Dzisiaj troszkę więcej czasu od innych obowiązków, więc może uda mi się nieco bardziej rozpisać
Generalnie gram dzisiaj mocno w kierunku Graneruda. To jest jego skocznia i ma mega formę. Widać po wyjściu z progu, że ma wyjście jak Małysz za swoich czasów. Wybija się dużo wyżej niż wszyscy, nie traci szybkości gdyż jest agresywny w locie i na końcu samo go niesie. Wczoraj w konkursie skoczył wręcz fatalnie jak na swoją obecną dyspozycję, dlatego możemy dzisiaj korzystać z fajnych kursów. Pierwsza seria poszedł za agresywnie przez co zaniżył tor lotu. Wyraźnie nie był zadowolony z tego skoku. Drugi był dobry ale bardzo źle wylądowany co przełożyło się na kolejną stratę punktów. Także potencjał do poprawy spory, a na potwierdzenie tego miejsce Norwega w Ruce w tym roku poza sobotnimi zawodami to 1,1,2,3,1. Więc jest moc.
Główny rywal to Eisenbichler, który wczoraj pozamiatał. Jednak o ile gram w kierunku Graneruda bo fajne kursy i dobrze to wygląda. O tyle dzisiaj gram przeciwko Markusowi z tych samych powodów. Fajne kursy i spina mi się to. Markus to nie jest typ jak Kraft, Ryoyu, Geiger, Kubacki, Stoch i wielu innych, że jak ma formę to nie będzie schodził z podium. TO jest cały czas chimeryczny zawodnik i raz na jakiś czas nawet w super formie powinien zdarzyć mu się słabszy dzień lub słabszy skok. Kursy jakby miał dziś znowu wygrać o 30pkt, a ja dzisiaj będę ryzykował, że go może nie być nawet na podium. Już tu w Ruce pierwszy skok miał poniżej 100m, a w Wiśle w ostatniej serii przegrał Niemcom drużynówkę. Do tego te lądowania. Jest potencjał by co najmniej przegrać z Granerudem. A i brak podium nie jest nierealny.
Polacy wczoraj mega petardy. Żyła skoczył swojego absolutnego maxa. I wszyscy znamy Piotrka, regularność też nie jest jego mocną stroną, więc jest spory potencjał pod regres kilka miejsc w dół na dziś.
Bardziej się obawiam Kubackiego (w kontekście zagrożenia Granerudowi). On maxa wczoraj nie skoczył, jest miejsce na jeszcze wyraźny progres (np. jak w kwalifikacjach). Jednak uważam, że Dawid jeszcze nie ma stabilizacji na takim poziomie by tego dokonać na tej skoczni dzisiaj. Zwycięstwo w jego przypadku mnie nie zdziwi, aczkolwiek stawiam raczej na jakiś mniej udany skok dzisiaj, chociaż jeden.
Z mocnych rywali wziąłbym jeszcze pod uwagę Geigera i Y.Sato i tutaj kursy fajne. Geigera stać na stabilizacje na poziomie podium co pokazuje od początku sezonu. Wczoraj miał ewidentnie gorszy dzień. Dzisiaj stać go na powrót na pudło a kursy na to bardzo przyjemne. Jeszcze groźniejszy może być Sato. Wydaje mi się, żę skocznia pasuje pod Japończyka, szczególnie przy wiatrze pod narty jaki ma być dzisiaj. Wczoraj gdy po pierwszej serii był na podium i tak nie był specjalnie zadowolony ze skoku. Jak odda swoją petardę to może być skok na poziomei Graneruda czy Markusa z wczoraj. Z dwoma petardami może być ciężko ale trzeba brać go pod uwagę w walce o podium.
Jak już wspomniałem dzisiaj ma być najsilniejszy wiatr pod narty co może na tej skoczni promować progres wielu zawodników, którzy w pt i sb wręcz się zbłaźnili. Są to P.Prevc, Semenić, Zajc, Lanisek(tutaj może być czarny koń nawet w walce o top6), Forfang, Tande, Johansson też ale on juz wczoraj skoczył super jak na swoją dyspozycje. Ponadto liczę na poprawę Stocha, może się zakręci w okolicy 5-8 miejsca.
Podsumowując pasuje mi dzisiaj mniej więcej taki układ sił:
1.Granerud
2-4. Geiger, Y.Sato, Kubacki
5-8. Eisenbichler, Stoch, Lanisek, Żyła
I w związku z tym widzę takie ciekawe typy:
1.Granerud wygra zawody 5,00 @
fortuna
2.Geiger podium 3,75 @
fortuna
3.Eisenbichler - Y. Sato 2 @ 5,15 @ sts
Z mniej ryzykownych za wyższą stawkę:
4.Eisenbichler - Granerud 2 @ 2,68 @ sts
5.Żyła - Geiger 2 @ 2,55 @
fortuna
6.Y.Sato - Paschke 1 @ 1,60 @
fortuna
7.Stoch - Forfang 1 @ 1,50 @
fortuna
8.Lanisek - Murańka 1 @ 1,50 @
fortuna
Z ostatnich trzech można tworzyć jakieś duble.