>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Turniej Czterech Skoczni (29.12.08 - 6.01.09)

Status
Zamknięty.
ted 12,8K

ted

Forum VIP
Typy na ogólną klasyfikacje w TCS

Loitz (koncowe miejsce 1-3)
kurs: 2,60
✅✅
Moim zdaniem jest to najrówniej skaczacy zawodnik w tym sezonie, w 7 zawodach 3 razy stawał na podium a zawsze był w pierwszej &#39;10&#39;. Skocznie TCS doskonale zna i jesli pogoda nie pokrzyzuje planów to moze namieszac.

koch-schmitt (koncowe miejsce)
typ: 2 kurs: 1,65
✅
Niemiec nie wygrał nigdy TCS a forma przyszła w odpowiednim momencie.
W gronie skoczków jest jednym z najbardziej doświadczonych, a do tego bardzo dobrze zna turniejowe skocznie. Na TOp 8 w bwin jest kurs 1,65 tez dobry. ✅
Na jakim miejscu w klasyfikacji generalnej znajdzie się najlepszy fiński skoczek?
typ: 4-6 miejsce kurs: 2,80 ⛔ mialem grac powyzej nizej niz 6, ale łatwo teraz tak mowic
Nie zapowiada sie by finowie odegrali znaczącą role w walce o zwyciestwo, ale tuż za podium jesli beda nadal skakac rowno moze sie znalezc ktorys z trojki: olli, keituri czy larinto.
Czy Adam Małysz (POL) będzie w Top 15?
typ: tak kurs: 1,85 ⛔
Tutaj Polak zaczął swoją droge po kryształowa kule. Przygotowany fizycznie jest dobrze tylko problem ciagle tkwi w tym spoznionym wybiciu. Mam nadzieje ze tutaj sie poprawi, bardzo lubi wszystkie skocznie i chetnie zagralbym ze bedzie w TOP 10
ps. kursy z unibetu i bwin, chociaz nie sa tak wysokie jak rok temu na Ahonena.

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Też to polecam, myslalem ze wpisalem ten typ (schmitt top 3), ale widze ze tylko pojedynek z Kochem.
Jutro kwalifikacje, a do kadry Niemiec wraca Spaeth po kontuzji

galek7 0

galek7

Użytkownik
Dla mnie Malysz w 15 nie bedzie, forma moze juz jakas w miare jest, ale zdecydowanie wiecej zawodnikow prezentuje sie od niego lepiej, zreszta kwalifikacje pokazaly to, moim zdaniem Malysz bedzie na poczatku 3 dziesiatki.

Loitzl - cichy faworyt, pewnie walka o zwyciestwo rozegra sie miedzy nim a Schlirenzauerem i szukalbym tu niespodzianki. Amman bedzie mocny ale chyba nawet nie na podium, Pierwsza trojka to wg mnie 2 ww wspomnianych Austriakow oraz ich rodak Morgerstern ktory chyba wraca do szczytowej formy.
Co do pojedynku Schmitt - Koch, pewna 1, ale juz ze Niemiec w top3 to niebardzo...
No i bardzo mi sie podoba typ z finskim skoczkiem.

Co do jutrzejszego konkursu postaram sie podac jakies typy gdy juz sie okaze oferta. ????

snajper 322

snajper

Forum VIP
Dla mnie Malysz w 15 nie bedzie, forma moze juz jakas w miare jest, ale zdecydowanie wiecej zawodnikow prezentuje sie od niego lepiej, zreszta kwalifikacje pokazaly to, moim zdaniem Malysz bedzie na poczatku 3 dziesiatki.

Loitzl - cichy faworyt, pewnie walka o zwyciestwo rozegra sie miedzy nim a Schlirenzauerem i szukalbym tu niespodzianki. Amman bedzie mocny ale chyba nawet nie na podium, Pierwsza trojka to wg mnie 2 ww wspomnianych Austriakow oraz ich rodak Morgerstern ktory chyba wraca do szczytowej formy.
Co do pojedynku Schmitt - Koch, pewna 1, ale juz ze Niemiec w top3 to niebardzo...
No i bardzo mi sie podoba typ z finskim skoczkiem.

