Gwizdoń -
Ziemniakowska 2 1.8 millenium
(generalka PŚ, konieczne 60% startów)
Lokat w biathlonie nie ma, tym bardziej w typach długoterminowych, ale ten jest według mnie warty zagrania.
A jeszcze dziś między 15-16 w millenium mozna go zagrać bez podatku
.
Wera vs najpewniejszy punkt naszej sztafety ????
Weronika w sile wieku, a Magdalena na fali opadającej.
W ubiegłym sezonie wyżej była Ziemniakowska, podobnie powinno być w nowym sezonie. Sezon 13/14 - Wera- 26 miejsce - 309 punktów(2 starty opuszczone + DNS i DNF), Magda - 32 - 234 punkty(2 opuszczone starty). No i Soczi nie liczyło się w ubiegłym sezonie do PŚ, a tam Wera: 7,20,31,19; Magda 40, 38,32,-.
O formę biegową jestem spokojny u Weroniki, gorzej ze strzelaniem. Ale zmieniła w przerwie karabin, więc jestem dobrej myśli.
Gwizdoń jest jedną z niewielu czynnych zawodniczek urodzonych w latach 70, więc nie spodziewam się po niej progresu. Jej forma w ostatnich latach to spore wahania - jeszcze 3 lata temu powinna była kończyć karierę, bo kaleczyła, potem znów dobry sezon i nawet wygrana w Soczi. Taka to zawodniczka, ale sumarycznie - Weronika ma mniejsze wahania formy w biegu.
Sporo dziewczyn zakończyło po IO kariery, niektóre zaciążyły, a np. Wiłuchina ma problemy ze zdrowiem i też jej nie zobaczymy w najbliższym sezonie. Więc jest szansa na podskoczenie w klasyfikacji PŚ.
Co do typów u mężczyzn to zanosi się jednak na kolejny sezon dominacji Fourcade'a. W lecie pisałem o chorobie, ale szybko wrócił do pełni formy. Do tego powiedział, że nie zamierza się jednak skupiać na biegach w tym sezonie, cała para w
biathlon.
U kobiet mimo rozstania z Siebertem Daszka powinna w końcu sięgnąć po upragnioną kulę, choć Kaisa tanio skóry nie sprzeda.
Na Białorusinkę przed rokiem mieliśmy kursy rzędu 1.5, teraz trochę lepiej, ale chyba niewarto się w to pchać.