Mecz: Elfsborg - Osters
Typ: Osters +1.5
Kurs: 1,65
Bukmacher: bet365
Wynik: 2-4
Wg mnie warto w tym spotkaniu przemyśleć dodatni handicap na gości. Zresztą warto przemyśleć więcej typów w stronę gości, ale ten jest chyba najlepszy, bo jest duże prawdopodobieństwo wejścia oraz satysfakcjonujący kurs.
Sytuacja jest prosta: Elfsborg cieniuje w porównaniu do ubiegłego sezonu, traci 7 punktów do czwartego AIK'u i pomału może zapominać nie tylko o mistrzostwie, a o europejskich pucharach. Zresztą z grą jaką prezentują ciężko by było o to i przy mniejszym dystansie. Oczywiście nie skreślam ich, ale piłkarze Elfsborga chyba sami nie wierzą w to, że w tym sezonie mogą coś w lidze osiągnąć. Szansą na uratowanie sezonu jest awans do Ligi Europejskiej (lub oczywiście Puchar Szwecji, ale tu jeszcze długa droga). A ten jest jak najbardziej w zasięgu, ponieważ mistrzowie Szwecji trafili będące w kryzysie duńskie Nordsjaelland Farum. Co prawda w pierwszym meczu na własnym obiekcie piłkarze Elfsborga zaledwie zremisowali 1-1, ale oglądałem ten mecz i mogę powiedzieć, że nadal mają spore szanse na awans do fazy grupowej. No właśnie,
Liga Europejska. Elfsborg grał mecz w czwartek, więc miał zaledwie dwa dni na odpoczynek. Trener z pewnością zastosuje jakieś roszady, wątpię że zaryzykuje wystawienie podmęczonych meczem w europejskich pucharach zawodników. Rewanż z Duńczykami raczej będzie priorytetem.
Co mogę powiedzieć o Osters? Wygląda na to, że wygrzebali się z dołka. Są niepokonani od pięciu spotkań, ostatnio notują nawet trzy zwycięstwa z rzędu. Drużyna Osters też grała w tygodniu mecz, z tym że był to Puchar Szwecji i wygrany mecz z Vasteras 3:1. Przede wszystkim dzisiejsi goście potrzebują punktów dużo bardziej niż Elfsborg. Od strefy spadkowej dzielą ich jedynie 3 punkty, więc o odpuszczaniu nie ma mowy.
Elfsborg pokazał już w tym sezonie, że potrafi tracić punkty ze słabszymi drużynami:
- 0:0 vs. Gefle
- 0:1 vs. Atvidabergs
- 2:2 vs. Halmstad
Osters notowało raczej słabe wyniki na wyjazdach, choć ostatnio pokonali 2:0 Hacken. Liczę, że dzisiaj podejmą rękawicę i spróbują wywieźć punkty z Boras.
Kadra Elfsborg IF:
Kevin Stuhr Ellegaard, Abbas Hassan, Johan Larsson, Stefan Larsson, Andreas Klarström, Sebastian Holmén, Tom Söderberg, Daniel Mobaeck, Stefan Ishizaki, Niklas Hult, Marcus Rohdén, Anders Svenson, Henning Hauger, Lasse Nilsson, Mikkel Beckman, Viktor Claesson, James Keene, Mohamed Bangura
Kadra Osters IF:
Alexander Nadj, Joakim Wulff, Patrik Bojent, Mario Vasilj, Månz Karlsson, Elmin Nurkic, Stefan Karlsson, Johan Persson, Josef Elvby, Marcus Bergholtz, Juan Robledo, Behar Ferizi, Alexander Henningsson, Alhaji Gero, Fredrik Lundgren, Kenny Pavey, Vlado Zlojutro, Pablo Piñones-Arce, Freddy Söderberg
Informacje o osłabieniach później...