Kilka typów ode mnie na dzisiaj.
Kamil Stoch wygra konkurs kurs 10 STS
Przy tym typie nie będzie zbyt dużej analizy, bo wczoraj już podawałem typ na wygraną kwalifikacji przez Polaka. Mimo dalekiej pozycji w kwalifikacjach, dalej gram w stronę Kamila. Sugeruję się zdaniem kolegi Sumady. Czasami czołowi zawodnicy odpuszczają treningi i kwalifikacje. Kamil mógł właśnie tak zrobić w kwalach, może testował coś nowego. Liczę na to, że dzisiaj będzie znacznie lepiej i Polak wygra cały
konkurs. Widać było już tydzień temu w drużynówce, że jego forma idzie w górę. Kamil zawsze powoli wchodzi w sezon, myślę, że te zawody będą dla niego przełomowe. Kto może przeszkodzić Polakowi ? Moim zdaniem Kraft i Kubacki. Już wczoraj pisałem, że Austriak łapie formę. Natomiast Dawid wygrał oba treningi, a w kwalifikacjach był 4. Widzę duże szanse na pierwsze jego pudło w karierze, ale myślę, że na zwycięstwo go jeszcze nie stać.
Kraft-Forfang 1 1.37 STS
Tutaj też będzie szybko. Kurs nie powala, ale śmiało można wrzucić do jakiegoś AKO. Liczę na to, że Kraft będzie znacznie lepszy od Forfanga. Wygrał kwalifikacje, w treningach troszkę gorzej 5 i 37 miejsce. Forfang natomiast 11 miejsce w kwalifikacjach, w treningach 6 i 11. Austriakowi zdarzył się jeden gorszy skok, to fakt, ale mimo to stawiam na niego. Forfang mnie w tym sezonie nie przekonał do siebie. Jest zawodnikiem nierównym, myślę, że co najwyżej zajmie miejsce 5-10, a Kraft powinien powalczyć o podium.
Wellinger- Stoch 2 2.30 STS
O Kamilu już pisałem, zatem przejdźmy do Niemca. Tydzień temu u siebie pokazał wysoką formę, ale zaznaczam, że to było właśnie u siebie. Uważam, że to był dla niego spory handicap. Na treningach 16 i 25 miejsce. W kwalifikacjach miejsce 11 . Wyniki mówią same za siebie. Zapewne w konkursie będzie skakał lepiej, ale uważam że to Kamil będzie wyżej w końcowej klasyfikacji dzisiejszego konkursu.
Kubacki-Tande 1 1.70 STS
Dawid wygrał oba treningi, a w kwalifikacjach zajał 4 miejsce. Uważam, że forma Polaka jest bardzo wysoka i powalczy dzisiaj o pierwsze indywidualne podium w karierze. Tande na treningach 23 i 14. W kwalifikacjach dopiero 20 miejsce. Myślę, że po tym kursie warto grać na Polaka. Norwegowi ewidentnie coś nie idzie na tej skoczni.
Forfang- Stoch 2 1.90 STS (bez analizy, pisałem o obu zawodnikach)
Stoch- Kobyashi 1 1,57 STS
O Kamilu pisałem więc wspomnę trochę o Japończyku. Wygrał pierwszy
konkurs PŚ i to było spore zaskoczenie. W ostatni weekend w konkursie indywidualnym, 4 miejsce, ale nie sugeruję się tym zbytnio, bo po prostu w tej loterii trafił na lepsze warunki. 9 i 4 na treningach. W kwalifikacjach pod koniec trzeciej dziesiątki. Myślę, że zajmie dzisiaj miejsce co najwyżej w połowie pierwszej dziesiątki. Ten skoczek ma potencjał,ale nie sądzę, by już teraz w każdym konkursie walczył o podium.
Hayobeck- Żyła 1 STS 1.62
Tutaj idę w stronę Austriaka. Żyła nierówny, przeplata dobre skoki ze słabszymi. Nie złapał jeszcze swojej optymalnej formy. W treningach 27 i 30, w kwalifikacjach 17 miejsce. Hayobeck 5 i 17 w treningach, w kwalifikacjach 13. W każdym skoku Austriak był lepszy od Polaka. Austriacy zawsze przed
TCS łapią formę, myślę, że będzie dzisiaj delikatnie lepszy od Polaka.