>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Skoki Narciarskie 2020/21 - MŚ w Lotach w Planicy (10.12-13.12)

Status
Zamknięty.
typerskoki 638,6K

typerskoki

Ekstraklasa Expert
Członek Załogi
Środa, 09.12.2020
19:00 - Odprawa techniczna

Czwartek, 10.12.2020
13:30 - Oficjalny trening
16:00 - Kwalifikacje

Piątek, 11.12.2020
15:00 - Seria próbna
16:00 - I i II seria konkursu indywidualnego

Sobota, 12.12.2020
16:00 - III i IV seria konkursu indywidualnego

Niedziela, 13.12.2020
16:00 - Konkurs drużynowy

tarki_16 279,5K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Pojawiają się pierwsze kursy na kwalifikacje i już od samego początku niespodzianka:

Kraft - Domen Prevc 2 @1.95 Forbet (kwale)

Trochę jestem zdziwiony faktem, że Kraft jest liczony w gronie 5 faworytów (wg tego buka) do wygrania jutrzejszych kwalifikacji. W Wiśle zaliczył falstart, nie skakał na swoim normalnym poziomie, troszeczkę przeszkadzał mu tam wiatr, ale i w drużynie nie wyglądało to najlepiej. Później 2 tygodnie przerwy związanych z wirusem, opuścił Rukę, Niżny Tagil . Dopiero na początku tygodnia zakończył kwarantannę, rozpoczął treningi na siłowni i chyba wczoraj lub dziś miał odbyć 1 trening na normalnej skoczni w Seefeld. Oczywiście jest lotnikiem, ale po chorobie i bez treningów nie wróżę mu wielkich sukcesów. Domena jeszcze w tym roku nie widzieliśmy na skoczni w Pucharze Świata, podobno przed rozpoczęciem sezonu był zupełnie bez formy, ale już od dłuższego czasu przebywa w Planicy, szlifował formę i podobno jest już zdecydowanie lepiej. Wiemy nie od dziś, że Prevc to typowy lotnik, nie szło mu na normalnych skoczniach, ale przychodziły loty, i meldował się na czołowych miejscach. Jako, że Domen potrafi zawalać skoki, nawet na mamucie, ale głównie w ciężkich warunkach, jutro wiatr praktycznie będzie niezauważalny, presji nie będzie, bo to tylko kwalifikacje, więc jutro jeszcze powinien odpalić to co potrafi i pewnie pokonać swojego rywala.

Żyła - Kraft @1.80 Totalbet (kwale)

Tutaj tez lekka przesada. Nawet, gdyby Kraft nie był po chorobie to szanse oceniałbym 50/50, ale w takim przypadku? Piotrek w Wiśle, chyba w każdym skoku, był lepszy od swojego rywala, potem nawet stał na podium w Ruce i dla Mnie może być czarnym koniem tych zawodów. Dla Krafta po ostatnich przejściach miejsce w top 10 to będzie myślę sukces. Buki trochę nie doceniają Piotrka , ale trzeba to wykorzystać.

Edit: Uważałbym na Norwegów, oni jakoś wybitnie w Planicy nie skaczą i jeszcze jak dojdą nornalne warunki, gdzie nie ma huraganu pod narty, to może być różnie. Piotrek jest w bardzo dobrej formie, uwielbia loty , dla Mnie jeden z faworytów obok Eisenbichlera. Nie zapominajmy o Stochu , dla którego jest to ulubiony mamut , wygrywał tutaj i kto wie.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +161
lukas88 522,8K

lukas88

Forum VIP
Słuszny typ tarki_16 tarki_16, Domen jest jak Kranjec, który nie łapał się do "30" na dużych skoczniach a na mamutach walczył o pudło. Mimo że Kraft jest wybitnym lotnikiem to przerwa spowodowana kwarantanna, zresztą media pisały również o jego kiepskim samopoczuciu: https://sport.radiozet.pl/Skoki-nar...oronawirusem-Ciagle-tylko-leze-stracilem-smak

