Dommaraju Gukesh - Arjun Erigaisi
Typ: Dommaraju Gukesh
Kurs: 3,00
Bukmacher: etoto
Dommaraju Gukesh przed ostatnią rundą ma tyle samo punktów co Rabeshbabu Praggnanandhaa. Jego rywalem będzie Arjun Erigaisi, który w końcu wygrał swoją pierwszą partię na tym turnieju. Erigaisi się pozbierał, dobrze wyczułem jego wygraną z Abdusattorovem, ale czarnymi z Gukeshem może przegrać. Gukesh w tegorocznym Tata Steel
Masters gra bardzo odważnie, stara się maksymalnie komplikować pozycje i wiele jego partii to kompletny chaos, w którym aktualny mistrz świata świetnie się odnajduje. Jeśli chodzi o jego bilans białym kolorem na tym turnieju, to wygląda on rewelacyjnie- cztery zwycięstwa, dwa remisy i ani jednej porażki, choć w pierwszej rundzie z Anishem Girim nie tylko cudem uniknął porażki, ale nawet wygrał przez jeden błąd rywala. Gukesh przez cały turniej spisuje się znacznie lepiej od Arjuna Erigaisi i wierzę, że odniesie zwyciestwo nad swoim kolegą z reprezentacji.
Vincent Keymer - Rameshbabu Praggnanandhaa
Typ: Vincent Keymer (zwrot w przypadku remisu)
Kurs: 2,85
Bukmacher: LVBet
W dużej mierze na ten typ będzie mieć wpływ sytuacja na szachownicy w partii Gukesh-Erigaisi. Jak już wspomniałem spodziewam się zwycięstwa Gukesha, a jeśli tak się stanie, to Praggnanandhaa będzie potrzebował wygranej z Vincentem Keymerem. Praggnanandhaa na tym turnieju również gra bardzo odważnie, agresywnie i odnosi to dobry skutek, więc w ostatniej rundzie pewnie też zaryzykuje i kto wie, czy nie zobaczymy szalonej partii takiej jak z Caruaną. Praggnanandhaa będzie musiał nie tylko myśleć o swojej partii, ale także będzie regularnie zaglądać na to co się dzieje u Gukesha. Jeśli Gukesh będzie miał wygraną pozycję, to Praggnanandhaa będzie musiał postawić wszystko na jedną kartę, a wtedy może się to dla niego źle skończyć. Vincent Keymer nie jest w optymalnej formie, ale ten gracz białymi jest groźny dla każdego i jeśli zawodnik z Indii przesadzi, to Niemiec może to wykorzystać. Myślę, że typ na wygraną Keymera, ze zwrotem w przypadku remisu, to dobra opcja.
Anish Giri - Jorden Van Foreest
Typ: Anish Giri
Kurs: 7,00
Bukmacher: etoto
Tutaj bukmacher widzi niemal pewny remis, na co daje kurs 1,15. Rzeczywiście remis wygląda tutaj bardzo prawdopodobnie, bo obaj gracze remisują zdecydowaną większość swoich partii, do tego są kolegami z reprezentacji, więc mogą szybko odklepać jakiś remisowy wariant zakończony trzykrotnym powtórzeniem pozycji i iść do domu. Ja jednak liczę na to, że Anish Giri powalczy o zwycięstwo. Holender wygrał dwie ostatnie partie białymi, a jedna z nich była z piekielnie mocnycm na tym turnieju Praggnanandhą. Ewentualne zwycięstwo da mu lepsze miejsce w tabeli, a przy dobrych wiatrach ten awans może być solidny. Anish Giri ma o 40 punktów wyższy ranking od Van Foreesta, gra białymi, więc moim zdaniem warto powalczyć o wygraną, choć tak jak wspomniałem istnieje tu ryzyko błyskawicznego remisu, ale kurs 7,00 kusi, żeby spróbować wygranej Anisha.