Baraż o utrzymanie
Mecz: St. Johnstone - Inverness
Data: 23.05, 20:45
St. Johnstone @1.88 LVBet
St. Johnstone wygra do zera @2.75 LVBet
Dla zabawy Dokładny wynik - 2:0 @7.90 totolotek
Mecz rewanżowy finału barażów o utrzymanie w najwyższej klasie rozgrywkowej w Szkocji. St. Johnstone zajęło jedenaste miejsce na dwanaście drużyn w Premiership. Inverness natomiast zajęło trzecią lokatę na zapleczu najwyższej ligi. Wydaje mi się, że gospodarze będą dzisiaj w stanie wygrać i utrzymać się w lidze.
Gospodarze zaliczyli w obecnym sezonie mega zjazd. Poprzedni bowiem zakończyli na piątym miejscu i dzięki temu grali w eliminacjach do Ligi Europy! Do fazy grupowej się oczywiście nie dostali, ale to i tak uwidacznia, że stało się tam coś niedobrego.
St. Johnstone najgorszy swój okres miało na przełomie 2021 i 2022 roku. Wtedy to przegrało osiem spotkań z rzędu i to spowodowało, że znaleźli się tam, gdzie się znaleźli. Od tamtego momentu w drużynie zaszło trochę zmian. Tak właściwie zmieniono połowę wyjściowego składu i zaczęło to się jakkolwiek układać. Drużyna zaczęła grać trochę lepiej i po prostu powpadały jakieś punkty. Szczególnie u siebie widać poprawę. Od tamtego momentu na własnym stadionie przegrali tylko dwa z ośmiu spotkań. Pozostałe to cztery wygrane i dwa remisy. Także bilans naprawdę stał się okej. Mimo tego nie pozwoliło to na wygrzebanie się ze strefy spadkowej.
Z tych spotkań warto wspomnieć o bardzo minimalnej przegranej z Rangers. Mecz zakończył się wynikiem tylko 0:1, a Rangersi to drużyna, która prawie sięgnęła po Ligę Europy. Widać zatem, że w drużynie coś drgnęło. Udowodnieniem tego może być również ostatni mecz ligowy - wygrany 1:0 z Aberdeen. Tę drużynę zapewne każdy kojarzy, bo jest to uznana marka w Szkocji.
Pierwszy mecz między Inverness a St. Johnstone zakończył się wynikiem 2:2. I trzeba tutaj przyznać, że goście byli o wiele lepszą ekipą i to aż dziwne, że nie rozstrzygnęli sprawy dwumeczu już wtedy. Ówcześni goście przeprowadzali atak za atakiem i spokojnie mogli strzelić jeszcze więcej bramek. Gospodarze zagrali nieźle jedynie przez ostatnie 10-15 minut. I słowo "nieźle" jest tu adekwatne, bo nie można tego nazwać dobrą grą. Stworzyli sobie tak naprawdę jedną przypadkową okazję, którą udało się wykorzystać. Drugi gol padł po strzale z rzutu wolnego. I tutaj muszę przyznać - zawodnik Inverness uderzył perfekcyjnie i nie do obrony. Ale nie wydaje mi się, żeby mógł powtórzyć taki strzał w dwóch meczach z rzędu. Jeżeli powtórzy go jeszcze kiedykolwiek w karierze to już będzie dobrze.
Inverness zajęło trzecią pozycję na zapleczu szkockiej Premiership. Spowodowało to, że grali oni w barażach od ćwierćfinału. Tam dwukrotnie pokonali Patrick Thishtle - drużynę z czwartej lokaty. Dwumecz ten był bardzo wyrównany i równie dobrze mógł się potoczyć w drugą stronę. Po tych spotkaniach grali w półfinale z Arbroath. Tam oba spotkania zakończyły się wynikiem 0:0, a o awansie do dalszej fazy decydowały rzuty karne. Te były lepiej wykonywane przez Inverness. Jednak szczerze mówiąc - awans tej drużyny był kompletnie niezasłużony. Arbroath w meczu u siebie kompletnie dominowało, jednak jakimś cudem nic nie chciało wpaść do sieci.
Dzisiejsi goście mieli trochę więcej spotkań do rozegrania, więc naturalnie mogą być bardziej zmęczeni. Tym bardziej, że w meczu rewanżowym z Arbroath od 65. minuty grali w osłabieniu. Myślę, że to wszystko musi w końcu dać o sobie znać.
W dodatku Inverness już w meczu domowym było o wiele słabsze. Teraz, kiedy St. Johnstone będzie grało u siebie, może być jeszcze ciężej gościom cokolwiek stworzyć. Wydaje mi się, że gospodarze powinni dać radę wygrać w regulaminowym czasie gry. W dodatku patrząc na fakt, że goście mogą już być trochę wyczerpani, myślę że będą starać się bronić. A to spowoduje, że ich szansa na strzelenie bramki będzie jeszcze mniejsza. Dlatego w moim mniemaniu wygranie przez gospodarzy spotkania do zera również jest realną opcją. A czemu 2:0? Bo St. Johnstone wydaje mi się być sporo lepszą drużyną. Ale ewentualne ustawienie głębokich szyków obronnych przez Inverness może spowodować, że w tym meczu po prostu padnie mało bramek.
Wynik końcowy - 4:0
Było bardzo blisko, by trafić dokładny wynik, ale dwie bramki w ostatnich dwóch minutach spotkania pogrzebały nadzieje. Tak czy siak, główne typy spokojnie trafione.