Ja z kolei proponuję zakład:
Johansson- Żyła - 1
Kurs: 1,72
Forbet

6/10

Co prawda Piotrk lubi sobie polatać ale Norwegowie na czele z "wąsaczem" to liga wyżej, uważam że walkę o złoto stoczy Eisenbichler z Norwegami bo zarówno wspomniany Johansson, Tande, Forfang, Granerud czy Lindvik są wybitnymi lotnikami, mimo że nie prezentują poza Granerudem i Johanssonem jakiejś formy w poprzednich zawodach to jestem pewien że na mamucie włączą się do rywalizacji.
Nie skreślałbym również Laniska, Zajca i Domena, którzy na "swoim" mamucie na pewno będą w czołówce.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +12
S 32,1K

sobolekk

Użytkownik
Boze ludzie czasy gdzie lotnik sie różnił od nielotnika o niewiadomo ile minęły już ładnych parę lat temu.... teraz to nie zdziwię się jak zawodnik typu kubacki czy geiger wejda do top 5 ... kiedys bylo co innego bo przepaść między lotnikami A nie lotnikami bywała ogromna. Poza tym domen prevc nie łapie się do kadry Słowenii na normalne konkursy gdzie część z tej kadry tez jest pod forma. Kraft to delikatnie rzecz ujmując nie jest żaden ogórek. Długiej przerwy nie miał, jeżeli koronka go nie wykończyla to nie ma nawet opcji zeby to przegrał z prevcem. Rozumiem sens grania przeciwko kraftowii ale na Boga nie z domenem...

S 32,1K

sobolekk

Użytkownik
Taka taśma z stsu 4fun odemnie

Soukup vs Larson 2 2,22
Hayboeck vs Paschke 2 2,02
Sato vs Kobayashi 1 1,70
Zajc vs Żyła 2 1,88
Eisenbichler vs Granerud 2 2,22

1. I Larson i Sokup nic tu pewnie nie zaprezentują ale Casey Larson znacznie lepszy rekord zyciowy na mamucie - 216,5 czyli nie ma sie czego wstydzić jak na tą nację w skokach. Poza tym pamiętacie pierwszą serię w kuusamo w tym sezonie? Larson zaskoczyl.. Dla mnie jest faworytem tej pary.
2.Typ typowo przeciwko austriakowi który jest po covidzie i na pewno w pewnym stopniu to odczuł.Paschke wszedl na inny poziom skakania dopiero rok temu, nie mial jeszcze okazji pokazac czy nadaje się na mamuty. W tamtym roku przyzwoite miejsca w drugiej dziesiątce w Kulm
3/4 . To to co mowilem. To juz nie te czasy, że między lotnikiem a nielotnikiem jest niebo a ziemia. Kobayashi moze i skakal ponad 250m ale na pewno skocznia od lotów nie spowoduje że nagle z przeciętniaka zacznie walczyć z gościem który bije się o czołowe lokaty od początku sezonu. Kursu na żyłę to już wogole nie rozumiem. Obaj są lotnikami (Żyła pokazał już że potrafi wygrywać na mamutach) a forma w tym sezonie to niebo a ziemia. Nie wiem wogole na jakiej podstawie ten kurs wynalezli
5. Wśród dwóch liderów od początku sezonu uważam że większy potencjał ma Granerud jednak nie zawsze był powtarzalny

tarki_16 279,5K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Boze ludzie czasy gdzie lotnik sie różnił od nielotnika o niewiadomo ile minęły już ładnych parę lat temu.... teraz to nie zdziwię się jak zawodnik typu kubacki czy geiger wejda do top 5 ... kiedys bylo co innego bo przepaść między lotnikami A nie lotnikami bywała ogromna. Poza tym domen prevc nie łapie się do kadry Słowenii na normalne konkursy gdzie część z tej kadry tez jest pod forma. Kraft to delikatnie rzecz ujmując nie jest żaden ogórek. Długiej przerwy nie miał, jeżeli koronka go nie wykończyla to nie ma nawet opcji zeby to przegrał z prevcem. Rozumiem sens grania przeciwko kraftowii ale na Boga nie z domenem...
Ileż to razy ten nielot Domen zawalał skoki na dużych obiektach, nie łapał się do 30stki (patrz sezon 2018/2019) , po czym przychodziły loty w Vikersund i Planicy i nagle chłopak odżył, stawał na podium czy nawet wygrywał. Myślę, że podałem sporo argumentów przemawiających za tym typem, nie gram Słoweńca w konkursie, gdzie zdarza mu się zawalić skoki, gram go tylko w kwalifikacjach, gdzie będzie skakał na luzie, a taki Kraft po problemach z chorobą będzie chciał zachować siły na piątkowe i sobotnie zawody.

