Ciekaw jestem Waszej Opinii do konkursów Duetów na IO.
Moim zdaniem
konkurs Duetów zamiast tradycyjnej drużynówki w IO to zabicie tego sportu. Przecież to praktycznie niemal
konkurs indywidualny, albo powtórzenie konkursu mieszanego bez not pań. Dla mnie żeby sens miało ocenienie całej drużyny jako całość to nawet powinni pójść w kierunku rozbudowy z 4 do 5/6, wtedy zawodnicy którzy są 3,4,5 w danej reprezentacji mieli by realną motywacje do trenowania widząc, że sukcesy indywidualne są poza zasięgiem.
W obecnej formie to kolejne medale do woreczka dla najlepszych i totalny brak motywacji dla zawodników w okolicy 10-20 miejsca PS, którzy mają mocną dwójkę w swojej reprezentacji.
Pomijam fakt, że dla mnie niedzielna drużynówka w lotach pomimo kontrowersji z fatalną pracą JURY była najlepszym konkursem w tym sezonie pod względem emocji i dramaturgii. W końcu walka do ostatniego skoku o medale, a nie, że przed konkursem wiadomo kto wygra a miejsca 2-6 rozdają sędziowie, którzy albo dobrze zaliczą lądowanie albo czegoś nie zauważą.
Obawiam się, że jak zmiany będą szły w tym kierunku i forma naszych też, to za 2-3 lata nie będzie konkursów w
TV bo oglądalność będzie żadna. Widać to też po wpisach na forum.
Do obstawki też w zasadzie przez te limity kwot startowych i nowe przepisy kombinezowe też jest tragedia.