Ryoyu Kobayashi Miejsce 1-3 Kwalifikacje @ 1.45
forBet
Ryoyu Kobayashi Wygra Kwalifikacje @ 2.05
forBet
Na kwalifikacje tylko takie typy, buki dobrze odrobiły lekcję i wystawiły naprawdę wyrównane pary, a nie będę strzelał na ślepo. Tu według mnie kursy na Kobayashiego trochę przesadzone, owszem zepsuł drugi skok w Predazzo, ale nie zapominajmy co on potrafi wyczyniać, tutaj przyjeżdża na pewno podrażniony, tym bardziej, że to Dawid zabrał mu te 6 zwycięstwo z rzędu, sądzę, że od kwalifikacji będzie tu groźny, moim głównym typem jest tu jego miejsce w pierwszej 3, ale dokładam też wygraną.
Polska Wygra Konkurs Drużynowy @ 1.60 STS
Moim zdaniem zobaczymy tu zwycięstwo Polaków, wiem wiem, że brakuje nam ewidentnie tego 4 zawodnika, ale zawsze na
konkursy drużynowe ten najgorszy w kadrze dawał z siebie wszystko. Tu mamy 3 liderów, oczywiście Stoch, Żyła i Kubacki, Kamil przez cały sezon jest bardzo groźny, Dawid eksplodował formą, a tu skacze u siebie, Piotrek miał problemy podczas
TCS i to było widać, bo w Predazzo zajmował już 7 i 10 miejsce.
Niemcy bardzo niestabilni,
Japonia z Austrią mają tylko po jednym świetnym zawodniku, a później długo długo nic, wśród największych rywali stawiałbym tu.. Norwegów, Johansson potrafi walczyć z najlepszymi, u Stjernena coś tam trybi ostatnio, jeszcze dodatkowo podbudowany wygraną w Mistrzostwach Norwegii, Forfang też umie odpalić, ostatnim z czwórki zapewne będzie Granerud, który w ostatnim czasie złapał zwyżkę formy, w ostatnim konkursie w Predazzo 4 Norwegów było w pierwszej 13 zawodów, a po konkursie w Wiśle mają coś do udowodnienia.
Niemcy -
Norwegia @ 2.80 STS
I tak jak pisałem wyżej, Norwegowie mają tu coś do udowodnienia, od Niemców ciężko stwierdzić czego można się spodziewać, Geiger zgubił formę już na
TCS, Leyhe groźny, ale jak w Predazzo, jednego dnia 5 miejsce, drugiego 18, więc trochę nierówny, ich największą nadzieją w tej chwili jest Eisenbichler, który odpalił na
TCS i utrzymuje dobrą formę, chociaż już nie taką, która pozwala mu walczyć o zwycięstwo, przytrafiają mu się gorsze skoki. Według mnie kursy tu trochę za wysokie na Norwegów, dlatego próbuję.
Co do typów na
konkurs indywidualny, wolę jednak poczekać na jutrzejsze kwalifikacje, bo jak na razie warto grać na pewno typy na Polaków.
EDIT:
Japonia -
Austria @ 2.29
Fortuna
Po pechowej nocy na jutro do analiz ze skoków dorzucam jeszcze jeden typ, na to, że
Austria będzie lepsza od Japonii. Trochę dziwi mnie to, że nie są w tej parze faworytami, oczywiście w Japonii jest młodszy z braci Kobayashi, ale później długo długo nic, za to w Austrii co
konkurs mamy kilku zawodników, którzy walczą w drugiej serii. Na początku zacznę od przypuszczalnych składów, w Japonii oczywiście powinniśmy zobaczyć braci Kobayashi, z dobrej strony pokazuje się też Sato, ostatnim skoczkiem powinien być Ito, bo Nakamura radzi sobie jeszcze gorzej w ostatnim czasie. W Austrii oczywiście będzie to Kraft, zapewne Fettner, który potrafi zaskoczyć w ostatnim czasie i mimo wszystko chyba Hayboeck, bo nie spodziewam się Aschenwalda, bo forma trochę słabiutka. Popatrzmy więc na wyniki osiągane przez tych zawodników w ciągu kilku ostatnich konkursów, cofnijmy się do
TCS i konkursów w Predazzo, choć to nie będzie łatwe, bo nie zawsze wszyscy meldowali się w drugiej serii, ale czysto teoretycznie w takich sytuacjach wynik 1 serii pomnożę razy 2.
Predazzo
Konkurs Drugi:
Austria - 911.4 pkt (Huber nie awansował do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 95.7 pkt)
Japonia - 876 pkt (Ito nie awansował do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 83.1 pkt)
Predazzo
Konkurs Pierwszy:
Austria - 1031 pkt (Hayboeck nie awansował do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 112.3 pkt)
Japonia - 1055.8 pkt (Ito nie awansował do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 109.8 pkt)
Bischofshofen
Austria - 975.5 pkt
Japonia - 943 pkt
Innsbruck
Austria - 902.5 pkt
Japonia - 921.2 pkt
Garmisch-Partenkirchen
Austria - 782.1 pkt (Hayboeck i Kraft nie awansowali do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 85.7 oraz 79.4 pkt)
Japonia - 993.5 pkt
Oberstdorf
Austria - 944.5 pkt (Fettner nie awansował do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 92.1 pkt)
Japonia - 954.1 pkt (Ito J. Kobayashi nie awansowali do drugiej serii uzyskując w pierwszej serii 120.7 i 87.7 pkt)
Patrząc w takim razie na ostatnie 6 konkursów mamy wynik 4-2 dla Japonii, niezbyt optymistycznie dla typu, ale patrząc realnie w 3 na 6 konkursów nie awansował Ito, w tym 2 razy w Predazzo, a więc podczas ostatnich konkursów, czy można go kimś innym zastąpić? Nie powiedziałbym, pozostali Japończycy w Predazzo prezentowali się następująco Nakamura 36 i 45, Kasai 41 i 40, a więc jest tam duży problem z ostatnim skoczkiem do drużyny. Braki awansu również towarzyszyły, ale wystarczy spojrzeć, raz Fettner, ale dosyć już dawno, wpadka Krafta w Ga-Pa i ostatnio Hubera w drugim konkursie w Predazzo, gdzie był 31, bardzo nieobliczalny jest za to Hayboeck, który już dwa razy nie awansował do drugiej serii, ale też w innych konkursach potrafił zaprezentować się świetnie. Kobayashi na pewno zrobi różnicę, ale Kraft ostatnio też skacze wyśmienicie, więc może tu zrobić przewagę góra 10-20 pkt, a patrząc na pozostałych skoczków, biorąc kolejność z klasyfikacji generalnej PŚ Huber > Kobayashi, Fettner = Sato, oraz Hayboeck > Ito, myślę, że będzie bardzo ciekawie w tym konkursie, ale według mnie to
Austria jest tu faworytem, już w pierwszym konkursie drużynowym w Wiśle, gdy Kobayashi nie był jeszcze w tak znakomitej formie
Austria wygrała z Japonią przewagą 55.5 pkt tu nawet w podobnych okolicznościach sam Ryoyu za dużo nie ugra tu dla Japonii.
EDIT2:
Nieobliczalne zawody, dyskwalifikacja, upadek, ale te zawody chociaż pokazały, że nie można skreślać nikogo przed zawodami.