Co do jutrzejszego konkursu postaram sie podac jakies typy gdy juz sie okaze oferta. ????
Zaraz zaraz. Oceniasz juz zawodnikow jakie zajma miejsce po kwalifikacjach? To Turniej 4 Skoczni. Tu trzeba oddac 8 rownych skokow. Wygra ten kto trafil z forma i bedzie skakal najrowniej. Jeden zawalony skok i zegnaj koncowy triumf. Wydaje mi sie ze kilku zawodnikow skakalo dzis troche na luzie nie na 100%. Kto jakie zajmnie miejsce mozemy gdybac po jutrzejszym konkursie. Osobiscie niewidze tutaj jako wygranych Ammana i Schliriego. Austriak jeszcze jest za mlody emocje jeszcze moga wziasc gore w decydujacych skokach. Co do Ammana ma super forma daleko skacze, ale jak widzimi czesto ma problemy z ladawaniem. Nie zdziwie sie jak jeden ze skokow zakonczy sie upadkiem. Moim cichym faworytem jest Schmitt, doswiadczenie bedzie tu najwazniejsze, mysle ze bedzie wysoko na swoich skoczniach i to on moze sie pokusic o wygranie TCS. Ale czas nam pokaze, wiecej dowiemy sie po jutrzejszym konkursie. Moze Adam takze z czym wystrzeli ????

galek7 0

galek7

Użytkownik
No oceniam po dzisiejszych kwalifikacjach i treningach, jak i po skokach we wczesniejszych konkursach. Skoki to specyficzny sport, ktory rzadzi sie swoimi prawami i uwazam ze typowanie zwyciezcy calego konkursu jest bardzo ryzykowne. Sam zawsze obstawiam zawody dopiero w drugim dniu, gdy juz wiem jak dani zawodnicy prezentuja sie w obecnym tygodniu i na danej skoczni, sposob ten dosyc skuteczny bo juz 3 tygodnie z rzedu wygrywalem, obstawiajac pojedynki.
Tutaj chcialem sie jedynie podzielic wlasna opinia na temat TCS, no i moim zdaniem najwazniejsze wnioski na dzien dzisiejszy mozna wyciagnac z kwalifikacji i treningow, bo juz sugerowanie sie samymi wynikami z Engelbergu moze byc troche mylace.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Anders Jacobsen minionych Świąt do udanych nie zaliczy. Norweg podczas Wigilii źle się poczuł i został przewieziony do szpitala, gdzie poddano go operacji na hemoroidy. Norweg startuje w Turnieju Czterech Skoczni, jednak jest obolały.
skijumping.pl​

M 0

mks22

Użytkownik
Larinto
Coś mi się wydaje, że ten Larinto może w tym roku nieźle namieszać. Skacze coraz lepiej i jak tak dalej pójdzie to mamy następcę Ahonena.

marian86 0

marian86

Użytkownik
W przeciągu lat z moich obserwacji wynika, że prawie zawsze na podium TCS stawają współgospodarze.
W tym roku 2 miejsca mają pewne.
Loitzl jest w życiowej formie i może wiele zdziałać.
Przed kwalifikacjami postawiłem na GB pojedynek Janda-Małysz typ:1 i tak między Bogiem a prawdą Małysz ma mizerne szanse na tą 15.
Owszem skacze równo,ale równie blisko. A liczyć na sławetny sztab szzkoleniowy raczej nie może.
Obstawiam takie podium TCS:
1. Schlierenzauer
2. Loitzl
3. Ammann

galek7 0

galek7

Użytkownik
Loitzl, W (1-3) 2.00 ✅

Loitzl, W - Morgenstern, T - 1 1.62 ✅
Olli, H - Schmitt, M 2 1.72 ✅
Janda - Malysz 1 1,85 ✅
Kuettel, A - Vassiliev, D 2 1,85 ✅
Jacobsen, A Hautamäki, Matti 1 1.75 ✅

Kursy bardzo ciekawe, ale wszystkie pary bardzo wyrownane. Kursy z unibetu, zobaczymy co jutro zaoferuje naziemny STS, bo zawsze ciekawą oferte maja odnosnie skokow.

Aha, typy odnosnie jutrzejszego konkursu.