Lik 133,8K

Lik

Znawca - Skoki Narciarskie
KWALIFIKACJE

Pavlovcic vs Aalto -> @1.85, forBET & Betclic

Po pierwsze, warto spojrzeć na aktualną formę obu zawodników. Pavlovcic obok Laniska, co jest sporym zaskoczeniem, to najbardziej regularny skoczek w słoweńskiej ekipie. Tak się prezentują miejsca zajmowane przez niego w tym sezonie: 20, 7, 17, 13, 11. Fina oglądaliśmy tylko w konkursach, które odbyły się w jego kraju, tj. w Ruce - zajmował tam lokaty: 20, 36.
Po drugie - wyniki osiągane w Planicy. Jeszcze raz odwołam się do konkretnych pozycji obu skoczków. Rezultaty Słoweńca w Planicy są następujące: 18, 19. W tym pierwszym przypadku były to jego jedyne punkty w sezonie 2018/19, natomiast w tym drugim - jedne z dwóch w sezonie 2019/20. Widać, że dobrze czuje się w lotach. Lokaty Aalto w Planicy: 36, 34, 25.
Tak na marginesie, "życiówki" obu skoczków:
PB Pavlovic - 234.5 m (Planica 2019), PB Aalto - 225.5 m (Bad Mittendorf 2020)

Typ z zastrzeżeniem, że Pavlovic może nie wystartować w kwalifikacjach. Z grona 6 zawodników, Bartoncelj będzię musiał po seriach treningowych wytypować najlepszą 4. Moim zdaniem powinien się w niej znaleźć. Jeśli nie - będzie zwrot stawki.

MŚwL w Planicy: Czwartek z kwalifikacjami na Letalnicy (lista startowa treningu)
MŚwL w Planicy: Program zawodów. O której konkursy? Gdzie będzie transmisja?

Poza tym zgadzam się z opinią tarki_16 tarki_16 i lukas88 lukas88, że D. Prevc może tutaj pokazać kilka dalekich skoków, dlatego typy takie jak H2H z Kraftem, powracającym po chorobie, na pewno warte rozważenia.
Uważam, że w czasie tych Mistrzostw główne role odegrają przede wszystkim Norwegowie. Dla mnie większym faworytem do złota niż Granerud jest Johansson, ze względu na doświadczenie i rosnącą formę. Forfanga i Tande również stać na dalekie skoki. Szyki pokrzyżować będzie chciał im oczywiście Eisenbichler. Trochę "przyczajeni", z drugiej linii, w roli czarnych koni atakować będą Słoweńcy, którzy zawsze świetnie się czują na swojej skoczni (mam tu na myśli przede wszystkim Zajca i D. Prevca). Największa zagadka to dyspozycja Polaków...
W Planicy, przez cały weekend, mają być bardzo dobre warunki pogodowe i to bardzo cieszy. Czekam z niecierpliwością na kwalifikacje i serie konkursowe.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +162
lukas88 522,8K

lukas88

Forum VIP
Biorę jeszcze dwa typy na kwalifikacje:

Johansson Top 3 @ 2,05
Wąsacz znany jest z dalekich lotów, wiadomo PLanica to nie Vikersund, ale ma gość talent do lotów. Uważam że stać go na miejsce na pudle w kwalifikacjach. Po takim kursie warto zaryzykowć

Aschenwald- Lanisek 2 @2,05 zabrakło 0,3 pkt :mad:
Drugi typ to Anze Lanisek, który fajnie prezentuje się od początku sezonu, tylko raz poza Top 10, z klei Aschenwald po przerwie spowodowanej Covidem wraca do skakania, uważam że Słoweniec prezentujący dobrą formę, skaczacy u siebie nie będzie miał problemów z pokonaniem Austriaka

