Jernej Damjan - Dawid Kubacki 1 @ 1.25
Ta para od razu wpadła mi w oko po wejściu w ofertę
Fortuny. Jernej ma za sobą świetne występy w LGP gdzie w klasyfikacji generalnej zajął wysokie miejsce w czołówce. Co do Dawida, wciąż nie mogę pojąć jak zawodnik z tak mocnym odbiciem, może być tak nie oszlifowany. Czemu nikt ze sztabu nie wpłynął i nie zmienił jego kąta odbicia? Przecież gdyby Kubacki skakał dobrze technicznie, mógłby według mnie regularnie bywać w TOP15, a tak...
No ale nie ważne, to są problemy Łukasza Kruczka nie moje. Co do typu, Damjan poza wypadkiem przy pracy (bo tak nazywam pierwszą próbę) w pierwszym skoku, potrafił odpalić: 136 i 129.5 metra. Według mnie jest mocny, te dwa skoki wyraźnie mi to pokazały. Kubacki odlatywał na 120, 129 i 125, oczywiście to nie były złe skoki, poprawne skoki. Ale nie widzę innej możliwości jak wygranie w tej parze przez Damjana, bo jest lepszy na tę chwile. A i ogólnie to solidniejszy zawodnik a noty również powinien mieć lepsze. I dzisiaj to udowodni.
Severin Freund - Gregor Schlierenzauer 1 @ 1.40
Gregor poprzedni sezon może zaliczyć do nieudanych, czy ten sezon będzie lepszy? Nie wiem, niby zmiana trenera powinna dobrze na niego wpłynąć, ale czy tak będzie? Freund to solidność przez duże "S". Tamten sezon naprawdę dobry, ten uważam może być w jego wykonaniu jeszcze lepszy. Forma Schlierenzauera jest nierówna, ponoć potrafi oddać bardzo dobry skok, a za chwile słaby, nie ma stabilności. To również widać było wczoraj, 123 metry, 134 metry, 124.5 metra. Jeden dobry skok, i dwa słabe, bo jakby nie spojrzeć takie wyniki na takiego mistrza są słabe. Jeśli chodzi o Freund'a to pokazuje już od początku sezonu że będzie mocny, skoki na odległość 130, 138 i 138.5 idealnie to pokazują. Dzisiaj znowu odpali według mnie, a Gregor? Przy równych warunkach będzie gorszy.
O nic nie chodzi, po prostu taki kurs został wystawiony, może i trochę value jest, ale po tym co pokazali Japończycy, i Słoweńcy na treningach, i w kwalifikacjach, to nie powinno to dziwić.
Kurs oczywiście fajny, może jest w nim nawet jakieś value. Ja osobiście tego nie tykam, chociaż podstawy typ na Słoweńców są, oni zawsze w drużynie skaczą o wiele lepiej. Pamiętam w poprzednim sezonie gdy w kwalifikacjach i treningach skakali beznadziejnie a w zawodach każdy na każdego tak wpłynął że wygrali.
Freund vs Koudelka |1| kurs:1,60
Roman wygrał wczorajsze kwalifikacje oddając skok na 142 metry.W treningach zaprezentował się przyzwoicie.Severin wczoraj nie musiał się sprężać w kwalach,a mimo wszystko skoczył bardzo daleko,bo 138,5 metra w świetnym stylu. Skok z dużą swobodą i myślę,że z rezerwą. W treningach lepszy od Czecha. Według mnie Severin jest lepszym zawodnikiem, mniej chaotycznym od Koudelki i to on moim zdaniem w pierwszej serii odda lepszy skok. Wobec Koudelki znów są pokładane spore nadzieje ale jak dla mnie ten skoczek to dalej swego rodzaju zagadka i nie do końca wiadomo na co go stać. Freund to uznana marka. Top stawki. Skacze u siebie, lubi tą skocznie i tak jak pisałem wyżej dla mnie to on jest tutaj dość znaczącym faworytem w tej parze.
Roman wygrał wczoraj kwalifikacje i pokazał że jest mocny - co również było widać w LGP podczas zawodów w Klingenthal, osobiście był dla mnie faworytem do wygrania kwalifikacji wczoraj, które jak doskonale wiemy wygrał. Jeśli mówić że Freund oddał świetny skok w kwalifikacjach, to to samo trzeba powiedzieć o Romanie, duży luz, świetna technika (56 pkt za noty) i daleka odległość. Owszem, jeśli patrząc typowo kto jest lepszy to jest nim Freund. Ale tutaj naprawdę trzeba uważać na Koudiego, forma jest, skoki również wychodzą. Ja bym uważał z graniem w tej parze na Freunda, jest lepszy to prawda, ale z byle leszczem nie skacze, i może być różnie.
Damjan vs Matura |1| kurs:1,30
Damjan świetne występy w lecie. Zwycięstwo w LGP. Tutaj prezentuje się lepiej od Janka. Miał jeden słabszy skok ale to wypadek przy pracy. Pozostałe dwie próby bdb i zdecydowanie lepsze od Czecha. Jernej latem zyskał dużo pewności siebie. Czesi prócz Koudelki nie są w najlepszej dyspozycji i tutaj również stawiam przeciwko zawodnikowi z tego kraju.
Podpisuj się dwoma rękami, miałem grać początkowo tę parę. Ale potem wybrałem parę z Kubackim.
PS: Fajnie piszesz, ale proszę, używaj spacji po kropce. Będzie czytelniejsze.
Uważajcie na grę na Polskę i Kamila, nie wiadomo co z jego stopa.