D 0

domelinho1701

Użytkownik
Spotkanie: Michael Uhrmann - Stephan Hocke
Kto lepszy in Large Hill (HS-137) - Oberstdorf (GER)
Typ: 1
Kurs: 1,87
Bukmacher: expekt
Analiza:
Już dziś o godzinie 16.30 rozpocznię się pierwszy konkurs z cylku Turnieju Czterech Skoczni. Pierwsze zawody odbędą się w niemieckim Oberstdorfie. Uważam, że reprezentant gospodarzy Michael Uhrmann będzie dziś lepszy od swojego młodszego rodaka Stephana Hocke. Uhrmann to zawodnik regularny, utrzymujący równy i jednocześnie wysoki poziom. W 7 dotychczasowych konkursach Pucharu Świata tylko raz znalazł się poza pierwszą &quot;30&quot;. Warto nadmienić, że było to jakże pechowe 31 miejsce, czyli pierwsze nie pozwalające na zdobycie kolejnych punktów do klasyfikacji generalnej. W Kuusamo był 21, w Trondheim 11 i 15, w Pragelato 6 i 20, a w Engelbergu 31 i 10. Daje mu to obecnie 14 miejsce w klasyfikacji generalnej. Zgromadził już 127 punkcików. Hocke to zawodnik skaczący przede wszystkim w Pucharze Kontynetalnym. Wygrał już tam kilka konkursów, dlatego dostał szansę w Pucharze Świata. Wystartował w dwóch konkursach w Engelbergu i spisał się przyzwoicie zajmując kolejno 22 i 21 miejsce. Mało mu to 19 pkt i 36 miejsce w klasyfikacji generalnej. Hocke to zawodnik przeciętny. Obecnie jest w średniej formie i miejsce na początku pierwszej &quot;30&quot; to szczt jego obecnych możliwości. Uhrmann to zwodnik bardzo ambitny, dobry stylowo i walczący o każdy metr. Obecnie także nie jest w swojej najwyższej dyspozycji (bo taka pozwoliłaby mu waczyć o zwycięstwo), ale na miejsce pod koniec pierwszej &quot;10&quot; na pewno go stać i jestem pewien, że będzie zdecydowanie wyżej sklasyfikowany w tym konkursie niż Stephan Hocke.

galek7 0

galek7

Użytkownik
A to tak postawilbym w STSsie

Pierwszy kuponik malo ryzykowny, wiec mozna postawic cos wiecej, same JEDYNKI
Vassiliev - Kranjec (1seria) 1.15 ✅
Kofler - Descombes (1seria) 1.30 ✅
Ito - Ljoekelsoey (1seria) 1.30 ✅
Evensen - Yumoto (1seria) 1.25 ⛔
Hautamaeki - Watase (1seria) 1.18 ✅
Egenhoffer - Tochimoto (1seria) 1.22 ✅

A tutaj juz takie typy bardziej ryzykowne, sugerowane przeczuciem oraz analiza treningow i kwalifikacji.
Ammann - Loitzl (Ober) 2 2.20 ⛔
Larinto - Koch (Ober) 2 2.32 ⛔
Schmitt - Olli (Ober) 1 1.50 ✅
Neumayer - Kasai (Ober) 2 2.47 ⛔

W pojedynku Malysza z Koudelka, kursy nie za wysokie ( 1,7 - 1,8 ) a obaj skacza naprawde podobnie, jezeli jednak mialbym stawiac to jednak na Adama kurs 1.7

kuuba 28

kuuba

Użytkownik
Spotkanie: PŚ FIS - HS137 (Oberstdorf/GER)
Typ: Ville Larinto zakończy konkurs w TOP 3
Kurs: 4.00
Bukmacher: bwin
Analiza:
Już dzisiaj o godzinie 16:30 rozpocznie sie pierwszy z czterech konkursów w ramach turnieju czterech Skoczni. Za głównych faworytów tego turnieju uchodzą będący w wyśmienitej formie Gregor Schlierenzauer oraz Simon Ammann. Ja sądzę, że w czołówce namiesza świetny w tym sezonie Fin. Nikt się nie spodziewał, ze ten 18-to letni zawodnik tak eksploduje z formą. Wprawdzie skacze jeszcze dość nierówno (miejsca na podium przeplata z miejscem 15 oraz 3:cool: to myślę, że na dzisiejszy konkurs się wstrzeli.
Larinto oddał także najdłuższy skok podczas wczorajszych kwalifikacji - poszybował aż na 139m. - jednak nie brałbym tych skoków za główny wyznacznik, gdyż Fin skakał z wyższego najazdu niż np. Schlierenzauer czy Ammann.
W parze w I serii konkursu zmierzy się on z byłym mistrzem - Primozem Peterką i nie sądzę, by Fin miał tutaj jakiekolwiek trudności w przejściu do drugiej serii - a ewentualnie zawsze pozostaje piątka szczęśliwców.
Liczę, że w dzisiejszym konkursie czwarty zawodnik Pucharu Świata będzie dobrze trafiał w próg a wiatr mu nie przeszkodzi i, że zajmie on miejsce na podium :smile:

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
PŚ FIS - HS137 (Oberstdorf/GER)
Oto moich kilka propozycji na Obertsdorf ;)

