmacher: betsafe
Analiza: Pierwsza para w systemie KO dzisiejszego konkursu. Zmierzy się Rosjanin Vassiliev, ze Słoweńcem Robertem Kranjcem. Para wydaje się wyrównana, lecz ja uważam inaczej. Rosjanin w tym sezonie prezentuje się na prawdę dobrze. W klasyfikacji generalnej zajmuje 16 miejsce z dorobkiem 125pkt. Robert uzbierał tych pkt zdecydowanie mniej iż tylko 41 i plasuje się na 31 miejscu. W treningach na skoczni w Niemczech obaj prezentowali inną formę... Vassiliev oba treningi wygrał, Kranjec plasował się na dalszych miejscach (23 i 11). W kwalifikacjach Dimitri nie skoczył na tyle na ile go stać i zajął odległa 25 lokatę (wynik 121m), skoki były o wiele bliższe niż podczas treningów. Kranjec jak na swój tegoroczny potencjał skoczył dobrze 120,5m.
Tutaj zestawienie obu skoczków i ich formy na treningach i kwalifikacjach.
1. VASSILIEV Dimitry RUS
137.0m --- 23. KRANJEC Robert SLO
127.0m
1 VASSILIEV Dimitry RUS
138.5m --- 11 KRANJEC Robert SLO
131.5m
25 VASSILIEV Dimitry RUS
121.0m 113.8pkt ---26 KRANJEC Robert SLO
120.5m 112.9pkt
Uważam, iż Rosjanin jest w lepszej formie w tym sezonie, obrazują to dłuższe skoki podczas serii treningowych. Kwalifikacje były dziwne i oglądaliśmy dalekie skoki tylko tych najlepszych. Kranjec będzie musiał szukać szansy w LL. Kurs 1,3 można wziąć spokojnie do jakiegoś dubelka. Jest to dość pewny typ.
Zdarzenie: Adam Malysz - Roman Koudelka 1st Round H2H
Typ: Adam Malysz - zwrot
Kurs: 2,00
Analiza: Adam stanie przed trudnym zadaniem. Pokonanie uzdolnionego Czecha to na pewno duże wyzwanie patrząc na dotychczasowa formę. Mój typ opieram głównie na coraz lepszych skokach Małysza i porównywalnych wynikach obu zawodników w treningach i kwalifikacjach. Polak bardzo zmotywowanie przystępuje do
TCS. Liczy na dobrą lokatę, dzisiaj nie może pozwolić sobie na stratę pkt iż to przekreślił by automatycznie jego plany. Adam wie, że musi oddać dobry pierwszy skok aby pokonać Koudelkę, aby nie czekać na dodatkową szansę z LL. W treningach obaj zawodnicy skakali porównywalnie.
7. MALYSZ Adam POL
133.5m --- 14. KOUDELKA Roman CZE
130.5m
25. MAŁYSZ Adam POL
126.5m --- 24. KOUDELKA Roman CZE
127.5m
28. MAŁYSZ Adam POL
120.0m 111.5pkt --- 23. KOUDELKA Roman CZE
121.0m 114.3pkt
Jak widzimy skoki obu są porównywalne. Zadecyduje słabsza dyspozycja jednego z nich. Roman na pewno pod wielką presją iż skakać w parze z Małyszem to na pewno zaszczyt. Różnica odległości nie powinna być duża i myślę, iż Adam ma naprawdę duże szanse na wygranie pary. Można spróbować zagrać ten typ jako singiel ze mniejszą stawkę.
Zdarzenie: Fumihisa Yumoto - Johan Remen Evensen 1st Round H2H
Typ:Johan Remen Evensen
Kurs:1,4
Analiza: Para, która jest dość często grana. Kurs na
podbicie wystarczający i dość pewny. Dość popularny typ z tego co widzę, więc krótko. Obaj na skoczni bez rewelacji. Japończyk po wygraniu konkursu w Pregelato spisuje się mizernie. Na treningach pozycje 62 i 31 nie napawały optymizmem. W kwalifikacjach poszło trochę lepiej i za skok na odległość 117,5m zajął 31 miejsce. Młody Norweg po dobrym starcie troszkę stracił na świeżości. Słabsza postawa na treningach (59 i 21 miejsce) w kwalifikacjach było już lepiej (20 miejsce, 123m). Widocznie przyzwyczaja się do skoczni i co skok skacze lepiej. Myślę, iż tutaj bez żadnej niespodzianki parę powinien wygrać Norweg na którego stawiam.
