>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Skoki 24/25 Zakopane

tarki_16 313K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi

Piątek, 17.01.2025
11:00 - Odprawa techniczna
15:30 - Oficjalny trening
18:00 - Kwalifikacje

Sobota, 18.01.2025
15:00 - Seria próbna
16:15 - Konkurs drużynowy

Niedziela, 19.01.2025
15:00 - Seria próbna
16:00 - Konkurs indywidualny

* wszystkie godziny według czasu polskiego

Relacje w TV

TVP Sport
17 sty 2025, 15:50 - PŚ w Zakopanem - treningi LIVE
Eurosport 17 sty 2025, 17:30 - PŚ w Zakopanem - kwalifikacje LIVE
Max
17 sty 2025, 17:50 - PŚ w Zakopanem - kwalifikacje LIVE
TVP1
17 sty 2025, 17:55 - PŚ w Zakopanem - kwalifikacje LIVE
Eurosport 18 sty 2025, 15:45 - PŚ w Zakopanem - konkurs drużynowy LIVE
TVP Sport
18 sty 2025, 15:45 - PŚ w Zakopanem - konkurs drużynowy LIVE
TVP1
18 sty 2025, 16:00 - PŚ w Zakopanem - konkurs drużynowy LIVE
Max
18 sty 2025, 16:05 - PŚ w Zakopanem - konkurs drużynowy LIVE
Eurosport 19 sty 2025, 15:30 - PŚ w Zakopanem - konkurs indywidualny LIVE
Max
19 sty 2025, 15:50 - PŚ w Zakopanem - konkurs indywidualny LIVE
TVP1
19 sty 2025, 15:55 - PŚ w Zakopanem - konkurs indywidualny LIVE

Otrzymane punkty reputacji: +394
tarki_16 313K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Kwalifikacje Zakopane

A. Wellinger - P. Wąsek 2 @1.92 Betclic

Czas na konkursy w Zakopanem. Prognozy są idealne, słonecznie i praktycznie bez wiatru ma być przez cały weekend. Jedynym plusem po stronie naszych skoczków jest Paweł Wąsek, który z konkursu na konkurs prezentuje się lepiej. Można już powiedzieć, że zadomowił się w czołowej 10 i trzeba to udowodnić przed własną publicznością. Świeżo upieczony Mistrz Polski, który zdecydowanie pokonał Stocha i Wolnego, ponownie powinien skakać najlepiej z naszych Orłów. Na Austriaków to pewnie nie wystarczy, ale już z niemieckimi zawodnikami powinien wygrywać. Tutaj mamy zestawienie z Wellingerem, który w tym sezonie skacze poniżej oczekiwań, a przynajmniej oczekiwania były większe względem tego skoczka. W TCS w 3/4 konkursach Paweł był wyżej od Niemca, przegrał tylko w Ga-Pa, w pozostałych już wygrywał Polak. Myślę, że przed własną publicznością Wąsek już od samych kwalifikacji będzie pokazywał moc i powinien być lepszy od Wellingera, który najlepsze swoje próby może oddać w sobotę podczas konkursu drużynowego, gdzie Niemcy będą walczyli o podium.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1133
E 8,7K

emilplayp

Użytkownik
Screenshot_2025-01-17-03-40-12-576_cz.greep.sts-edit.jpg

Taki to kupon udało się skleić na kwalifikacje, myślę że zawodnicy nie będą mocno odpuszczać bo w sobotę konkurs drużynowy i głównie na podstawie sesji treningowej oraz właśnie kwali będą dobierani skoczkowie.

Jeśli chodzi o Krafta to uważam, że obecnie jest w najlepszej formie i kwestia czasu jak wyprzedzi trzeciego Pashke w PŚ i będzie się bić o kryształowa kule ze swoimi rodakami. Rok temu wygrywał tutaj konkurs oraz kwalifikacje, ma coś do udowodnienia po ostatnim skoku w TCS gdzie sędziowie trzymali go dobre kilka minut na belce po czym oddał przeciętny skok jak na jego możliwości.

Ren Nikaido musiał wycofać się z trzeciego konkursu TCS z powodu choroby, ale gdy już wrócił na ostatni konkurs to pokazał, że jest dalej w czołówce stawki, lubi wielką Krokiew, rok temu brylowal w treningach jak i w samym konkursie gdzie zajął 10 miejsce, w kwalifikacjach był 5. Po wycofaniu się Ryoyu to on staje się najlepszym z Japończyków w ten weekend i będzie bronił honoru kraju kwitnącej wiśni.

Mimo wszystko jeśli chodzi o Anze to liczyłem na więcej jeśli chodzi o TCS, myślałem bardziej o jego miejscu 6-8 w całym cyklu no ale cóż, nic nie poradzę na to, jeśli chodzi o h2h to bardzo często grałem właśnie jego w parze z Geiger'em jeśli tylko była taka możliwość, Niemiec jest pod forma, a jego brak kwalifikacji do drugiej serii w Innsbrucku był szokiem dla niego. Lanisek świeżo upieczony mistrz swojego kraju lubi tą skocznie, w ubiegłym roku stanął tutaj na najniższym stopniu podium, uważam, że będzie się liczył w ten weekend w walce o co najmniej top 10.

Ostatnim typem chyba jest najbardziej ryzykowne zestawienie ale mimo wszystko idę w stronę Kamila, który trenował tutaj, nie biorąc udziału w TCS, treningi dały pozytywny rezultat bo zdobył srebrny medal mistrzostw Polski, lepszy tylko był najlepszy aktualnie Paweł Wąsek. Jeśli chodzi o Dawida to nie jestem jakimś optymistą, na Wielkiej Krokwi był dopiero 7 w mistrzostwach Polski, a jeśli chodzi o ostatni Turniej Czterech Skoczni to 32 miejsce myślę, że nie jest powodem do dumy, gdzie pamiętam chyba to w Innsbrucku udało mu się prawdziwym fartem przejść do drugiej serii bo oddał fatalny skok ale jego rywal w parze był jeszcze gorszy i dzięki temu znalazł się w top 30 tego konkursu, tak to by nie zdobył żadnych punktów.

To tylko lub aż kwalifikacje, racjonalnie podszedłem do tych typów, ale wiadomo jak to w skokach, warunki mogą być kluczowe, podobno ma być sprawiedliwie i wiatr ma nie przeszkadzać ale ile to już razy słyszeliśmy o tym, a później loteria się odbywa. Pozdrawiam i życzę zielonych kuponów.

Ostatnia edycja:
lukas88 648,7K

lukas88

Forum VIP
Dyscyplina Skoki - Zakopane- kwalifikacje
Godzina: 18:00
Spotkanie: Ren Nikaido
Typ: Top 6
Kurs: 5,50

Bukmacher: Superbet

Idę tym razem w Zakopanem w kierunku Japończyka, któremu jest ostatnio w niezłej formie, w konkursach w TCS w których starował zajmował miejsca 23,13,10. W ostatnim konkursie uplasował się w Top 10 mimo że wracał po chorobie. Liczę na dalszy progres Japończyka, który już w Austrii potrafił być 2 w sesjach treningowych. Patrząc na ubiegły sezon Wielka Krokiew to skocznia na której notował jeden z najlepszych wyników w całym sezonie, zatem można wnioskować że przypadła mu do gustu, gdyż w treningach był 5 i 1, w kwalifikacjach zajął również 5 miejsce, indywidualna nota w konkursie drużynowym dała mu 3 pozycję a w konkursie indywidualnym zajął 10 pozycję.
Liczę że Ren dziś będzie w Top 10, a nieco ryzykowniej próbuję Top 6.

Nikaido w Top 10 @ 2,40 Superbet

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1830
lukas88 648,7K

lukas88

Forum VIP
Wąsek- Geiger -1 @ 1,70 Fortuna
Myślę że niezły zakład na dzisiejsze kwalifikacje, Paweł skacze na skoczni którą zna doskonale, na której zdobył kilka dni temu Mistrza Polski skacząc 145 metrów. Myślę że powalczy tutaj o życiówkę w konkursie a i w kwalifikacjach sądzę że będzie w Top 10. Co do Geigera to to raz że skocznia w Zakopanem średnio mu pasuje bo był tutaj po przebudowie tylko 2 razy w Top 10. Pozostałe konkursy to zazwyczaj trzecia dyszka. Przed rokiem w żadnej z serii nie był w Top 20. Weźmy również pod uwagę że Karl w sesjach treningowych i kwalifikacjach skacze na pół gwizdka.

Geiger- Nikaido - 2 @ 1,96 Fortuna
Geiger- Fettner - 2 @ 2,19 Fortuna

Dwa typy przeciw Niemcowi o którym pisałem powyżej w parze z Pawłem Waskiem. Niemiec bez jakiejś wybitnej formy + jego luźne podejście do kwali. Ren jak podałem w typie dnia kandydat do Top, więc tutaj dla mnie stosunkowo "pewna" para. Drugi typ to para Niemca z Fettnerem, którego nie było na kilku konkursach w PŚ z uwagi na ogromną konkurencję w Austriackiej kadrze. Austriak w mojej ocenie solidniejszy i stabilniejszy od Niemca, więc idę w tym kierunku.

Lanisek- Paschke - 1 @ 1,85 Fortuna
Kolejny raz w kwalifikacjach idę w stronę Anze, o ile w konkursach czasem zawodzi to w kwalifikacjach jest sprawdzonym zawodnikiem. Zacznijmy od tego że Zakopane to jedna z ulubionych skoczni Słoweńca, poza tym zawsze jest żywiołowo wspierany przez Polskich kibiców za gest z Planicy kiedy to wszedł na podium PŚ z tekturową figurą Dawida Kubackiego który przedwcześnie zakończył sezon z uwagi na problemy zdrowotne żony. Także Anze ma w Zakopcu atmosferę niemal jak na Letalnicy. O tym że Zakopane Laniskowi pasuje świadczy fakt że był tutaj w Top 4 w osatnich 4 konkursach, w tym 3 razy na podium. Pius po genialnym początku sezonu mocno zjechał z formą, podobnie jak w ubiegłym roku. Pierwsze 8 konkursów ubiegłego sezonu to lokaty od 1 do 8 miejsca, kolejne 8 konkursów to tylko 2 x top 10 a reszta to miejsca 11,15,17,25,26,36. Obecny sezon podonbnie, pierwsze 8 konkursów to 5 zwycięst raz miejsce deugie i trzecie i raz 7. Kolejne 6 konkursów to tylko raz Top 7 a pozostałe konkursy przełom pierwszej i drugiej dziesiątki. Poza tym Pisu nigdy w Zakopanem nie był w Top 10.
Spójrzmy jeszcze na wyniki kwalifikacji od Engelbergu, na 6 konkursów tylko raz Pius był wyżej od Anze. Zatem dodając wyniki ostatnich sesji kwalifikacyjnych, udane konkursy Anze na Wielkiej Krokwi
ANZE-PIUS: 5-14; 1-35; 6-9; 22-6; 6-40; 4-5
Poza tym próbuję innych typów na Słoweńca:
Lanisek Top 6 @ 2,50 Superbet
Lanisek Top 10 @ 1,50 Superbet - do dubla
Hayboeck- Lanisek -2 @ 1,93 Fortuna

Ortner- Lanisek- 2 @ 2,03 Fortuna

Kraft wygra kwalifikacje@ 3,25 Etoto

Uważam że Kraft tutaj będzie chciał od samego początku weekendu pokazać swoją sportową złość i wygra kwalifikacje i w konkursie też będzie trudny do zatrzymania. Przegrał TCS z kolegami z kadry przez warunki atmosferyczne i długie oczekiwanie na górze skoczni. Stafan regularnie zajmuje wysokie lokaty w Zakopanem, przed rokiem wygrał i konkurs i kwalifikacje.