VS

▶Uhrmann-Kasai
Typ : 2
Kurs : 1,85
Bwin⛔10msc- 17msc​

Japończycy wracają chyba do coraz lepszej dyspozycji. Podczas wczorajszego dnia zajmowali czołowe miejsca na treningach i w kwalifikacjach. Kasai mimo swoich lat pokazał wczoraj że latac daleko potrafi i zajmował czołowe miejsca podczas sesji treningowych i w kwalifikacjach. Bo przecież 1msc i 10msc na treningach to bardzo dobre wiadomości dla tego japońskiego zawodnika który liczy już sobie 36lat a jednak w dalszym ciągu potrafi cieszyć się skokami i osiąga całkiem przyzwoite rezultaty. Uhrmann ciągle kojarzy się tylko z wiktorią w Zakopanem przed paroma laty. Nie potrafi wrócic do dalekiego skakania. Nie skacze może najgorzej bo są to poprawne skoki ale czegoś brakuje. W kwalach udało mu się wyprzedzic Kasaiego o 0,1pkt !! Wcześniej jednak podczas sesji treningowych Japończyk odskakiwal mu bardzo daleko. 137m przy zaledwie 118,5m Niemca na 1 treningu to wręcz deklasacja. W drugim poszło już Uhrmanowi lepiej, 126,5m i 25msc. Jednak Kasai dalej skakał daleko o czym świadczą 132m i 10msc. Uhrmann skacze przed własną publicznościa co może powodować blokade psychiczną. Japończyk może skakac na luzie, jest bardzo doświadczony i potrafi wykorzystac kapitalnie nawet lekki podmuch wiatru, jak podczas któregoś z konkursów TCS przed kilkoma laty kiedy to niespodziewanie wygrał konkurs. Sądze że jest to ciekawa propocyzja na dzień dzisiejszy;)

VS

▶Martin Schmitt-Martin Koch
Typ: 1
Kurs : 1,60
Bwin ✅ 5msc - 23msc​

Pojedynek Niemiecko-Austriacki zapowiada się jednostronnie. Schmitt przypomina sobie najlepsze lata kariery i skacze bardzo równo czego nie można powiedziec o Kochu, który często ma przebłyski ale zaledwie w jednym skoku a wiadomo że trzeba oddac dwa dalekie skoki aby się liczyc stąd typuje Schmitta jako zwycięzce tego pojedynku. Dawno już żaden Niemiec nie wygrał konkursu PŚ więc może Schmittowi się uda to dzisiaj?! Napewno ma na to duże szanse jeżeli tylko udowodni dyspozycje z konkursów z Engelbergu;)
Wczoraj także skakał daleko i zajmował czołowe msc. W kwalach, które są pierwszym miernikiem formy zawodników był 6 a jego rywal Koch 7 jednak tak jak mówiłem potrafi on w najmniej oczekiwanym momencie zepsuć skok, a Schmitt emanuje spokojem i doświadczeniem więc licze w tej rywalizacji zdecydowanie na Niemca. W Obertsdorfie publicznośc będzie wspierała swoim &quot;ziiiiieeeeehhh&quot; Schmitta jak tylko będa mogli a to powoduje że emocje wzrastają a Schmitt potrafi walczyc co pokazał w jednym z konkursów w tym sezonie kiedy z odległej pozycji z trzeciej 10 awansował do czołowej 10. Dodatkowo gdy już jestem przy opisywaniu formy Schmitta można spróbowac typ na to że znajdzie się on w czołowej 6.

▶ Martin Schmitt będzie w top 6?
Typ : TAK
Kurs : 1,75
Bwin ✅5 miejsce​

VS

▶Fumihisa Yumoto-Johan Remen Evensen(I seria)
Typ : 2
Kurs : 1,37
Bwin⛔

Japończyk jak wygrał w Pragelato konkurs PŚ tak później skakał bardzo słabo i nie kwalifikował się nawet do 30 jak było w Engelbergu. A wcześniej także wcale tak kolorowo nie było i wysoką pozycje w PŚ zawdzięcza przede wszystkim szczęściu a nie umiejętnościom. 36 i 37 msc w Engelbergu w ostatnim sprawdzianie przed TCS to potwierdzają, także juz w Obertsdtorfie nie jest zbyt kolorowo i Yumoto skacze słabo. 115,5m na 1 treningu i dopiero 62msc za wszystkimi naszymi reprezentantami :p 2 trening to 125m czyli nieco lepiej ale w kwalach znowu kiepsko 117,5 m i 31msc. Jego rywal w tym wirtualnym pojedynku to Norweg Evensen który jest pozytywnym objawieniem tegorocznego cyklu PŚ. Skacze bardzo równo w każdym z konkursów zajmując miejsca na początku drugiej 10. Kolejno począwszy od Trondheim po Engelberg 10,12, 8 , 3, 18, 31. Te pozycje dały mu wysokie miejsce w generalce i jest 10 w PŚ! W Obertsdorfie skacze mu się także dobrze co widac po wynikach które są zdecydowanie lepsze od Yumoto. Jestem o ten typ spokojny jeżeli warunki będa dla każdego równe ;)

