Mam nadzieje że dzisiaj będą w miarę równe warunki i nie wydarzy się  sytuacja że każdy skoczek będzie skakał z innej belki. Bo widok +30 pkt,  a za chwile -10 pkt, jest lekko mówiąc wypaczający wyniki.
Prevc P. - Freund S.   2@     2,1
Bardzo  często w sporcie zdarzają się przypadki że zawodnik który coś wygrał,  coś osiągnął lekko spuszcza z tonu. Nie mówię tutaj o jakimś znaczącym  spadku formy, ale wydaje mi się że po 
TCS, Prevc jest już trochę  spełniony, nie spodziewam się żeby w dalszym ciągu odskakiwał czołówce w  tak drastyczny sposób. Freund lubi, czuje tę skocznie, możemy się  spodziewać że każdy jego skok będzie bardzo odległy, dla mnie on dzisiaj  jest numerem 1 do zwycięstwa.
Prevc D. - Tande D.A.   1@   1,5
Młodemu  Prevcowi chyba podpasowała ta skocznia, wczoraj biorąc pod uwagę wyniki  indywidualne był najlepszy, oczywiście zdarzały mu się w tym sezonie  wpadki, ale on ma coś takiego w sobie że jak odpowiada mu  obiekt, to  potrafi osiągać na nim niesamowite wyniki. Tande w porównaniu z  ostatnimi zawodami nie zalicza jakiś spektakularnych wpadek, ale jego  dyspozycja i regularność z początku sezonu już się skończyły i nawet jak  od czasu do czasu skoczy nieźle w myśl przysłowia jedna jaskółka wiosny  nie czyni, wydaje mi się że młody jest znacznie pewniejszy.
Stękała A. - Wolny J.     1@  1,4
Wiem  że wczorajsze warunki były mało miarodajne, ale jednak Stękała wygrał  swoją grupę. Nie będą się w tej parze bawił w dogłębne analizy, bo  pośród Polskich skoczków, jeszcze tych z kadry B, dosłownie wszystkiego  możemy się spodziewać, no ale Andrzej ma już swoje występy w tym  sezonie, zapewne szczęśliwy awans do drugiej serii w ostatnich zawodach  
TCS też podbudował jego pewność siebie. Spodziewam się nawet niezłego  występu Stękały w dzisiejszym turnieju.
Hula S. - Matura J.  1@  1,57
Hula  jest niesamowicie regularny co do tego nie ma co się kłócić, skacze  ładnie i dość daleko, można powiedzieć że jest jedynym jasnym punktem  naszej kadry w tym sezonie i brak awansu do drugiej serii byłby dla mnie  wielkim zaskoczeniem. Matura, cóż może i oddał w ostatnim czasie kilka  fajnych skoków, ale wczoraj udowodnił że nie warto ufać jego  możliwością, zresztą nawet gdyby to te jego wspomniane fajne skoki i tak  mogą się okazać zbyt krótkie żeby wyprzedzić Stefana.
Hayboeck M. - Kraft S.    1@  1,27
Chyba  najczęstsze zestawienie u buków, podobnie jak kiedyś Ito-Takeuchi ????  na  przestrzeni miesięcy kurs między tymi skoczkami niesamowicie skacze na  korzyść jednego czy drugiego, albo kręci się w okolicy podobnych  wartości. Bez dwóch zdań w tej chwili Hayboeck jest lepszy od Krafta,  skacze dalej, złapał rytm, w każdym konkursie jest głównym kandydatem do  walki o podium obok Prevca, Freuda i tych dwóch Norwegów.
buk: sts