Dobra wiem o co wam chodzi tylko, ze nieczytelnie (dla mnie) przedstawiacie tabelke, a dokladniej koszt i kasa.
Dokaldnie chodzi mi o to:
wg Ediego
etap / stawka / koszt / wygrana / kasa
01 ...... 1 .......... 1 ......... 0 ....... -1
02 ...... 2 .......... 3 ......... 0 ....... -3
03 ...... 2 .......... 5 ......... 4 ....... -1
3a ...... 4 .......... 5 ......... 0 ....... -1
wg mnie
03a ...... 4 .......... 9 ......... 0 ..... -5
Roznica na etapie 3a jest taka, ze Ty twierdzisz ze po etapie 3a Twoj portfel zmniejszy sie ogolnie o 1 zl, a wg mnie o 5 zl. Mam racje czy nie?
Nie masz racji...
U mnie suma stawek , czyli ogólny koszt gry znajduje się w kolumnie "
koszt " i tam go wykazuję - natomiast kolumna "
kasa" pokazuje stan banku jako finansowy efekt gry na aktualnym etapie lub podetapie.
Wobec tego, że na grę na podetapach nie angażuję ani centa [ bo podetapy gram wyłącznie wtedy gdy trafię na etapach i gram wtedy za całą wygraną brutto ( poprzednia stawka*kurs/AKO ) ] to w przypadku przegranej lub wygranej na podetapie, suma kosztów nie ulega zmianie.
Natomiast w kolumnie "kasa" jej stan może zmienić tylko wygrana na podetapie ( więc drugie z rzędu trafienie kończące grę, bo u mnie ZAWSZE grę z zakładanym zyskiem kończy takie w/w drugie z rzedu trafienie , natomiast przegrana na podetapie nie zmienia stanu kasy.
Tak więc Twoja tabelka w odniesieniu do mojej metody:
03a ...... 4 .......... 9 ......... 0 ..... -5
zawiera fundamentalny błąd , gdyż na podetap 3a owszem wchodzę ze stawką 4j. jako wygraną z etapu 3 - ale nie powoduje to przyrostu kosztów gry i na podetapie 3a nadal wynoszą one 5j. ponieważ podetap 3a obsługuje ta sama stawka jaka była użyta do gry na ostatnio trafionym etapie , więc w tym przypadku na etapie 3 , ale po wygranej ta nowa stawka ma już wartość 4j. bo (
2*@2 ) = 4 j.
Po prostu: nowe stawki na podetapach nie pochodzą z pierwotnego budżetu na grę i dlatego nie powodują przyrostu kosztu gry, gdyż nie mogą być do niego wliczane.
Wygrana gra na podetapie kończy grę z zyskiem a przegrana powoduje konieczność gry kolejną stawką wg z góry ustalonego w tym zakresie schematu gry i tylko ta nowa stawka na etapie jest wliczana w dotychczasowy koszt gry.
.