haggard 0

haggard

Użytkownik
Wolfgang Loitzl vs Thomas Morgenstern 1 @ 1,62 9/10

Loitzl jest obecnie chyba najrówniejszym zawodnikiem z czołówki.. Skacze naprawdę daleko, ale przede wszystkim jest regularny. W Oberstdorfie jest jak na razie lepszy od Thomasa, i mam nadzieję, że tak pozostanie ;)
I trening:
W. Loitzl - 131,5m
T. Morgenstern - 128m
II trening:
W.Loitzl - 134.5m
T.Morgenstern - 131m
Kwalifikacje:
W. Loitzl - 135m(144pkt, zwycięzca)
T. Morgenstern - 135,5m(143,9pkt-skakał z wyższej belki..)

Jak widać doświadczony Wolfgang skacze dalej, a w dodatku można być spokojnym o noty, ponieważ styl Loitzla jest nienaganny i noty są jego dużym atutem. Myślę, że dzisiaj znajdzie się przed Tomkiem i kto wie - może nawet zwycięży?

Daiki Ito vs Roar Ljoekelsoey(I seria) 1 1,55 10/10

Myślę, że spokojnie można stawiać w tej parze na Japończyka. Skacze w Niemczech wyraźnie lepiej i powinien poradzić sobie dosyć łatwo z Norwegiem, który jest daleki od swojej optymalnej formy - w sumie już od poprzedniego sezonu ;) Ito w każdym ze swoich skoków był lepszy od Roara o kilka metrów i jakoś nie chce mi się wierzyć aby nagle Norweg się przebudził.. Daiki win ;)

Fumihisa Yumoto vs Johan Remen Evensen(I seria) 2 @ 1,40 9/10

W tej parze z kolei typuję wygraną Norwega. Evensen to z pewnością jedna z niespodzianek sezonu. W PŚ zajmuje 10 miejsce i skacze naprawdę dobrze. W Oberstdorfie spisuję się przyzwoicie. Yumoto orłem skakania nie jest.. Gdyby awansował do II serii byłby to na pewno sukces dla niego, ale tak się nie stanie. Johan w każdym ze swoich prób lądował dalej aniżeli Fumihisa i przewiduję spokojny awans 23letniego Norwega.

H.Olli- miejsce-wyższe/niższe: 6,5 - 2 @ 1,40 8/10

Nie wydaje mi się, aby Fin skończył zawody w pierwszej &#39;6&#39;. Skacze zbyt nieregularnie.. W treningach i kwalach zajął kolejno 23, 6 i 12 miejsce. Teoretycznie Loitzl, Schlierenzauer i Ammann zajmują podium, a do kolejnych miejsc aspirują z pewnością: Morgenstern, Koch, Larinto, Schmitt, może Kuettel, może Bardal.. Jakoś jestem dziwnie spokojny, że Harri wyląduje poza 6.

D.Vassiliev- miejsce-wyższe/niższe: 12,5 - 1 @ 2,15 5/10

Vassiliev może dzisiaj namieszać.. Po II treningach wydawało się, że będzie się zaliczał nawet do ścisłych faworytów konkursu(wygrał 2 pierwsze treny, 137m i 138,5m). W kwalifikacjach jednak zawiódł nieco, 121m i 25 pozycja. Mimo to, liczę, że postawi wysoko poprzeczkę rywalom i skoczy daleko. Na pewno stać go na pierwszą &#39;10&#39; a po takim kursie warto spróbować.

M.Koch vs M. Uhrmann 1 1,42 9/10

Koch skacze zdecydowanie dalej od Niemca, i w konkursie znajdzie się przed nim. Michaelowi nie pomoże nawet publiczność, jest w słabej formie i Austriak spokojnie będzie dziś wyżej.