AKO @ 2,40 Superbet
Lanisek Top 10 @ 1,50
Kraft Top 3@ @ 1,60

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1091
lukas88 648,7K

lukas88

Forum VIP
Dyscyplina Skoki - Zakopane- konkurs drużynowy
Godzina: 16:15
Spotkanie: Słowenia- Polska
Typ: 2
Kurs: 3,74

Bukmacher: STS

Duża przesada z tym kursem na Polaków biorąc pod uwagę dzisiejszą dyspozycję obu drużyn. Analizując noty podczas poszczególnych serii sytuacja wyglądała następująco:
1 Trening
Słowenia (Lanisek, Kos, Zajc, Prevc) - 345,7 pkt
Polska (Wasek, Kubacki, Stoch, Zniszczoł) - 336,6 pkt

2 Trening
Słowenia (Lanisek, Kos, Zajc, Prevc) - 360,5 pkt
Polska (Wasek, Kubacki, Stoch, Zniszczoł) - 351,3 pkt

Kwalifikacje
Słowenia (Lanisek, Kos, Zajc, Prevc) - 552,6 pkt
Polska (Wasek, Kubacki, Stoch, Zniszczoł) - 520,2 pkt

W obu treningach Słowenia lepsza o ok 9 punktów, czyli raptem 5 metrów na 8 skokach, więc nie ma dużej dysproporcji. W kwalifikacjach różnica ponad 30 punktów ale należy zwrócić uwagę że skoki ponad obecną formę oddali Kos oraz Zajc, w mojej ocenie spory zbieg okoliczności i trochę farta.

Jutro uważam że Polacy mają spory margines do poprawy, szczególnie Olek Zniszczoł, który dziś nie prezentował się zbyt dobrze, a stać go na walkę indywidualnie o Top 10. Kurs 1,22 na Słoweńców uważam za nieporozumienie biorąc pod uwagę fakt że mają jednego stabilnego zawodnika Laniska (który mimo to w ostatnim czasie nie potrafi przełożyć skoków treningowych i kwalifikacyjnych na konkursy) i tak naprawdę dwóch loteryjnych zawodników jak Domen i Timi którzy mogą skoczyć 140 metrów albo 90, a Kos w tym sezonie bardzo nierówny więc tym bardziej mu nie zaufam.
Polacy skaczą u siebie i wierzę że motywacja wypełniona po brzegi Wielką Krokwią sprawi że skoczą jutro na miarę swoich możliwości i oczekiwań kibiców. Faworytem jutro do zwycięstwa są Austriacy, którzy dominują w tym sezonie, druga lokatę powinni zająć Norwegowie bo pasuje im skocznia w Zakopanem, maja lidera Forfanga, nieźle prezentuje się Sundal ale Granerud i Oestvold to trochę takie zagadki, tym bardziej że Granerud miewał problemy w Zakopanem.
Do trzeciego miejsca jest w mojej ocenie trzech kandydatów: Niemcy, Słowenia i Polska. Noty kwalifikacyjne zawodników tych krajów 519,7; 552,6 i 520,2 zatem dość wyrównane, zatem uważam że warto jutro pograć Polaków w Top 3 bo kurs może być atrakcyjny bo zarówno Słowńcy o których pisałem wyżej, a także Niemcy z beznadziejnym Geigerem i Paschke sa do ugryzienia. Dziś dobrze prezentował się Wellinger ale jest w ostatnim czasie mocno niestabilny, zresztą Raimund też może się spalić mentalnie. Biorąc do tego u Norwegów niepewnych Graneruda i Oestvolda uważam że gra na Polaków nie jest złym pomysłem, aczkolwiek obarczona pewnym ryzykiem, które po atrakcyjnych kursach podejmę.​

Do góry Bottom