Ostatnia edycja:
lukas88 522,8K

lukas88

Forum VIP
Jesteśmy po treningach i kwalifikacjach i coś już wiemy o dyspozycji lotników. Kursy na faworytów dosyć marne, więc próbujemy troszkę inaczej. Podobają mi się niskie kursy na Haybecka, który w treningach był 1 i 3, natomiast w kwalifikacjach zajął 2 miejsce. Michael lotnikiem jest bardzo solidnym, lecz jego problemem od lat jest głowa i problem z oddaniem dwóch równych skoków pod presją. Wobec tego będę próbował typować przeciw niemu, jako główny, niezwykle ciekawy i warty uwagi zakład proponuję:

Haybeck- Granerud - 2
Kurs: 1,88
STS

Stawka 7/10

Dla mnie to mega nieporozumienie stawiać gościa, który 6 razy w poprzednich 3 sezonach był w pierwszej 10 zawodów pucharu świata na równi z obecnym liderem PŚ, który od początku sezonu prezentuje niezwykle stabilną formę. Stawianie w roli faworyta Haybecka po 3 dobrych skokach bez presji, jutro włączy się presja i uważam że przynajmniej jeden skok będzie o kilka- kilkanaście metrów krótszy od skoków Graneruda.

Drugi typ wobec marnych kursów to:
Lanisek w Top 10
Kurs: 2,50
Fortuna
4/10

Kurs warty ryzyka, Anze w treningach otarł się o "dychę" mianowicie zajął 12 i 11 miejsce, w kwalifikacjach przy niemal bezwietrznych warunkach zajął 16 lokatę. Lanisek skacze u siebie, lubi latać i uważam że przy dwóch równych skokach na swoim poziomie stać go na miejsce w dziesiątce.

Ostatnia edycja:
tarki_16 279,5K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Żyła top 6 @2.15 (po 1 dniu) Fortuna

Jak zwykle gram w kierunku Piotrka w dniu konkursowym. Wczoraj był niezadowolony ze swoich prób , w kwalifikacjach popełnił błąd przy wyjściu z progu, mimo tego przy marnym lądowaniu zajął 9 miejsce. Myślę, że dziś przy już ważnych skokach będzie zdecydowanie lepiej, nadal myślę, że stać go na podium, o zwycięstwo raczej będą bili się Eisenblichler z Granerudem, bo Hayboeck, jak dobrze zaznaczył kolega "lukas88" w najważniejszych próbach potrafi zawalić, ale walka o podium jak najbardziej realna. Fajny kurs na czołową szóstkę, bo sądzę, że Żyła będzie dziś najwyżej z naszych.

Hayboeck - Żyła 2 @2.90 (po 1 dniu) Totalbet

Dobrze opisana sytuacja z Austriakiem przez kolegę. Ja próbuję bardziej ryzykownie, myślę, że przy dwóch bardzo dobrych próbach Piotrka i jednym słabszym skokiem Hayboecka, może się udać, po fajnym kursie można spróbować.

Ostatnia edycja:
husarz22 104,1K

husarz22

Forum VIP
A ja dzisiaj skupiam sie na Daniel-Andre Tande. Chyba nikt o nim w tym temacie nie napisal a dobrze prezentowal sie na treningach (232 m i 234 m) i podczas kwalifikacji (229,5m). Wcale sie nie zdziwie jesli stanie dzis na podium.

Czy mozecie doradzic czy lepiej zagrac na niego z Granerudem? Kurs 2.70 czy w parze z Hayboeck jest kurs 2.55.
Kursy w eWinner bo tam dzis bez podatku.

tarki_16 279,5K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
A ja dzisiaj skupiam sie na Daniel-Andre Tande. Chyba nikt o nim w tym temacie nie napisal a dobrze prezentowal sie na treningach (232 m i 234 m) i podczas kwalifikacji (229,5m). Wcale sie nie zdziwie jesli stanie dzis na podium.

Czy mozecie doradzic czy lepiej zagrac na niego z Granerudem? Kurs 2.70 czy w parze z Hayboeck jest kurs 2.55.
Kursy w eWinner bo tam dzis bez podatku.
Tande potrafi zawalić w konkursie, nie mówię, że tak będzie dziś, ale jak już próbować to w parze z Hayboeckiem

Otrzymane punkty reputacji: +34
malin157 75K

malin157

Znawca - Sporty zimowe
Lanisek - Aschenwald 1 1.6
Schmid - Forfang 1 1.72
Eisenbichler - Hayboeck 1 1.40
Geiger - Kubacki 1 1.50 / Geiger - Sato 1 1.40

AKO: coś ponad 5 iforbet

z uwagi na miarodajne wyniki treningów w lotach i prognozy wg których dziś ma być również konkurs na równych warunkach wrzucam swój maxizysk z iforbet (200zł trzeba wpłacić a potek tym zagrać zaznaczając przy wysyłaniu)

co do tego 2 pierwsze pary to zawodnicy nie topowi, poza top10 Lanisek na treningach lepszy o 9,5 i 6,5 metra, a w kwalifikacjach równo. Schmid 3 x lepszy od rywala, w treningach 9 i 8 metrów, w kwalifikacjach 3 metry ale spóźnił skok.

a co do Eisenbichlera to po prostu dla mnie główny faworyt tu, w gazie, Hayboeck wraca i oczywiście też mocny jest, aspiracje do podium ale jednak dla mnie słabszy.

Geiger to po prostu czołówka jest ścisła, Kubacki tu gorzej wygląda, raczej o najwyższe cele nie będzie walczył zwłaszcza że coś z plecami nie do końca ok, ale tak się zabezpieczyłem jakby odpalił nasz że na drugim koncie zamiast tej pary dałem Geiger - Sato 1 1.4 tu też Geiger lepszy choć chyba nieco mniej wyraźnie lepszy od Japońca jak od naszego.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +79
Lik 133,8K

Lik

Znawca - Skoki Narciarskie
KLASYFIKACJA KOŃCOWA

Pavlovcic vs Aschenwald -> @1.65, Fortuna

Wczoraj o Słoweńcu napisałem następującą słowa:
Pavlovcic obok Laniska, co jest sporym zaskoczeniem, to najbardziej regularny skoczek w słoweńskiej ekipie. Tak się prezentują miejsca zajmowane przez niego w tym sezonie: 20, 7, 17, 13, 11.
[...]
Rezultaty Słoweńca w Planicy są następujące: 18, 19. W tym pierwszym przypadku były to jego jedyne punkty w sezonie 2018/19, natomiast w tym drugim - jedne z dwóch w sezonie 2019/20. Widać, że dobrze czuje się w lotach.
[...]
PB Pavlovcic - 234.5 m (Planica 2019)
W 2. z 3. wczorajszych serii był najlepszym słoweńskim skoczkiem - miejsca: 18, 7, 11. Przyjemnie oglądało się go w powietrzu, było zdecydowanie widać, że lubi latać i potrafi wykorzystać sprzyjające warunki. Dwukrotnie przekroczył 220 m.
Tak na marginesie jeszcze wtrącę, że we wczorajszej analizie miałem dodać, że zapewne w Planicy skakał wielokrotnie w ramach testu skoczni, ale nie mogłem znaleźć na szybko takich informacji. Po wczorajszej wstawce p. Snopka z TVP, który powiedział, iż Pavlovcic pochodzi z pobliskiej miejscowości, nie mam co do tego żadnych wątpliwości.
Aschenwald przegrał ze Słoweńcem stosunkiem 0:3. Plasował się na następujących miejscach: 27, 17, 15. Skoki oddawał poprawne, ale bez błysku. Najdalszy jego skok wczoraj to 217 m, a dwukrotnie startował w lepszych warunkach wietrznych od Pavlovcicia.
Za mniejszą stawkę próbuję także Pavlovcic, TOP10 -> @2.20, STS.

Stoch vs Geiger -> @1.70, Fortuna

Nie będę się szeroko rozpisywał, każdy zna obu skoczków bardzo dobrze.
Rzucę tylko suche liczby z wczorajszych skoków:

1. seria treningowa: 6. Stoch, 9. Geiger
2. seria treningowa: 5. Stoch, 19. Geiger
Kwalifikacje: 4. Geiger, 6. Stoch

Stoch potrafił wczoraj odlecieć za 230 m. Skacze równo, powtarzalnie, a co najważniejsze daleko. Prawdopodobnie ostatnia szansa na medal MŚwL. Mamut w Planicy to jedna z jego ulubionych skoczni, wielokrotnie stawał tu na podium. Geiger w TOP3 na lotach nie był nigdy. Więcej oczywistości chyba nie ma sensu pisać.