Wolfgang Loitzl - Zwycięzca @ 7,50 2/10

snajper 322

snajper

Forum VIP
Zdarzenie: Harri Olli - Martin Schmitt
Typ: Martin Schmitt
Kurs: 1.72
Bukmacher:

Wynik: 7:5 ✅

Analiza:
Czas zaczac Turniej Czterech Skoczni!!! Wybralem ta pare do typowania, poniewaz niewyobrazam sobie by Harri Olli byl lepszy od Niemca. Co prawda Fin majacy problemy z alkoholem skacze b.dobrze. Przed sezonem trenowal z ojcem i gdy przyszlo do sprawdzianu miedzydruzynowego przed sezonem okazal sie najlepszy. Trener nie mial wyboru i musial wziasc go do kadry. W pierwszej sesji konkursu bedzie skakal w parze takze z Niemcem Felixem Schoft. Nie bedzie mial tutaj problemow aby awansowac do drugiej serii. Teraz kilka słow o Martinie. Mozna powiedziec wkoncu!!! Wrocil do swiatowej czolowki po wielu latach slabych skokow. Osobiscie to nie Ammann, nie Schlierenzauer, lecz wlasnie Schmitt jest moim faworytem do wygrania TCS. Trening i kwalifikacje tylko to potwierdzaja ze na swoich skoczniach moze byc najlepszy. Bedzie skakal jako jeden z ostatnich zawodników w parze z Jernejem Damianem. Oczywiscie wygranym tego pojedynku bedzie z pewnoscia Schmitt i po tym skoku powinnien byc scislej czolowce konkursu.
Wyniki treningów oraz kwalifikacji jednoznacznie wskazuja na Niemca. W treningu oddal skoki na odleglosc 130.5m oraz 135.5m co dalo mu odpowiednio 14 i 3 miejsce. Harri Olli na treningach uzyskal 127m - 23 miejsce oraz 134.5 - 6 miejsce. W kawalifikacjach zaczelo sie juz powazniejsze skakanie i tu takze lepszy okazal sie Martin gdzie za skok na odlegosc 132.5m dostal note 137pkt i 6 miejsce. Fin natomiast zajal 12 miejsce z odlegloscia 126.5m.
Sam Martin Schmitt jest bardzo pewny siebie i ta pewnosc go napewno nie zgubi. &quot;Wiem czego mogę dokonać w tym momencie. Moje skoki wchodzą na coraz wyższy poziom. Muszę podążać swoją drogą. Jeśli skoczę jutro tak jak potrafię najlepiej, będę trudnym rywalem&quot; Wie ze jest mocny i to glownie dla niego przyjda kibice aby go dopingowac do jeszcze lepszego skakania. Rowniez jego byly kolega z reprezentacji Sven Hannawald uwaza ze moze namieszac: &quot;Martin jest w stanie wygrać ten turniej, czego życzę mu z całego serca. Walczy najdłużej ze wszystkich. Ja nie umiałem znaleźć w sobie dalszej motywacji, więc skończyłem ze skokami. Martin ciągle idzie do przodu i to jest genialne. Czapki z głów przed nim.&quot;
Nie pozostaje mi dzis nic innego jak kibcowac Schmittowi. Niech tylko pogoda dopisze.

lukanio87 23

lukanio87

Użytkownik
Spotkanie: Martin Koch - Martin Schmitt
Typ: 2 ✅
Kurs: 1.75
Bukmacher: expekt
Analia:

Dzis pierwszy konkurs prestizowego Turnieju Czterech Skoczni. Dzisiejsze pierwsze zawody po raz kolejny tradycyjnie odbeda sie w niemieckiej miejscowowsci Oberstdorf na skoczni Schattenbergschanze (HS-137). Faworytami do zwycięstwa są jednak świetnie spisujący się podczas treningów i kwalifikacji Austriacy - Loitzl, Schlierenzauer i Morgenstern. Ale do walki o zwuciestwo moga wlaczyc sie takze Amman, Larinto i wracajacy do swietnej formy Martin Schmitt. I wlasnie na nim sie skupie, w parze ktora wybralem zmierzy sie z Austriakiem Martinem Kochem. Obaj skacza bardzo rowno, zarowno na treningach, jak i we wczorajszych kwalifikacjach, w ktorych Schmitt zajal 6, a Koch 7 miejsce. Mysle jednak, ze w dzisiejszym turnieju lepsze miejsce zajmie Niemiec, Schmitt skacze naprawde niezle, jest w dobrej formie, a do tego mozna powiedziec, ze bedzie skakal w domu, bo na tej skoczni sie wychowywal. Take trzymam kciuki za Martina, ale tego niemieckiego ???? .

mateuszm 1

mateuszm

Użytkownik
Oberstdorf 19/12/2008
Oto moje, krótkie analizy na dzisiejsze zawody.

