Li N. -
Pennetta F. @ 4.95 Marathon 300j.
Li N. -
Pennetta F. +1,5 seta @ 2.20 Pinnacle 400j.
Po prostu kursy są kosmiczne. Jak dla mnie równie dobrze Pennetta mogłaby być tutaj faworytką. Włoszka podobnie jak na zeszłorocznym US Open, w którym była w półfinale gra znakomicie, a może nawet jeszcze lepiej. 4 bardzo pewne zwycięstwa w poprzednich rundach, a pokonanie dobrze grającej Kerber na musi robić wrażenie. Flavia bardzo dobrze serwuje, świetnie gra z głębi kortu, można się rozpływać nad jej grą. Chinka w tym roku bilans 9/0, ale wcale nie zachwyca. Wygrany mały turniej u siebie, gdzie grały śmieszne dla niej rywalki. W Australii już mógłby być poza turniejem, gdyby Safaraova nie pomyliła się p2-3 centymetry przy piłce meczowej, a do tego momentu Czeszka kontrolowała mecz i robiła z Li co chciała. Penetta nie jest wygodną rywalką do Na Li. Nie chodzi nawet o samo h2h 2:1 na korzyść Włoszki bo mecze dość dawno, ale o styl gry. Chinka słynie na korcie z tego, że nie ma jakiejś wielkiej mocy uderzeń, ale z tego, jest jedną z najbardziej myślących zawodniczek na korcie że stara się grać mądry
tenis, dobierać odpowiednie kąty. Tyle, że w tym momencie Pennetta wydaje mi się lepsza właśnie w takiej grze. Włoszka prezentuje się niesamowicie inteligentnie na korcie. Świetne sposób wypracowywania przewagi i budowania punktów, to ona tutaj ma szansę na prowadzenie tego meczu i narzucenie swojego stylu gry. Konsekwencja i spokój, czyli atuty, które często możemy przypisać Chince dzisiaj są według mnie po stronie Włoszki i na prawdę ciężko Chince będzie cokolwiek w tym meczu ugrać. Jedyna nadzieja, to, że Flavia nagle straci formę, albo, że sama Li nagle zagra mecz życia, ale na to się nie zanosi i nie zdziwi mnie 2:0 dla Pennetty.
Ivanovic A. -
Bouchard E. @ 3.65 Marathon 150j.
2 mecz i kolejne value. Zachwycamy się Ana bo wygrała z Williams, ale Williams też dorzuciła kosteczkę do tego sukcesu. Choć umniejszanie sukcesu Ivanovic do słabego meczu Williams na pewno nie jest na miejscu, bo Serbka gra znakomicie. Może nawet swój najlepszy tenisa od długiego czasu. Przede wszystkim mocna psychicznie i to należy docenić, ale i tak myślę, że wszyscy zadają sobie pytanie, kiedy Ivanovic wróci do starych złych nawyków, bo mimo wszystko wydaje się to być kwestią czasu. A teraz na pewno będzie na niej duża presja. Teraz to ona będzie faworytką. Czy będzie w stanie utrzymać poziom gry i koncentrację na wysokim poziomie? Odpowiedź dopiero po meczu. Mecz z Bouchard będzie inny nie tylko pod względem mentalnym, ale też pod względem gry na korcie. Williams oczywiście potrafi mocno przyłożyć, ale stosuje też dużo różnych innych zagrań, a Bouchard to jest zawodniczka, która wali bez opamiętania. Będzie łoić w Serbkę z każdego uderzenia, a celownik ma dobrze ustawiony, a Serbka w obronie nie jest mistrzynią. Bouchard jest w stanie ograć każdego. Mimo, że w tak krótkim czasie w tak młodym wieku zyskała taką popularność to jakoś na korcie nie widać, aby odczuwała zbyt wielką presję. Raczej gra na luzie i bez względu na okoliczności gra swój
tenis. Jednym z decydujących czynników w tym meczu oprócz psychiki może być w tym meczu serwis. Kto nim sobie ustawi grę, kto przejmie inicjatywę. Jak na razie obie serwują dość równo i spotkanie też może być równe i kursy na Kanadyjkę to jest value.