Hayboeck, V - > @7.50, Betclic

Za drobne spróbuję. Nie jest to strzał w kosmos, bo są ku temu podstawy. Szanse na zwycięstwo, podobnie jak bukmacherzy, daje większą Eisenbichlerowi i Granerudowi, ale...
W Wiśle skakał naprawdę dobrze. Był najlepszym austriackim skoczkiem. W sobotę 9. nota indywidualna, w niedzielę 10., choć na treningach bywało jeszcze lepiej. Widać było w jego skokach pewność i powtarzalność. Upatrywałem go wówczas jako skoczka zdolnego do walki o czołowe pozycje w kolejnych konkursach. Jak wiemy, najpierw kwarantanna, a później choroba wykluczyły Hayboecka ze startów w Ruce i Niżnym Tagile. Wrócił w świetnym stylu.

1. seria treningowa: 3. miejsce, 234 m
2. seria treningowa: 1. miejsce, 241 m
Kwalifikacje: 2. miejsce, 242.5 m (PB)

Tak jak inni, mam pewne wątpliwości, czy wytrzyma to pod względem psychicznym. W poprzednich latach miał tendencję do psucia któregoś ze skoków konkursowych. Ale może to będzie jego weekend? Po takim kursie żal nie spróbować.

MŚwL w Planicy: Rozpoczynamy walkę o medale (lista startowa)
MŚwL w Planicy: Eisenbichler wygrywa kwalifikacje, Stoch szósty
MŚwL w Planicy: Treningi dla Graneruda i Hayboecka, Polacy w czołówce

Ostatnia edycja:
maniek81 432,2K

maniek81

Moderator
Członek Załogi
Granerud - Hayboeck 1 1.80
Żyła top10 1.40

Dawno mnie tu nie było, bo szmat czasu nie grałem (od czasu kiedy zafascynował mnie rower). Ale, że lubię skoki i w ten weekend mamy MŚ w lotach, to postanowiłem coś zagrać.

Na początek para, której przed treningami nie wystawiłby żaden buk. Dominacja lidera PŚ nad Austriakiem od początku sezonu jest bezdyskusyjna. Granerud w znakomitej formie, natomiast Hayboeck wraca po przerwie. Wczoraj skakanie na luzie, więc jak to zwykle bywa skacze się łatwiej, więcej się udaje. Dzisiaj już dojdzie presja. I o ile Norweg radzi sobie z nią świetnie, to w przypadku Austriaka nie byłbym już tego taki pewien. Poza tym regularność też powinna przemawiać na korzyść Norwega. Wczoraj skakali blisko siebie, ale jeśli wziąć na tapetę kwalifikacje, to jest coś na co warto zwrócić uwagę. Hayboeck skakał z belki nr 13 przy wietrze +0.31 m/s. Granerud skakał z belki nr 12 przy wietrze -0.32 m/s. Jak widać Granerud miał trudniejsze warunki. Dzisiaj przy dwóch skokach konkursowych uważam, że Norweg zrobi różnicę na plus przynajmniej w jednym skoku.

Drugim typem jest top10 Piotrka. Jak wiemy Piotr kwalifikacje i treningi zazwyczaj traktuje nieco ulgowo, a gdy przychodzi konkurs to odpala. Jest świetnym lotnikiem, forma jest, więc na top10 powinno spokojnie wystarczyć.

Te dwie pozycje zagrałem w Fortunie, a dodatkowo dorzuciłem Pilzno w hokeja, tak by móc skorzystać z promocji Happy Hours +14% 😀

Powodzenia

To sobie dołożyłem. Ze słabym Ołomuńcem sobie nie poradzić. Dostali na 1-1 na 5 minut przed końcem i po herbacie 😫

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +56
typerskoki 638,6K

typerskoki

Ekstraklasa Expert
Członek Załogi
betx.JPG
Ode mnie taki kuponik z BetX. Generalnie jestem przeciwnikiem taśm w skokach, ale tym razem wyjątek. Warunki będą super równe, więc jedynie wyraźny błąd z któregoś z zawodników może spowodować nie wejście typów bo jak dla mnie są mocne pewniaki, które tworzą fajny kurs 3,96.