Zdarzenie: Robert Kranjec - Dimitri Vassiliev 1st Round H2H​
Typ: Dimitri Vassiliev ✅✅✅
Kurs: 1,3
Bukmacher: betsafe
Analiza: Pierwsza para w systemie KO dzisiejszego konkursu. Zmierzy się Rosjanin Vassiliev, ze Słoweńcem Robertem Kranjcem. Para wydaje się wyrównana, lecz ja uważam inaczej. Rosjanin w tym sezonie prezentuje się na prawdę dobrze. W klasyfikacji generalnej zajmuje 16 miejsce z dorobkiem 125pkt. Robert uzbierał tych pkt zdecydowanie mniej iż tylko 41 i plasuje się na 31 miejscu. W treningach na skoczni w Niemczech obaj prezentowali inną formę... Vassiliev oba treningi wygrał, Kranjec plasował się na dalszych miejscach (23 i 11). W kwalifikacjach Dimitri nie skoczył na tyle na ile go stać i zajął odległa 25 lokatę (wynik 121m), skoki były o wiele bliższe niż podczas treningów. Kranjec jak na swój tegoroczny potencjał skoczył dobrze 120,5m.

Tutaj zestawienie obu skoczków i ich formy na treningach i kwalifikacjach.

• I Trening

1. VASSILIEV Dimitry RUS 137.0m --- 23. KRANJEC Robert SLO 127.0m

• II Trening

1 VASSILIEV Dimitry RUS 138.5m --- 11 KRANJEC Robert SLO 131.5m

• Kwalifikacje

25 VASSILIEV Dimitry RUS 121.0m 113.8pkt ---26 KRANJEC Robert SLO 120.5m 112.9pkt

Uważam, iż Rosjanin jest w lepszej formie w tym sezonie, obrazują to dłuższe skoki podczas serii treningowych. Kwalifikacje były dziwne i oglądaliśmy dalekie skoki tylko tych najlepszych. Kranjec będzie musiał szukać szansy w LL. Kurs 1,3 można wziąć spokojnie do jakiegoś dubelka. Jest to dość pewny typ.

Zdarzenie: Adam Malysz - Roman Koudelka 1st Round H2H​
Typ: Adam Malysz - zwrot
Kurs: 2,00
Analiza: Adam stanie przed trudnym zadaniem. Pokonanie uzdolnionego Czecha to na pewno duże wyzwanie patrząc na dotychczasowa formę. Mój typ opieram głównie na coraz lepszych skokach Małysza i porównywalnych wynikach obu zawodników w treningach i kwalifikacjach. Polak bardzo zmotywowanie przystępuje do TCS. Liczy na dobrą lokatę, dzisiaj nie może pozwolić sobie na stratę pkt iż to przekreślił by automatycznie jego plany. Adam wie, że musi oddać dobry pierwszy skok aby pokonać Koudelkę, aby nie czekać na dodatkową szansę z LL. W treningach obaj zawodnicy skakali porównywalnie.

• I Trening

7. MALYSZ Adam POL 133.5m --- 14. KOUDELKA Roman CZE 130.5m

• II Trening

25. MAŁYSZ Adam POL 126.5m --- 24. KOUDELKA Roman CZE 127.5m

• Kwalifikacje

28. MAŁYSZ Adam POL 120.0m 111.5pkt --- 23. KOUDELKA Roman CZE 121.0m 114.3pkt

Jak widzimy skoki obu są porównywalne. Zadecyduje słabsza dyspozycja jednego z nich. Roman na pewno pod wielką presją iż skakać w parze z Małyszem to na pewno zaszczyt. Różnica odległości nie powinna być duża i myślę, iż Adam ma naprawdę duże szanse na wygranie pary. Można spróbować zagrać ten typ jako singiel ze mniejszą stawkę.

Zdarzenie: Fumihisa Yumoto - Johan Remen Evensen 1st Round H2H​
Typ:Johan Remen Evensen ⛔⛔⛔
Kurs:1,4
Analiza: Para, która jest dość często grana. Kurs na podbicie wystarczający i dość pewny. Dość popularny typ z tego co widzę, więc krótko. Obaj na skoczni bez rewelacji. Japończyk po wygraniu konkursu w Pregelato spisuje się mizernie. Na treningach pozycje 62 i 31 nie napawały optymizmem. W kwalifikacjach poszło trochę lepiej i za skok na odległość 117,5m zajął 31 miejsce. Młody Norweg po dobrym starcie troszkę stracił na świeżości. Słabsza postawa na treningach (59 i 21 miejsce) w kwalifikacjach było już lepiej (20 miejsce, 123m). Widocznie przyzwyczaja się do skoczni i co skok skacze lepiej. Myślę, iż tutaj bez żadnej niespodzianki parę powinien wygrać Norweg na którego stawiam.

