No to zacznijmy od analizy kilku rzeczy ważnych dla tego spotkania.
LEWANDOWSKI
Jak wiadomo nasz najlepszy napastnik jest w gazie. Nie ma chyba osoby na świecie interesującej się piłką nożna, która nie słyszałaby o ostatnich wyczynach snajpera Bayernu. Nie mówię tu tylko o 5 golach strzelonych w 9 minut, ale też o przebiciu setki w Bundeslidze, 2 bramki z Mainz, trzy w
LM i ostatnio 2 w BVB. W reprezentacji jest już coraz lepiej jeżeli chodzi o osoby, które mogą mu dograć. Grosik może nie jest podstawowym wyborem w klubie ale w reprezentacji nie ma kandydata do zastąpienia go na lewej flance, Kuba zaczyna budować formę poprzez regularną grę we Fiorentinie, a środek pola no cóż tutaj akurat mogłoby być lepiej (nie licząc Krychy).
SZKOCJA - MECZ O WSZYSTKO
Szkocja dziwnym trafem znajduje się za Irlandią, która moim zdaniem nie gra porywającego futbolu. Utrata punktów z Gruzją, który nie był tak trudnym terenie jak mogłoby się spodziewać, jest głównym powodem takiego stanu. Ewentualna utrata punktów w tym spotkaniu przekreśliłaby walkę o awans, natomiast trzy punkty zapewniłyby im miejsce chociażby w barażach (kolejny mecz z Gibraltarem to formalność). Od początku muszą zaatakować, nie będzie tu mowy o odstawianiu nogi, typowy mecz o wszystko. Optymizmem może napawać dobra postawa Naismith'a w ostatnich meczach Evertonu.
OBRONA NASZEJ REPREZENTACJI
Środek obrony powinien wyglądać stabilnie, Glik który jest filarem obrony i (najprawdopodobniej) Pazdan, który mimo słabych występów Legii jest jasnym punktem tej drużyny, może dlatego że ma wiele sytuacji do wykazania się. Co do boków tutaj jak zawsze mamy problem, na prawej obronie zapewne zagra Piszczek, który może ostatnio wystąpił w spotkaniach BVB ale nie grał dobrych zawodów. W meczu z PAOKiem jak i FCB nie pokazał nic, co mogłoby mnie przekonać do powrotu jego formy ale niestety nie mamy aktualnie wyboru na tej pozycji. Na lewej obronie pewnie zagra Rybus, który dopiero uczy się tej pozycji i jedynym plusem w tym spotkaniu jest szybkość, bo fizycznością będzie odbiegał od rosłych Szkotów, zresztą jak Piszczek. Do obrony zaliczę też bramkarza i na tej pozycji chętnie zobaczyłbym Szczęsnego. Fabiański mógł lepiej zachować się przy bramkach dla Niemców, jak dla mnie ten zawodnik gra po prostu poprawne spotkania i nie jest to poziom reprezentacji. Co do Szczęsnego, potrafi podjąć ryzyko, uratował na mecz z Niemcami, chociaż częściej był nabijany ale ustawić też się trzeba potrafić, no i świetne występy w Romie. Na szczęście w tej kwestii "bul" głowy ma Nawałka, a nie ja, i jestem wręcz pewien że w podstawowym składzie wyjdzie (niestety) Łukasz.
PODSUMOWANIE
Jak już wcześniej pisałem będzie to typowy mecz walki. Obie drużyny liczą na komplet punktów, Szkoci wręcz muszą, nikt nie odstawi nogi, nikt nie będzie grał na remis. Jeżeli przegramy to spotkanie, boję się "paniki" w meczu z Irlandią dlatego punkt to minimum, jaki musimy zabrać do Polski. Mamy mocne atuty w ataku, które musimy wykorzystać.
Typy które gram w tym spotkaniu, wszystko w UNI:
Polska @ 2,6
Over 2,5 @ 2,38
Lewandowski strzeli @ 2,43
Milik strzeli @ 3,65
Krychowiak kartka @ 2,5
Lewandowski gol &
Polska @ 4,1
Lewandowski pierwszy gol &
Polska @ 7
BTS &
Polska @ 6
Szkocja czerwona kartka @ 6,75
Czerwona kartka @ 3,9
e: szkoda, bo gdyby nie strzały życia, mecz mógłby wyglądać inaczej, jednak bramka w 94 minucie to też ogromne szczęście