KONKURS INDYWIDUALNY #1
R. Kobayashi vs Stoch -> @1.85,
Fortuna
Pavlovcic vs
R. Kobayashi -> @2.41, Totolotek
Cóż, znowu idę w stronę Japończyka. W ostatnich tygodniach sporo już na temat R. Kobayashiego napisałem (
Zakopane,
Willingen #1,
Willingen #2), więc tylko krótko wyszczególnię jego ostatnie wyniki i przedstawię moją opinię na temat jego dyspozycji.
Kilka słów nt. R. Kobayashiego dodał wyżej także kol.
tarki_16, a nt. Stocha kol.
typerskoki.
Japończyk tylko 2 razy wypadł z TOP10 w 2021 r. Ustabilizował swoją formę na dobrym poziomie, a wszystko wskazuje na to, że to jeszcze nie koniec. Szczyt formy z pewnością ma przyjść na MŚ w Oberstdorfie. Jeśli chodzi o jego wczorajsze próby, to prezentują się one następująco: 128 m (11. miejsce), 131 m (9. miejsce), 134.5 m (8. miejsce). Japończyk od kilku tygodni skacze bardzo regularnie we wszystkich seriach, czy to treningowych, czy konkursowych. W zasadzie nie psuje swoich prób. O ile głównej roli nie odegrają warunki, powinien po raz kolejny zameldować się dzisiaj w TOP10, a może nawet i TOP6. Pewnego rodzaju handicapem na korzyść Japończyka w H2H ze Stochem może być belka startowa, którą konsekwentnie obniżano czołówce zarówno w 2. serii treningowej, jak i kwalifikacjach.
Stoch znowu ma problemy z pozycją najazdową. Na temat wczorajszych skoków (125 m, 123.5 m,
129 m - miejsca w 2. i 3. dziesiątce) wypowiedział się
tak: "W dalszym ciągu coś mi umyka. Coś, czego nie mogę zlokalizować i sprecyzować. To sprawia, że czuję frustrację, ale wierzę, że nie jestem daleki od naprawdę dobrego skakania. To detale, które robią ogromną różnicę, ale czasem takich detali szuka się najdłużej." Co do przewidywań na temat jego dzisiejszych skoków... duża niewiadoma. Oczywiście potrafi znienacka wstrzelić się w
konkurs, wyeliminować te detale, o których mówi i uplasować się na podium, tak jak było to w 1. konkursie w Willingen. Fakty są jednak takie, że prędzej Polaka można się spodziewać w 2. dziesiątce zawodów, co miało z resztą miejsce w 4 z ostatnich 5 konkursów. Jeszcze na marginesie zaznaczę, że ta skocznia chyba nie do końca odpowiada Stochowi, na co wskazują
wyniki z poprzednich lat.
Kilka słów jeszcze na temat Pavlovcicia. Wczoraj świetne skoki, tj. 131 m (8. miejsce), 138 m (3. miejsce),
140.5 m (2. miejsce). W ubiegły weekend w Willingen, w 1. konkursie osiągnął swój najlepszy rezultat w PŚ - 4. miejsce. W niedzielnych, loteryjnych zawodach uplasował się na 15. pozycji. Cóż, jakby nie patrzeć stał się jednym z faworytów nawet do podium dzisiejszego konkursu. Mimo wszystko, nie mogę przejść obojętnie obok takiego kursu na Japończyka. Po pierwsze, dzisiaj będą znacznie trudniejsze
warunki. Po drugie, nie wiadomo jak zachowa się jury odnośnie ustawienia belki startowej (wczoraj Pavlovic w dwóch wspomnianych próbach ruszał z 2. pozycji wyżej niż TOP10). Po trzecie, łatwiej mi zaufać skoczkowi, który od wielu konkursów skacze dobrze, regularnie, na poziomie czołówki niż niedoświadczonemu skoczkowi, który w tym roku zaczął punktować dopiero od Lahti.
Ammann, TOP30,
nie -> @1.70, STS
Myślę, że można spróbować. Po dobrych wynikach w wietrznym Willingen (12. i 9. miejsce), Szwajcar znów ma problemy, aby oddawać próby na poziomie TOP30. W tym sezonie Ammann punktował tylko właśnie w ubiegły weekend, wcześniej zajmował miejsca na poziomie 4. i 5. dziesiątki (+ 4 razy nie zakwalifikował się do konkursu), a przed zawodami w Niemczech startował nawet w PK. Dzisiaj, bez sprzyjającego wiatru, będzie bardzo ciężko Szwajcarowi wywalczyć awans do 2. serii konkursowej. Poniżej jego wczorajsze rezultaty.
1. seria treningowa: 36. miejsce, 118 m, komp. +6.5 pkt.
2. seria treningowa: 39. miejsce, 113.5 m, komp. +8.5 pkt.
Prolog: 39. miejsce, 124 m, komp. -1.0 pkt.
Prognoza pogody: 06.02.2021 r.
PŚ w Klingenthal: Granerud kontra reszta świata? (lista startowa)
PŚ w Klingenthal: Granerud wygrywa prolog, Kubacki trzeci!
PŚ w Klingenthal: Granerud dominuje na treningu