Zdarzenie: Harri Olli - Thomas Morgenstern​
Typ: Thomas Morgenstern ⛔⛔⛔
Kurs: 1,65
Analiza: Bardzo ciekawy typ po fajnym kursie. Olli, na którego liczy wielu finów zmierzy się z Morgensternem, który z pewnością ma chrapkę na wygranie TCS. Austriak w tym sezonie już bez takiego powera, którym dysponował w ubiegłym roku. Wciąż zajmuje miejsca poza podium i z pewnością przytłacza go to. Olli skacze bardzo dobrze... niektóre skoki są wręcz fenomenalne. Chce wyrosnąć na przywódcę finów. W dzisiejszym konkursie konkurentem w KO Fina będzie Felix Schoft, tutaj bez niespodzianek z pewnością awansuje Harri. Konkurentem Morgensterna będzie Słoweniec Primoz Pikl. Nie będzie żadnych problemów. Argumentami, które przemawiają za Morgensternem jest to iż na pewno chce on wygrać TCS, stanąć na podium w tym sezonie. Obaj latają nienagannie technicznie i otrzymują wysokie noty za styl od sędziów. Więc aby być lepszym trzeba skoczyć dalej :p. Morgi w treningach bez rewelacji 21 i 16 miejsce. W kwalifikacjach skoczył bardzo dobrze 135,5m i uplasował się na 4 miejscu. Tutaj główny powód mojego typu, Olli który skakał chwile przed Austriakiem uzyskał jedyne 126,5m, a więc aż 9 m bliżej. Oczywiście nie ma co się zbytnio tym sugerować, lecz daje mi to do myślenia. W pierwszym treningu Olli 23 lokata, w drugiej sesji najdalszy jego skok podczas wczorajszego dnia 134,5m i dobre 6 miejsce. Na pewno różnica klas jest nie wielka, lecz to Morgenstern powinien zająć lepsze miejsce.

Zdarzenie: Anders Bardal - Anders Jacobsen​
Typ: Anders Bardal ⛔⛔⛔
Kurs: 1,5
Analiza: Pojedynek dwóch Norwegów. Bardal najlepszy ze skandynawskiej ekipy oraz Jacobsen, który całkiem dobrze radzi sobie w tym roku. Oboje w Oberstdorfie bez rewelacji. Bardal w kwalifikacjach zajął 9 miejsce, Jacobsen 16. W obu treningach także lepszy był Bardal. Zdecydowanym faworytem w tej wirtualnej parze jest dla mnie właśni on. Spisuje się lepiej, skacze dalej i bardzo dobrze technicznie. Jacobsen ma niektóre skoki, które są totalną klapą. Dodatkowym sprzymierzeńcem mojego typu jest informacja, którą podał Snajper

Anders Jacobsen minionych Świąt do udanych nie zaliczy. Norweg podczas Wigilii źle się poczuł i został przewieziony do szpitala, gdzie poddano go operacji na hemoroidy. Norweg startuje w Turnieju Czterech Skoczni, jednak jest obolały.
Ty tym bardziej wydaje mi się prawdopodobny i po takim kursie go biorę ????

Zdarzenie: Kalle Keituri - Tom Hilde​
Typ: Kalle Keituri ✅✅✅
Kurs: 1,45
Analiza: Kale w znakomitej formie. W obu treningach zaprezentował się znakomicie, skoki na odległość 134,5m oraz 132,5m dawały mu 5 oraz 8 miejsca. W kwalifikacjach już poszło trochę słabiej 126m i 15 pozycja. W pierwszej serii Kale będzie skakał z Czechem Borkiem Sedlakiem. Nie powinno być problemów.Tom Hilde prezentuje się o wiele gorzej. Na pierwszym treningu 13 lokata i skok na odległość 130,5m, na drugiej sesji treningowej Hilde skoczył tylko 113m i zajął odległą 63 lokatę. W kwalifikacjach poradził sobie jednak o wiele lepiej i za skok 118m uzyskał 29 pozycję. W parze będzie skakał z nie byle kim bo z Jakubem Jandą, który ten sezon ma lepszy od młodego Norwega. Możliwe jest iż Tom nie zdoła się zakwalifikować nawet do drugiej serii konkursu. Typ moim zdaniem bardzo pewny. Polecam!

To moja ostatnia propozycja. Czekamy na wyniki ???? )

cineck 45

cineck

Użytkownik
Ski Jumping - Oberstdorf
Morgenstern - Larinto 2 2,05 ⛔
buk: unibet

Austryjak jest uznanym skoczkiem pewnie dlatego unibet uznal za faworyta w tej potyczce h2h wlasnie jego, ale forma za tym nie przemawia skacze regularnie na dobrym poziomie, ale nie tak jak w zeszlym sezonie. Natomiast Fin jest mlodym zawodnikiem, który jest bardzo utalentowany, jezeli warunki będą porównywalne powinien wygrac błyskotliwy Larinto.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom