>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Skoki narciarskie 2015/1016 - Niżny Tagił (11.12 - 13.12.2015)

Status
Zamknięty.
pestka7 8,3K

pestka7

Forum VIP

Po dość dziwnym weekendzie w Lillehammer gdzie nie odbyło się bez problemów z pogodą przenosimy się do Rosji, a dokładnie do Niżnego Tagiłu. To właśnie tam na skoczniach narciarskich o punkcie konstrukcyjnym K-125 i punkcie HS 140m w najbliższy weekend będą rywalizować podopieczni Łukasza Kruczka.
Polacy jak co sezon bardzo ospale wchodzą w cykl Pucharu Świata i kibice z niecierpliwością oczekują dobrych startów Kamila Stocha i reszty zawodników naszej kadry. Jedynym plusem minionego weekendu jest bardzo dobry występ Stefana Huli, który w jednym z konkursów uplasował się w czołowej &quot;10&quot;. Jak będzie tym razem?
Program zawodów:

Piątek, 11.12.2015
5:30 - Odprawa techniczna
13:00 - Oficjalny trening
15:00 - Kwalifikacje
Sobota, 12.12.2015
15:00 - Seria próbna
16:00 - Pierwsza seria konkursowa
Niedziela, 13.12.2015
13:30 - Kwalifikacje
15:00 - Pierwsza seria konkursowa​
Linki pomocnicze:
http://www.skijumping.pl - polski portal dotyczący skoków narciarskich
http://www.skokinarciarskie.pl - polski portal dotyczący skoków narciarskich
Taka mała notka administracyjna. Na każde zawody będzie zakładany odrębny temat, który będę zakładał ja, bądź pod moją nieobecność inny moderator. Proszę o dostosowanie się do tego postulatu. Kolejna sprawa to obowiązek rozliczenia swoich postów. Będzie to jeden z głównych warunków w celu przyznawania rang ze sportów zimowych. . ????

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Bez owijania w bawełnę. Gram w stronę Severina Freunda, od początku sezonu pokazuje mega solidność, w każdej próbie jest &quot;power&quot;, no dobra...może tej mocy zabrakło w pierwszej serii ostatniego konkursu, ale przemilczmy to. Ogólnie Freund od pierwszych skoków w Klingenthal pokazuje że jest w gazie. Wygrana w Lillehammer i 5 miejsce. Do tego podium w Klingenthal i najlepszy zawodnik w zawodach drużynowych. To pokazuje że Freund dobrze zaczął ten sezon. Norwegowie coś kombinują przed TCS, i wie to praktycznie każdy. Te dyskwalifikacje nie są przypadkiem. O czym już głośno mówi nasza kadra. Trudno, jest to na pewno jakiś handicap ale mam nadzieje że zbyt mały na Freunda. Generalnie ja nie ufam Gangnesowi, dobrze wyszedl mu ostatni weekend. Ale uważam że to są właśnie uroki małych skoczni. Spojrzałem na wszystkie skoki jednego i drugiego i jaki wynik mamy? 9-2 na korzyść Seweryna. Nie wierzę w to żeby Gangnes oddawał znowu idealne skoki w konkursie, tak jak było to w ostatni weekend. Gdzie grało wszystko: dojazd, odbicie, lot, lądowanie, odjazd. Rok temu Freund w Niżnym Tagile wygrał i zajął trzecie miejsce. Gagnes nie startował, co tylko dobrze wpływa na mój typ.
Severin Freund - Kenneth Gangnes 1 @ 1.45 [BETSAFE] 1-8 ✅
Stefan Kraft to lider reprezentacji Austrii na chwile obecną, i coś mi się wydaje że będzie tak przez cały sezon. Sezon zaczął dość w kratkę, nieoficjalnie 6 podczas konkursu drużynowego w Klingenthal (ale tam Norwegowie skakali tylko raz), 6 podczas pierwszego konkursu indywidualnego (ale to zasługa drugiego super skoku, po pierwszym był 14), i w Lillehammer 4 i 14. Widać że skacze w kratkę, stać go na naprawdę fajne latanie. W ten weekend przenosimy się do Niżny Tagił, czyli do skoczni której jest rekordzistą. I to jest główny argument który przemawia za typem. Kraft lubi tą skocznie, kiedyś nawet mówił o tym w wywiadzie. Rok temu 4 i 3 w tych zawodach + wspomniany rekord. Koudelce nie oszukujmy się, wyszedł drugi dzień zawodów w Lillehammer. Wcześniej wcale tego nie pokazywał, i dla mnie to podobne zaskoczenie co Gangnes. Ogólnie Kraft jest skoczkiem lepszym od Koudelki, któremu udają się pojedyńcze starty. Jeśli chodzi o H2H skoków to 8:4 dla Stefana Krafta.
Stefan Kraft - Roman Koudeka 1 @ 1.55 [RIVALO] 22-14 ⛔
Kurs niski zdaje sobie z tego sprawę, jednak do jakiegoś dubla-tripla mi pasuje. O Severinie pisałem powyżej, więc nie będę się powtarzał. Wellinger fajnie skacze od początku sezonu, ale nie jest to poziom na walkę o zwycięstwo. W tegorocznym sezonie miejsca: 7 (drużynówka), 6, 20, 7. Obija się o czołówkę, ale nie ma błysku w skokach, który widać u Freunda. Praktycznie w każdym skoku mniej lub więcej Freund jest lepszy. Tutaj powinno być podobnie. Lider Pucharu Świata powalczy o wygrana, Andreas Wellinger o TOP10.
Severin Freund - Andreas Wellinger 1 @ 1.18 [STS] 1-13 ✅
Rysiu dobrze skakał w pierwszym weekendzie w Klingenthal, gdzie był mocnym punktem swojej drużyny w zawodach drużynowych, co przełożył potem na wysokie 4 miejsce w zawodach indywidualnych. W Lillehammer było gorzej 16 i 6. Ale od początku było widać że mały obiekt nie do końca mu pasuje. Noriaki wszedł w sezon przeciętnie, słaby występ w drużynówce, zdecydowanie lepiej w indywidualnym i 5 miejsce. Jednak słabiutko wypadł podczas ostatniego weekendu 17 i 30 miejsce. Widać że nie ma jeszcze tej świeżości. Dodatkowo Freitag zrobi tutaj jeszcze jakaś przewagę na notach. Kasai to weteran, i wielki szacunek dla niego. Ale to Freitag jest mocniejszy, pewniejszy na chwile obecna i gram na niego z dużym przekonaniem.
Ryszard Freitag - Noriaki Kasai 1 @ 1.45 [STS] ZWROT
Ostatnia para jaką zagram przed konkursem to pojedynek naszych Orłów Kruczka. Żyła jest kompletnie bez formy, i nie do końca widać się tym przejmuje. Bo nawet był zadowolony że na Ruka się nie poskakało tylko sobie po odpoczywał. Kamil też szuka formy, jednak skacze poprawnie, a niekiedy nawet lepiej niż poprawnie. Owszem rzucił się ostatnio na progu i wyszło to fatalnie. Ale to się drugi raz nie powtórzy u tak doświadczonego skoczka. Podobnie jak Freund i Wellinger, Kamil jest lepszy od Piotrka praktycznie w każdym skoku. Żyła jeszcze nie wszedł w tym sezonie do drugiej serii. Tutaj może być podobnie. Patrząc na liczby 8:0 dla Stocha...no dobra, 8:1 patrząc na ostatni konkurs. Tylko że tam Żyła byl ledwie lepszy od 4 pkt, a Stoch przecież spieprzył maksymalnie skok jak się dało i jeszcze noty dostał po 15.5, gdyby skakali jeszcze raz to Żyła by oglądał plecy Kamila w tabeli.

Kamil Stoch - Piotr Żyła 1 @ 1.22 [STS]
ZWROT

zmogu 6,4K

zmogu

Użytkownik
Tepes - Kranjec @ Tepes 1.30 STS
Dział analiz oszalał, czy jak? Ja nie widzę możliwości pokonania Jurija przez Roberta. Ten sezon w wykonaniu Kranjca bardzo słaby: dyskwalifikacja w kwalifikacjach, zaliczona bula w Lillehammer, a dodatkowo nie dostał się do czwórki w reprezentacji. Tepes? Świetne starty w Klingenthal, słabo już się zaprezentował w Lillehammer, ale oscyluje w okolicach top10 Tepes. Po prostu korzystam z kursu i w ogóle tak dziwnie dobranego zakładu przed konkursem, bo jestem pewien, że jutro po kwalifikacjach nie będzie już takiej promocji. Do AKO w sam raz. Mam tylko nadzieję, że Robert zakwalifikuje się do konkursu :grin:

Freund - Gangnes @ Freund 1.45 STS

Zgadzam się z poprzednikiem, moim zdaniem Gangnes po prostu ulubił sobie skakanie na małym obiekcie, bo świetnie się tam prezentował podczas treningów, kwalifikacji, jak i konkursów. Fajnie mu wszystko wychodziło, ale! Czy Freund skakał tam źle? Odpowiedź jest prosta - nie. Od początku sezonu skacze wszędzie bardzo równo, no i bukmacherzy jeszcze tak z niezbyt dużym przekonaniem stawiają Freunda w roli faworyta, bo przecież nie wygrał wszystkich konkursów do tej pory.. Biorę ten typ w ciemno. Gangnes zakręci się w okolicach top 10, natomiast Severin walczył będzie, jak zwykle o zwycięstwo.

Hula - Ito @ Ito 1.50 STS ZWROT - Ito nie wystąpił w kwalifikacjach, a przywileju z top 10 to on nie ma

Heh, niespodzianką ostatniego konkursu niewątpliwie okazał się Stefan Hula, plasując się bardzo wysoko, bo na 10 miejscu. Niespodzianką, bo chłopak ten o wiele bardziej woli skakanie na małych obiektach. Co prawda w piewrszym skoku dzieliło ich zaledwie 0.5 pkt, to w drugim Stefanowi udało się powtórzyć drugi dobry skok.Czy uda mu się tego dokonać w sobotę? Myślę, że nie ma co Huli nagle stawiać w roli kandydata do top 15, co niewątpliwie buki sugerują. Ito jest powtarzalny i skacze dobrze, a dodatkowo lubi większe obiekty, co potwierdzają bardzo dobre miejsca w Klingenthal.
Stoch - Żyła @ Stoch 1.22 STS ZWROT - Obaj fatalnie, ale Stoch jeszcze gorzej... nie zakwalifikował się do konkursu
Również gram na Kamila, gdyż co tu się oszukiwać - jest po prostu mniej nierówny od Piotrka. Żyła potrafi odpalić w jednym skoku, po czym może w drugim zrobić wszystko - nawet zaliczyć bulę. Stoch nie jest aż tak nierówny. Na duzym obiekcie w Klingenthal skakał najrówniej z naszych. Żyle na pewno radość sprawi dostanie się do drugiej serii. Liczę na to, że Kamil odda dwa równe, dalekie skoki, bo przecież stać go na to. Sam mówi, że forma idzie w górę, a dodatkowo będzie chciał zrehabilitować się za ten ostatni skok na Lillehammer.
Kraft S. - Tande A. @ Kraft 1.75 STS
Ok, coś do podbicia kursu przy okazji, gdyż unikam grania dużymi sumami na początku sezonu. Już się 2 razy przejechałem. Kraft, najrówniejszy, a jednak skaczący w kratkę, Austriak. Niepodważalny jak na razie lider swojej reprezentacji, w rywalizacji z Tande na większym obiekcie powinien mieć spore value, z tej strony, że lubi tę skocznię i jest tutaj rekordzistą. Bez wątpienia walka będzie o najwyższe lokaty ze strony obu, ale myślę, że Tande powinien uplasować się w granicy 10-15 miejsca. A Kraft ma świetną okazję do ustabilizowania formy przed TCS :razz:
Jedyne, co niepokoi, to informacja:
&quot;Według meteorologów przez cały weekend podmuchy będą oscylować w przedziale 5-6 m/s. W takich warunkach rozegranie jakiejkolwiek serii może być bardzo utrudnione.&quot; :-(
Niestety to chyba norma będzie i mamy &quot;przyjemność&quot; oglądać bez wątpienia najgorszy sezon od wielu, wielu lat pod względem organizacji i warunków atmosferycznych. Cały rok czekania, żeby takie cuda oglądać, ale miejmy nadzieję, że w Niżnym dadzą poskakać.

Otrzymane punkty reputacji: +23
pezio 33,7K

pezio

Użytkownik
Ciężko prorokować czy poskaczą dziś panowie. Co prawda trening i kwalifikacje u Pań przebiegły bez zarzutów, ale wiatr ma się stopniowo wzmagać.

Hayboeck v Kasai 1 @1,68 kwale fortuna

Kasai wiadomo, wielki szacun ale na początku tego sezonu mnie nie przekonuje. Nie skacze automatycznie tak jak w ubiegłym sezonie. Hayboeck z kolei także nie zachwyca, ale w Lillehammer dwukrotnie lepszy i forma się stabilizuje.

Hula v Murańka 2 @2,51 milenium

Tutaj znowu value. Stefan dobra dyspozycja, ale z naszymi to każdy widzi jak jest. Murańka na pewno aż tak nie odstaje. Zupełnie inna skocznia, przed rokiem Klemens w kwalifikacjach był 16. Dodając, że warunki mają być zmienne po takim kursie warto próbować.

pestka7 8,3K

pestka7

Forum VIP
Na początek fajny dubel z Redbet.
Prevc - Gangnes @ 1 @ 1,38 ✅
Tande - Stjernen @ 1 @ 1,38 ⛔ Żenada. Po 1 serii prawie 16 pkt przewagi Tande i tak to spusiaczyć. ????
AKO: 1,90 Redbet

Chłopaki z Redbet się chyba trochę pogubili, bo taki kurs na Prevca w parze z Gangnesem po dzisiejszych treningach to żart. Prevc wiadomo - klasa sama w sobie. Jeden z dominatorów, który od kilku sezonów plasuje się w ścisłej czołówce. Ken -&gt; zawodnik jednego startu w Lillehammer gdzie sprawił ogromną sensację, dwukrotnie plasując się na podium. Dziś treningi i kwale doszczętnie pokazały, że młody Norweg to jeszcze nie ten poziom i tutaj powinna być jutro maks druga dziesiątka.
Co do pary Norweskiej to Tande na chwilę obecną jest mocniejszy od Andersa. Stjernen w każdym dzisiejszym skoku znacznie ustępował swojemu koledze mimo, że miał lepsze warunki. Nie jestem zwolennikem talentu Tande bo jak dla mnie niedługo on wygaśnie, ale na chwilę obecną jest lepszy od Stjernena. I oby tak zostało. Skocznia w Niżnym Tagile jest dość przyjazna, chociaż nie wybacza błędów popełnionych na progu.

pablo92 531

pablo92

Użytkownik
Bardzo krucho z ofertą. Tylko unibet i bwin oferują coś ciekawego. Czekam do rana z czym wyskoczy STS, a więc do rzeczy.

Simon Ammann- Marinus Kraus
Typ: Kraus
Kurs: 1.90 Buk: BWIN ⛔

BWIN chyba się trochę zagalopował z tym kursem. Dawać 1.90 na zawodnika który lepiej spisuje się w 3 skokach w Rosji to nieporozumienie. Dla przykładu Unibet daje na Krausa 1.60 i to jest na pewno bardziej optymalny kurs. Jak już wspominałem Kraus dziś zdecydowanie lepiej od Ammanna. W treningach 22,25 oraz 18 w kwalifikacjach. Natomiast Ammann 52,41 i 19 w kwalifikacjach. Obaj zawodnicy nie skaczą jakoś nadzwyczajnie ale widać że Kraus prezentuje bardziej stabilniejszą formę. W odległości będą może i zbliżone wyniki ale jak wiemy z praktyki Ammann i tak straci te kilka pkt w notach.

D.A.Tande
Typ: TOP 5 Tak
Kurs: 1.85 Buk: BWIN ⛔
Jak pisał Pestka co on zrobił w 2 skoku ....

Szczerze powiedziawszy wahałem się między Tande a Kraftem. Uważam że obaj znajdą się jutro w czołowej 5 ale bardziej prawdopodobne jest że to Norweg nie zawiedzie. Tande spisuje się w tym sezonie PŚ kapitalnie. 4 miejsce w klasyfikacji generalnej pokazuje że jest on w świetnej formie, co potwierdził w treningach 3 i 2 miejsca, utwierdzają mnie w moim przekonaniu że będzie on jutro jednym z kilku zawodników walczących o wygraną w konkursie. Naprawdę zdziwił bym się gdyby Tande nie znalazł się jutro w najlepszej 5. Dlatego polecam zagrać na Norwega.

Janek Ziobro- Piotr Żyła
Typ: Ziobro
Kurs: 1.75 Buk: BWIN ⛔

No i trzeba jakąś polską parę zagrać. Typ na Janka najbardziej mi pasuje. Piotrek jak to on może jutro zaskoczyć ale patrząc jak skakał w dniu dzisiejszym nie daję mu za dużo szans. Piotrek może mieć problemy z zakwalifikowaniem się do czołowej 30, jednak myślę że mu się uda i zajmie jakieś 22 miejsce na koniec I konkursu. Janek skakał dziś różnie 2 razy lepszy od Piotrka 1 gorszy. To samo pokazuje kurs na obu zawodników bukmacherzy dają Jankowi jakieś 55% natomiast Piotrkowi 45 %. Ja osobiście uważam że to Janek jest faworytem w stosunku 60%-40 % i to Janek znajdzie się jutro wyżej w klasyfikacji.

P 190

przemek62200

Użytkownik
To ode mnie też coś poleci, mimo że konkurs może być loteryjny ;)

Kranjec - Descombes 2 @1.85✅ - betsyfy

Słoweniec kompletnie bez formy, nie wiem po co jeździ na tak odległe konkursy, zamiast spokojnie potrenować gdzieś u siebie pod okiem trenera. Jeśli dostanie wiatr w plecy - nie podejmuje nawet walki o skok, odpuszcza całkowicie. Na treningach i kwalach miał raz dobry wiatr i uzyskał jedynie 113 m., pozostałe dwa skoki to 113 m. i 112 m. przy minimalnym korzystnych warunkach. Poza tym mam wrażenie, że ma słabą psychikę i się irytuje gdy konkurs się przedłuża, przez co często odpuszcza skok. Francuz nie należy do wybitnych, ale w odróżnieniu od Słoweńca nie odpuszcza nawet słabszych skoków, mimo krótszej odległości zawsze ląduje poprawni, mimo błędów na progu stara się wyciągać maksimum ze swoich skoków. Tutaj narazie bez szału i fajerwerków się nie spodziewam, ale w każdym skoku przewyższał swojego rywala. Odległości zbliżone przy trochę gorszych warunkach, do tego wspomniane olewanie skoków słabych przez Kranjca co odbija się na notach, to powinno nam dać plusik na tym konkursie. ;)

Freitag - Kraft 2 @1.6⛔ - betsyfy

Kraft skacze dobrze w Rosji, zarówno rok temu, jak i w dniu wczorajszym (no może poza jednym z treningów, gdzie dostał niekorzystne warunki). Freitag dosyć poprawnie, ale bez szału. Wszystkie skoki zbliżone odległością, za każdym razem skakał w podobnych warunkach, co świadczy o ustabilizowanej formie. Jednak taka stabilizacja to może się okazać za mało dla Krafta, który w formie jest dobrej i stać go na ponadprzecietne skoki nawet w przeciętnych warunkach.

Fettner - Poppinger 1 @1.4✅ - milenium

Jak dla mnie perełka do jakiegoś dubla. Fettner bardzo równo wczoraj skakał, ponadto były to skoki bardzo dobre, nawet przy słabszym wietrze. A Poppinger odwrotnie - wszystkie skoki słabe, nawet ten gdy miał dobre warunki. Dodatkowo fatalny skok w jednej z sesji treningowych gdzie nie doskoczył do setnego metra. Według mnie fajna para do grania i w mojej ocenie bardzo pewny typ.

Otrzymane punkty reputacji: +23
hristo 585

hristo

Użytkownik
milenium:
Prevc - Koudelka 1 1,3

Kraft - Tande 1 1,6
Hayboeck - Tepes 1 1,6
Asikainen - Schiffner 1 1,75

Bet dnia to dla mnie para Słoweńsko - Czeska....w trakcie pisania kurs spadł do 1,28, ale ciągle warto. Koudi jak zawsze na początku sezonu nieźle, ale to Prevc będzie walczył dziś o win, a Roman pewnie koło TOP10 się zakręci.
Kraft powoli z boku dochodzi do formy, gram na niego bo jest równy, ma już doświadczenie, wie jak radzić sobie w gorszych warunkach, z młodym Norwegiem to spory atut. Tande dobrze wszedł w sezon, ale póki co stawianie przeciwko niemu się opłaca, bo odkąd wygrał jedne zawody to buki strasznie go przeceniają.
Kolega Krafta czyli Hayboeck vs. Tepes....najbardziej ryzykowny typ z zestawienia, mimo to gram, bo Hayboeck na powolnej wznoszącej fali, wczoraj przywoicie w kwalach, nie powonien nic zawalić. Nawet jeśli skacze bez błysku to w TOP15 będzie, a Tepes jak to Tepes 50/50 że zawali, a nawet jak nie zawali to jeszcze musiałby skoczyć lepiej od Austriaka....za dużo tych jeśli jak dla mnie;-)
Ostatnia ciekawa para....szukałem czegoś przeciw Asikainenowi a tu taka ciekawa para;-) W zestawieniu z Austriackim &quot;no name&quot; biorę, po takim kursie biorę zdecydowanie. W kwalach skakali podobnie, ale konkurs to inna bajka i nawet jeśli nie wejdą do 30tki to Asikainen powinien być spokojnie kilka, kilkanaście miejsc wyżej.
Schiffner to kandydat do miejsc 45-50.....gdzieś tam między naszymi;-)

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Znowu para naszych Orłów Kruczka którą biorę pod lupę i na pierwszy rzut oka, bardzo mi się podoba. Dawid Kubacki czyli król lata skakał tutaj dobrze rok temu, widać że lubi tą skocznie bo we wczorajszych skokach pokazał się przyzwoicie. Drugie miejsce w kwalifikacjach z wynikiem 127 metrów przy nie aż tak mocnym wietrze napawa optymizmem. Co można powiedzieć o Stefanie? Wyszedł mu ostatni konkurs, naglę z kolesia którego nikt w tej reprezentacji nie chce, stał się jej liderem...lol. Hula jest słaby, udowadniał to nie raz nie dwa i przypadkiem nie jest że trenuje indywidualnie i nie należy nawet do kadry. Przyjechał do Rosji i co? 54 miejsce, 7 miejsce i 15 miejsce. Może nie wygląda to jakoś najgorzej. Ale według mnie to Kubacki jest mocniejszy i będzie wyżej. Z Kubackim to już tak jest że jak mu się gdzieś skacze dobrze, to pokazuje to od początku do końca i przyzwoite miejsce na koniec weekendu zajmuje. Czy będzie tak tym razem? Jestem dobrej myśli i liczę na podobny skok jak w kwalifikacjach.
Dawid Kubacki - Stefan Hula 1 @ 1.85 [BETGUN] ⛔
Brak słów, Kubacki 6 metrów dalej i przegrywa o 2.2 pkt. ????

zmogu 6,4K

zmogu

Użytkownik
Wysławianie pod niebiosa Kubackiego jest tak samo bezsensowne, jak robienie tego w przypadku Huli. Ile to już razy Kubacki dobrze skakał w kwalifikacjach, żeby potem w konkursie kompletnie spalić skok. Obaj są nieobliczalni, ale jak dla mnie powyższy zakład byłby zbyt ryzykownym. Obaj mogą zaliczyć bulę, a drugi tak dobry skok Kubackiemu raczej się nie przytrafi. Ot, taki &quot;Wypadek&quot; przy pracy w kwalifikacjach, coś czuję. A Hula pojawił się w reprezentacji nagle, no i tylko trening mu nie wyszedł w Niżnym. Natomiast reszta skoków już ok, dodatkowo nie zapominając o Lillehamer. Szkoda,że nie mam wglądu do żadnej oferty, gdyż mam poblokowane strony buków w pracy, bo z chęcią dodałbym jakiś typ na dzisiaj. Głównie Fannemela i Krafta, ale i właśnie pograłbym na Hulę przeciwko jakiemuś &quot;orłowi&quot;

e:
o, jest jednak pewna strona niezablokowana! ????
betgun

R.Koudelka - K.Gangnes @ Koudelka 1.70

Roman mimo wszystko zaskakująco dobrze, a wydawałoby się, że po Lillehamer znowu nam zniknie. Nic bardziej mylnego - wczoraj fakt, faktem, że ostatnie kilka skoków z kwalifikacji najlepszej 10 było odpuszczone albo wiatr mocniej zawiał. Nie możemy tego dociekać, tak czy owak- Koudelka oddał fajny skok i trzyma równą formę od początku sezonu. Nie jest ona wybitna, ale na Gangnesa, któremu wyszedł weekend u siebie w kraju, powinna wystarczyć. Norwegowie całą stawką źle skaczą tutaj, z wyjątkiem Fannemela, który uwielbia takie obiekty, a przy odrobinie wiatru pod narty, jest dzisiaj nawet stawiany w roli faworytów.

D.A.Tande - A.Fannemel @ Fannemel 2.48

Ok, dosyć ryzykownie być może, ale zagram taki dubel na dziś. Z grona tych dwóch norwegów, naprawdę szanse oceniałbym 50/50 z lekkim wskazaniem na Fannemela głównie przez to, o czym wspomniałem wcześniej, czyli lubuje się w takim skakaniu. Jeżeli wiatr nie sprawi psikusa, to razem z Kraftem powinni włączyć się do walki o najwyższe lokaty w dzisiejszym konkursie. Tande to dla mnie człowiek - zagadka. Od początku sezonu przeplata fenomenalne próby z beznadziejnymi, pozostając na średnich z poziomu.

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Wysławianie pod niebiosa Kubackiego...
Pokaż mi gdzie robie z Kubackiego, Bóg wie kogo? Skakał tutaj dobrze rok temu? Skakał. Czy skakał tutaj przyzwoicie wczoraj? Skakał. Więc piszę o faktach. :] Dla mnie ogólnie Dawid Kubacki &gt; Stefan Hula.

jarza 66

jarza

Użytkownik
Jest kilka perełek obok,których nie można obojętnie przejść ;) Oferta pochodzi z fortuny.

Hayboeck M.-Tepes J. 1 @1.60 ✅
Pojedynek Austriacko - Słoweński. Według mnie szanse oceniam na 70% - 30% na korzyść zawodnika z Austrii. W klasyfikacji generalnej wyżej plasuje się Hayboeck zajmuje on mianowicie 12 miejsce,a Tepes jest na pozycji 24. Chociaż wiadomo jak do tej pory przebiegały konkursy PŚ w tym sezonie więc ta klasyfikacja wszystkiego nie odwzorowuje,ale to są fakty. Na treningach Michael zajmował 20 i 10 miejsce,a w kwalifikacjach był 5. Natomiast Jurij był 8,16 i w kwalifikacjach uplasował się na 10 miejscu. Rok temu Austriak plasował się w czołówce w obu konkursach na skoczniach w Niżnym Tagile i myślę,że dzisiaj będzie w pierwszej dziesiątce. Natomiast Tepes to skoczek nieprzewidywalny raz potrafi polecieć bardzo daleko,a raz całkowicie zepsuć skok. Podsumowując Hayboeck jest lepszym zawodnikiem od Jurija i dzisiaj w konkursie to udowodni.

Gangnes K.-Freitag R. 2 @1.60 ⛔
Tutaj pod moją lupą pojedynek Norwesko - Niemiecki. Klasyfikacja generalna - Norweg na 2 miejscu,a Niemiec na 7. Fakt Kenneth jest wiceliderem i do Freunda traci zaledwie punkt,ale nabił tych punktów bardzo dużo u siebie na skoczniach w Lillehammer, gdzie był drugi i pierwszy i tam wleciało mu 180pkt, co podniosło go w tabeli prawie na sam szczyt. Rysiek natomiast plasuje się na 7 miejscu i do tej pory uzbierał 105pkt. Norweg w treningu 7 i 30,a w kwalifikacjach krótki skok Tylko na 103m. Niemiec natomiast w treningu na 12 i 19 miejscu, a w kwalifikacjach 128m. To będzie rywalizacja na podobnym poziomie,ale myślę,że zwycięsko wyjdzie z niej reprezentant Niemiec.

I jeszcze 3 typy na sucho polecam:
Poppinger M.-Asikainen L. 1 @1.68 ⛔
Fannemel A.-Hauer J. 1 @1.55 ⛔
Zyla P.-Muranka K. 2 @1.85 ⛔

Słabo dzisiaj.. wiatr też kręcił.. Hayboeck też ledwo co wszedł,bo obaj się zbłaźnili z Tepesem dziś..Norwegowie za to w jakim gazie są..

zmogu 6,4K

zmogu

Użytkownik
Dla mnie ogólnie Dawid Kubacki &gt; Stefan Hula.
Dla Ciebie. I niech tak zostanie. Kubackiego to można stawiać w kwalifikacjach albo w lecie, gdyż zawsze pali w konkursie. Stefek dziś dużą przewagę miał i nie ma co gadać, że Dawid skoczył 6m dalej i jeszcze traci 2 pkt.

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Dla Ciebie. I niech tak zostanie. Kubackiego to można stawiać w kwalifikacjach albo w lecie, gdyż zawsze pali w konkursie. Stefek dziś dużą przewagę miał i nie ma co gadać, że Dawid skoczył 6m dalej i jeszcze traci 2 pkt.
Przecież ja nigdzie nie napisałem że masz zmienić swoje zdanie. Moje znasz.
Stefek dziś dużą przewagę miał i nie ma co gadać?
????
Duża przewaga w czym? Chyba w tym że Kubacki dostał -27 pkt za wiatr. Odległość, noty lepsze Kubacki. Nawet z niższego najazdu jechał i dużo gorzej nie skoczył. W pierwszym skoku to sam Małysz zauważył że Kubackiemu odjęli bardzo dużo a on nie doleciał do tego wiatru na dole. Hula jeden dobry skok i drugi tragiczny. Kubacki dwa równe skoki. I taka jest prawda tego konkursu. - Cóż nie udało się trafić, ale na naszych nigdy &#39;mocno&#39;.

P 190

przemek62200

Użytkownik
Wczorajszy konkurs beznadziejny do typowania, dziwny wiatr, dziwne skoki... jutro raczej nie będzie lepiej, ale coś zagrać spróbować trzeba, zwłaszcza że z powodu nieoczekiwanych rozstrzygnięć, kursy na moich faworytów wzrosły ;)

Żyła - Deschwanden 2 @1.72
- ónibet ✅

Pobieram z przyjemnością. Szwajcar w każdym skoku lepszy od Piotrka w Rosji (oczywiście oprócz drugiego treningu, gdzie zaliczył bule - tego skokiem nie nazywam) Nie jest to wyraźna przewaga, bowiem skaczą na podobne odległości, ale to Szwajcar jest obecnie w lepszej formie i jego styl skakania jest bardziej odporny na zmienne warunki wiatru. Mocne wybicie przy dobrym wietrze i noszeniu daje daleki skok, a przy niekorzystnych warunkach pozwala osiagnąć przyzwoitą odległość. Nie wiadomo jakie warunki jutro mu się wylosują ;) zresztą tak samo u Piotrka, tyle że on w obecnej formie przy niekorzystnych warunkach nie jest w stanie powalczyć. Skaczą niedaleko siebie, więc jeśli będą podobne warunki to jestem spokojny o ten typ. W betsyfach jest Szwajcar w parze z Leyhe po kursie @1.85✅, ale obecnie wyżej cenię młodego Niemca od Piotrka i uważam, że stanowi większe zagrożenie dla Deschwandena w bezpośrednim pojedynku, co nie oznacza, że nie warto spróbować ????

Ganges - Tande 2 @1.7 - betsyfy ✅

Młode norweskie wilczki wczoraj pokazały, że potrafią latać w korzystnych warunkach. Ganges w drugiej serii potwierdził moje przewidywania z piatkowych skoków - że nie radzi sobie przy trudnych warunkach na tej skoczni. Oczywiście w przypadku wiatru pod narty potrafi odlecieć, ale to samo się tyczy Tandego, a z racji tego, że skaczą jeden po drugim praktycznie, mam nadzieję, że dostaną podobne warunki przynajmniej w pierwszej serii. I tutaj widzę przewagę Tande, bowiem wydaje mi się, że lepiej sobie radzi w niekorzystnych warunkach - lepiej nie znaczy dobrze, ale na Gangesa powinno wystarczyć. Reasumując przy korzystnym wietrze szanse zbliżone z lekkim wskazaniem na mojego faworyta, zaś przy niekorzystnych widzę przewagę Tandego, dlatego typ warty ryzyka.

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Ganges - Tande 2 @1.7
Zarówno Kenneth jak i Johan, nie radzą sobie w trudnych warunkach, potrzeba im doświadczenia by sobie umieć radzić w takich sytuacjach. Według mnie powyższy typ jest jak rzut monetą, ciężko prorokować co pokażą jutro, bo już dziś udowodnili że skoki bardzo dobre przeplatają słabymi. Procentowo oceniam 45%-55% według mnie.
Żyła - Deschwanden 2 @1.72 - ónibet
Pobieram z przyjemnością. Szwajcar w każdym skoku lepszy od Piotrka w Rosji...
Sorry ale nie wiem skąd to wywróżyłeś. Ja tu widzę 3:3. Kompletnie nie do gry. Bo Deschwanden dostanie lekki podmuch i tak samo poleci na bóle jak Żyła. Formy wcale lepszej też nie ma, wystarczy spojrzeć na Lillehammer i 39 i 55 miejsce. A akurat Żyła w ten weekend nie spieprzył żadnego skoku, spójrzmy na miejsca jakie zajmowały jego odległości przedwczoraj i wczoraj: 27, 15, 32, 18, 15, 21. Wiadomo, nie są to świetne skoki, ale przyzwoite.
Według mnie kursy powinny być wyrównane, a nie są, co bardzo mnie dziwi. Joachim Hauer, 24-latek fajnie pokazał się tydzień w temu w Lillehammer gdzie na początku zaliczył falstart i został zdyskwalifikowany, natomiast dzień później zajął 7 lokatę. W Rosji od początku może się podobać, 18, 2, 10 miejsce w treningach, 14 w kwalifikacjach i 3 w konkursie pokazują że Joachim dobrze czuje się na tym obiekcie. Wystawiony on został w pojedynku z Forfangiem który znalazł się na podium w jednym z konkursów w poprzednim tygodniu. Tutaj Forfang również skacze przyzwoicie jednak to Hauer na oddanych sześć skoków, w aż pięciu był lepszy. Więc dlaczego faworytem tego pojedynku jest młodszy z reprezentantów Norwegii? Nie oszukujmy się zarówno jeden jak i drugi w trudnych warunkach sobie nie poradzą, a przy korzystnych warunkach będą umieli odlecieć. Dla mnie faworytem tej pary jest Joachim Hauer, natomiast bukmacher zasugerował się chyba klasyfikacja Pucharu Świata w której Forfang jest wyżej, no i nic dziwnego, choćby dlatego bo wystąpił w jednym konkursie więcej na inauguracje sezonu. Dodam jedynie informacje że sam bukmacher ocenia ich szanse na wygrana w konkursie tak samo czyli @ 20.
Joachim Hauer - Johann Andre Forfang 1 @ 2.10 [BETSAFE] 20-3 ⛔
I kolejna para, której kursów nie rozumiem i wynika ze wzorowania się na klasyfikacji Pucharu Świata. Forfanga opisalem powyżej, ma swoje zalet, między innymi to że potrafi wykorzystać dobre warunki na skoczni w danej chwili. Ale podobnie jak Ganges, Hauer czy Tande - to zawodnik chimeryczny. To widać po każdego z tej czwórki skokach. Świetne skoki przeplatane ze słabymi, a niekiedy nawet tragicznymi jak na zawodników z czołowej dziesiątki. Tande to rewelacja sezonu, jedna z kilku, ale wcale lepszy od Forfanga tu nie jest. Przegrał z nim w konkursie o 6 punktów, natomiast jeśli chodzi o wszystkie skoki w Niżnym to wynik mamy 3:3. Kolejna wyrównana para. Podobnie jak wyżej gram w swoim stylu lekko na niedocenianego &#39;doga&#39; którym w tym przypadku jest Forfang.
Johann Andre Forfang - Daniel Andre Tande 1 @ 2.40 [BETSAFE] 3-5 ✅
No i...kolejny podobny przypadek. Aż trudno pisać to samo, zmieniając tylko jedno nazwisko skoczka. O Hauerze pisałem powyżej, dobry weekend jak na razie w jego wykonaniu, potrafi odpalić, potrafi zepsuć. I to samo jest ze Stjernenem, stabilizacja, równość, to nie są słowa które go opisują. Przykład konkursu w pierwszej serii przy korzystnym wietrze jedynie 123 metry, w drugim...130. Ale również zdarzały mu się tutaj beznadziejne skoki, jak między innymi w kwalifikacjach. Jak wygląda bilans w ich pojedynku na tym obiekcie jak dotąd? Remis 3:3.
Andreas Stjernen - Joachim Hauer 2 @ 2.20 [BETSAFE]11-20 ⛔
Widzę same takie typy bukmacherzy internetowi &quot;dla mnie&quot; przygotowali na jutrzejszy konkurs. Tym razem jak dla mnie takie, dwie mini rewelacje tego weekendu. Zarówno Lanisek jak i Fettner skakali tutaj naprawdę daleko. Lanisek w piątek 141 metrów w treningu, Fettner 137 wczoraj przed zawodami. Zawsze gdzieś tam blisko siebie są, czy to kwalifikacje czy konkurs. Jeden i drugi skacze tutaj dobrze, bilans podobnie jak w powyższych dwóch parach 3:3. Wczoraj lepszy był Lanisek Nie ździwi mnie jak los się odwróci i dziś będzie lepszy Fettner. Ponieważ prezentują Panowie podobny poziom. Plus tego typu na pewno jest taki że Fettner jest bardziej doświadczony.
Manuel Fettner - Anże Lanisek 1 @ 2.15 [ÓNIBET]14-4 ⛔
Hauerowi podobnie jak Wellingerowi wiatr zakręcił i spadli. :roll:

hristo 585

hristo

Użytkownik
Zarówno Kenneth jak i Johan, nie radzą sobie w trudnych warunkach, potrzeba im doświadczenia
Chciałem tylko sprostować, że z całej chmary norweskich skoczków, którzy teraz opanowali PŚ do młodych wilków czy niedoświadczonych zawodników można zaliczyć takich jak: Tande, Forfang, Hauer.
Podpinanie pod te towarzystwo Gangnesa i Stjernena, którzy mają odpowiednio 26 i 27 lat (czyli sporo jak na skoczka) to nadużycie ;-) Nie są oni też debiutantami, bo jeśli ktoś debiutował 6-7 lat temu to nie jest młokosoem. Jeśli Stjernen jeszcze zaznaczał swoją obecność w PŚ (dobre skoki na mamutach) to Gangnes wiecznie miotał się między kadrą A i B....tym większe zaskoczenie jeśli chodzi o formę obu panów.
Na pewno nie mamy więc doczynienia z jakąś supergeneracją, raczej dobrych wyników szukałbym w dobrym przygotowaniu latem no i jakiś nowinkach sprzętowych;-)

P 190

przemek62200

Użytkownik
Zarówno Kenneth jak i Johan, nie radzą sobie w trudnych warunkach, potrzeba im doświadczenia by sobie umieć radzić w takich sytuacjach. Według mnie powyższy typ jest jak rzut monetą, ciężko prorokować co pokażą jutro, bo już dziś udowodnili że skoki bardzo dobre przeplatają słabymi. Procentowo oceniam 45%-55% według mnie.

Sorry ale nie wiem skąd to wywróżyłeś. Ja tu widzę 3:3. Kompletnie nie do gry. Bo Deschwanden dostanie lekki podmuch i tak samo poleci na bóle jak Żyła. Formy wcale lepszej też nie ma, wystarczy spojrzeć na Lillehammer i 39 i 55 miejsce. A akurat Żyła w ten weekend nie spieprzył żadnego skoku, spójrzmy na miejsca jakie zajmowały jego odległości przedwczoraj i wczoraj: 27, 15, 32, 18, 15, 21. Wiadomo, nie są to świetne skoki, ale przyzwoite.

[/b]
Masz jakieś dziwne monety, skoro szanse wyrzucenia orła i reszki oceniasz na 45%-55% :grin: Właściwie Twoje słowa tylko potwierdziły to co napisałem odnośnie pierwszego typu, lekka przewaga Tande - ja gram, Ty nie musisz, bo z tego co podałeś widzę, że szukasz value w kursach.
Co do typu na Deschwandena - pewnie dlatego, że nie patrzę jedynie na odległości, a też na punkty odejmowane i z tego co widzę to w bezpośrednim pojedynku byłoby 4-2(w pierwszej serii konkursu rzeczywiście Piotrek oddał lepszy skok + tak jak wspomniałem nieudana II seria treningowa Deschwandena gdzie przy +15 pkt za wiatr spadł na 86 m - skoku w takich warunkach nie wliczam w porównania)

jarza 66

jarza

Użytkownik
Miałem odpuścić dzisiaj,ale wpadły mi dwa typy w oko.
Stoch K.-Ammann S. 1 @1.7 ✅
W oko wpadła mi para Kamila z Ammannem. Obaj Panowie daleko od swoich idealnych form. Jednak myślę,żę w tej parze lepszym okaże się Stoch. Polak ostatnio dwa konkursy to wielka klapa nie dostał się w Norwegii do 2 serii, a tutaj nawet nie przebrnął kwalifikacji do 1 rundy. Ammann na tej skoczni też nie skacze jakoś rewelacyjnie, fakt wczoraj w 1 skoku poleciał daleko,ale wiatr dużo mu w tym pomógł. Mam nadzieję,że dzisiaj wiatr nie będzie kręcił i konkurs będzie sprawiedliwy i zwycięzcą z tej pary będzie Kamil.
Hula S.-Kubacki D. 1 @1.8 zwrot
Wczoraj sam zagrałem w takiej samej parze na Kubackiego,ale dzisiaj już wiem,że to było wielkim błędem i jeżeli Kubackiemu wychodzą skoki to jedynie w treningach czy w kwalifikacjach. Dziwi mnie taki kurs myślałem,że będzie coś około 1.5 - 2.4,a tutaj proszę po 50% szans fortuna oceniła tą parę. Ze Stefana nie ma już się co śmiać,bo na obecną chwilę to on prezentuje najrówniejszą formę z naszych orłów, wczoraj trafił na nienajlepsze warunki,ale jakoś wybronił się z nich,a natomiast Kubacki miał wiatr przy którym inni zawodnicy potrafili to wykorzystać,a Polak niestety nie. Stefan na tej skoczni miał słabszy Tylko 1 skok treningowy w piątek,a reszta całkiem przyzwoicie. Także skłaniam się ku Stefanowi. Szanse oceniam na 65% - 35%.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom