KLASYFIKACJA KOŃCOWA
Pavlovcic vs Aschenwald -> @1.65,
Fortuna
Wczoraj o Słoweńcu napisałem następującą słowa:
Pavlovcic obok Laniska, co jest sporym zaskoczeniem, to najbardziej regularny skoczek w słoweńskiej ekipie. Tak się prezentują miejsca zajmowane przez niego w tym sezonie: 20, 7, 17, 13, 11.
[...]
Rezultaty Słoweńca w Planicy są następujące: 18, 19. W tym pierwszym przypadku były to jego jedyne punkty w sezonie 2018/19, natomiast w tym drugim - jedne z dwóch w sezonie 2019/20. Widać, że dobrze czuje się w lotach.
[...]
PB Pavlovcic -
234.5 m (Planica 2019)
W 2. z 3. wczorajszych serii był najlepszym słoweńskim skoczkiem - miejsca: 18, 7, 11. Przyjemnie oglądało się go w powietrzu, było zdecydowanie widać, że lubi latać i potrafi wykorzystać sprzyjające warunki. Dwukrotnie przekroczył 220 m.
Tak na marginesie jeszcze wtrącę, że we wczorajszej analizie miałem dodać, że zapewne w Planicy skakał wielokrotnie w ramach testu skoczni, ale nie mogłem znaleźć na szybko takich informacji. Po wczorajszej wstawce p. Snopka z TVP, który powiedział, iż Pavlovcic pochodzi z pobliskiej miejscowości, nie mam co do tego żadnych wątpliwości.
Aschenwald przegrał ze Słoweńcem stosunkiem 0:3. Plasował się na następujących miejscach: 27, 17, 15. Skoki oddawał poprawne, ale bez błysku. Najdalszy jego skok wczoraj to 217 m, a dwukrotnie startował w lepszych warunkach wietrznych od Pavlovcicia.
Za mniejszą stawkę próbuję także Pavlovcic, TOP10 -> @2.20, STS.
Stoch vs Geiger -> @1.70,
Fortuna
Nie będę się szeroko rozpisywał, każdy zna obu skoczków bardzo dobrze.
Rzucę tylko suche liczby z wczorajszych skoków:
1. seria treningowa: 6. Stoch, 9. Geiger
2. seria treningowa: 5. Stoch, 19. Geiger
Kwalifikacje: 4. Geiger, 6. Stoch
Stoch potrafił wczoraj odlecieć za 230 m. Skacze równo, powtarzalnie, a co najważniejsze daleko. Prawdopodobnie ostatnia szansa na medal MŚwL. Mamut w Planicy to jedna z jego ulubionych skoczni, wielokrotnie stawał tu na podium. Geiger w TOP3 na lotach nie był nigdy. Więcej oczywistości chyba nie ma sensu pisać.
Hayboeck,
V - > @7.50,
Betclic
Za drobne spróbuję. Nie jest to strzał w kosmos, bo są ku temu podstawy. Szanse na zwycięstwo, podobnie jak bukmacherzy, daje większą Eisenbichlerowi i Granerudowi, ale...
W Wiśle skakał naprawdę dobrze. Był najlepszym austriackim skoczkiem. W sobotę 9. nota indywidualna, w niedzielę 10., choć na treningach bywało jeszcze lepiej. Widać było w jego skokach pewność i powtarzalność. Upatrywałem go wówczas jako skoczka zdolnego do walki o czołowe pozycje w kolejnych konkursach. Jak wiemy, najpierw kwarantanna, a później choroba wykluczyły Hayboecka ze startów w Ruce i Niżnym Tagile. Wrócił w świetnym stylu.
1. seria treningowa: 3. miejsce, 234 m
2. seria treningowa: 1. miejsce, 241 m
Kwalifikacje: 2. miejsce, 242.5 m (PB)
Tak jak inni, mam pewne wątpliwości, czy wytrzyma to pod względem psychicznym. W poprzednich latach miał tendencję do psucia któregoś ze skoków konkursowych. Ale może to będzie jego weekend? Po takim kursie żal nie spróbować.
MŚwL w Planicy: Rozpoczynamy walkę o medale (lista startowa)
MŚwL w Planicy: Eisenbichler wygrywa kwalifikacje, Stoch szósty
MŚwL w Planicy: Treningi dla Graneruda i Hayboecka, Polacy w czołówce