Zdarzenie: Harri Olli - Thomas Morgenstern
Typ: Thomas Morgenstern
Kurs: 1,65
Analiza: Bardzo ciekawy typ po fajnym kursie. Olli, na którego liczy wielu finów zmierzy się z Morgensternem, który z pewnością ma chrapkę na wygranie
TCS. Austriak w tym sezonie już bez takiego powera, którym dysponował w ubiegłym roku. Wciąż zajmuje miejsca poza podium i z pewnością przytłacza go to. Olli skacze bardzo dobrze... niektóre skoki są wręcz fenomenalne. Chce wyrosnąć na przywódcę finów. W dzisiejszym konkursie konkurentem w KO Fina będzie Felix Schoft, tutaj bez niespodzianek z pewnością awansuje Harri. Konkurentem Morgensterna będzie Słoweniec Primoz Pikl. Nie będzie żadnych problemów. Argumentami, które przemawiają za Morgensternem jest to iż na pewno chce on wygrać
TCS, stanąć na podium w tym sezonie. Obaj latają nienagannie technicznie i otrzymują wysokie noty za styl od sędziów. Więc aby być lepszym trzeba skoczyć dalej
. Morgi w treningach bez rewelacji 21 i 16 miejsce. W kwalifikacjach skoczył bardzo dobrze 135,5m i uplasował się na 4 miejscu. Tutaj główny powód mojego typu, Olli który skakał chwile przed Austriakiem uzyskał jedyne 126,5m, a więc aż 9 m bliżej. Oczywiście nie ma co się zbytnio tym sugerować, lecz daje mi to do myślenia. W pierwszym treningu Olli 23 lokata, w drugiej sesji najdalszy jego skok podczas wczorajszego dnia 134,5m i dobre 6 miejsce. Na pewno różnica klas jest nie wielka, lecz to Morgenstern powinien zająć lepsze miejsce.
Zdarzenie: Anders Bardal - Anders Jacobsen
Typ: Anders Bardal
Kurs: 1,5
Analiza: Pojedynek dwóch Norwegów. Bardal najlepszy ze skandynawskiej ekipy oraz Jacobsen, który całkiem dobrze radzi sobie w tym roku. Oboje w Oberstdorfie bez rewelacji. Bardal w kwalifikacjach zajął 9 miejsce, Jacobsen 16. W obu treningach także lepszy był Bardal. Zdecydowanym faworytem w tej wirtualnej parze jest dla mnie właśni on. Spisuje się lepiej, skacze dalej i bardzo dobrze technicznie. Jacobsen ma niektóre skoki, które są totalną klapą. Dodatkowym sprzymierzeńcem mojego typu jest informacja, którą podał
Snajper
Anders Jacobsen minionych Świąt do udanych nie zaliczy. Norweg podczas Wigilii źle się poczuł i został przewieziony do szpitala, gdzie poddano go operacji na hemoroidy. Norweg startuje w Turnieju Czterech Skoczni, jednak jest obolały.
Ty tym bardziej wydaje mi się prawdopodobny i po takim kursie go biorę ????
Zdarzenie: Kalle Keituri - Tom Hilde
Typ: Kalle Keituri
Kurs: 1,45
Analiza: Kale w znakomitej formie. W obu treningach zaprezentował się znakomicie, skoki na odległość 134,5m oraz 132,5m dawały mu 5 oraz 8 miejsca. W kwalifikacjach już poszło trochę słabiej 126m i 15 pozycja. W pierwszej serii Kale będzie skakał z Czechem Borkiem Sedlakiem. Nie powinno być problemów.Tom Hilde prezentuje się o wiele gorzej. Na pierwszym treningu 13 lokata i skok na odległość 130,5m, na drugiej sesji treningowej Hilde skoczył tylko 113m i zajął odległą 63 lokatę. W kwalifikacjach poradził sobie jednak o wiele lepiej i za skok 118m uzyskał 29 pozycję. W parze będzie skakał z nie byle kim bo z Jakubem Jandą, który ten sezon ma lepszy od młodego Norwega. Możliwe jest iż Tom nie zdoła się zakwalifikować nawet do drugiej serii konkursu. Typ moim zdaniem bardzo pewny. Polecam!
To moja ostatnia propozycja. Czekamy na wyniki ???? )