Stoch - Lanisek
TO jest ulubiony mamut Kamila i widać, że czuje się tu dobrze. Wczoraj 3 równe skoki na poziomie top6 i w wywiadzie mówił, ma niedosyt i da się lepiej. Lanisek to jeden z nielicznych Słoweńców, który nie jest dobrym lotnikiem i było to widać wczoraj. Nie spodziewałbym się poprawy z jego strony. Powinien wyraźnie przegrać.

Żyła - Pavlovcic
Piotrek jak dla mnie może tutaj sprawić sensacje. Jak będzie miał dobry dzień to może powalczyć o medal. Kursy są w okolicy 5.00 i sam rozgrywam taki scenariusz. Tutaj rywalizuje w parze z Pavlovciciem. Słoweniec dobry lotnik, ma sezon życia, ale max na co go stać to miejsca tuż za top10. Piotrek musiał by bardzo popsuć by się nie zmieścić w 10tce.

Eisenbichler - Tande.
Markus to dla mnie 90% faworyt do zwycięstwa. Jakby nie przygoda w sb w Niżnym Tagile to dawałbym nawet 99%. No ale Markus to Markus i nigdy nie wiesz czy po wyjściu z progu nie będzie ratował się przed upadkiem. Horngaher poukładał go jednak na tyle, że nie powinno to mieć miejsca. W Innsbrucku na MS wytrzymał presje, myśle, że wytrzyma tym razem. Jako rywala wybrałem mu najsłabszego z moim zdaniem z zestawienia więc Tandego. Faktycznie obudził się tu na loty, ale on już ma przebłyski w treningach 3 weekend, a do tej pory w konkursach kończył blamażem. Nie twierdze, że będzie powtórka z rozrywki, ale o medale bym go nie liczył, gdyż jeden z 4 skoków powinien zepsuć.

Johansson - Paschke
Johansson ustabilizował formę na wysokim poziomie miejsca 4-10. Nie miewa wpadek i wydaje mi się, że w tych okolicach powinien skończyć. Paschke z kolei raczej nie jest lotnikiem. Tak na prawdę gdyby nie konsekwencja Horngahera, który obiecał, że Markus, Geiger i Paschke są pewni startu a w treningach o miejsce walczy Schmid i Hamann, to myślę, że i Schmid i Hamann wczoraj prezentowali się ciekawiej. Nie widzę więc by Niemiec miał tu co namieszać. Skupi się na solidnych skokach by być solidnym czwartym do drużyny, ale na miejsce w dziesiątce bym nie liczył. Z Johanssonem powinien przegrać.

AKO 3,96 @ buk: BetX

Generalnie gram na mocny progres Polaków. Kamil tak jak mówił ma miejsce do poprawy. Żyła to jest lotnik, który jak wszystko zrobi jak należy to i z Markusem w pojedynczych skokach powalczy. Kubacki wczoraj ledwo skakał z racji bólu pleców. Ból powinien powoli odpuszczać i nawet jeśli nie dziś to jutro powinien się sporo poprawić i podgonić w klasyfikacji. Także Kubackiego również próbuje bo jest mocno niedoszacowany. Dobrze wygląda np. w tej parze:

Y.Sato - Kubacki 2 @ 2,11 @ fortuna

Sato lotnikiem raczej nie jest i pokazał to we wczorajszych próbach. Kubacki jak będzie skakał bez bólu to spokojnie o 10metrów się poprawi.

Co do Hayboecka bo widzę wywiązała się dyskusja. Uważam, że przygotował taką formę + lubi tą skocznie, że jak głowa nie zawiedzie to będzie mocno straszył Markusa, nawet mocniej niż Granerud. Także uwaga z grą przeciwko niemu. Niemniej jednak uważam, że jak pojawi sie szansa sukcesu, zepsuje choć jeden skok i tym samym może przegrać z Markusem, Granerudem czy nawet Piotrkiem. No ale na granie przeciwko niemu z Tande itp. bym uważał.

Otrzymane punkty reputacji: +43
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom