Kwalifikacje H2H
S. Kraft - T. Zajc 2 @2.49 Fortuna
Czas na pierwszy weekend z lotami narciarskimi. Prognozy bardzo obiecujące , bo wiatr ma nie przekraczać 2 m/s , więc idealne warunki do skakania i prawdopodobnie (nie dam sobie ręki uciąć ) będzie wiało pod narty. Mamy tutaj zestawienie dwóch wybitnych lotników , którzy zazwyczaj bili się o zwycięstwo na mamutach a przynajmniej czołowe lokaty. Kraft w Zakopanem skakał poniżej oczekiwań, po
TCS , który przegrał ostatnim skokiem , zeszło z niego powietrze , ale myślę , że tutaj wszystko wróci do normy. Zajc sezon bardzo przeciętny , ale to wybitny lotnik i cały sezon czeka na takie skocznie i bije się o wygraną. Wydaje mi się , że Kraft wszystko co najlepsze pokaże dopiero w sobotę i w niedzielę , a Zajc od samego początku uderzy z grubej rury. Jak dla mnie i tak para 50/50 jeśli chodzi o skocznie mamucie , więc po takim kursie spróbuję.
Ponadto spróbuję pograć przeciwko Paschke , który z tygodnia na tydzień wygląda co raz gorzej , w Zakopanem nie załapał się pierwszy raz do 2 serii , więc tym bardziej na lotach może mieć problem z dobra lokatą, zwłaszcza , że będzie startował z końca stawki przy obniżonej belce. Kos fatalny sezon , ale w Zakopanem już skakał ciut lepiej , a przynajmniej w zawodach drużynowych. Słoweńcy to wybitni lotnicy , więc myślę , że ten weekend może być dla niego przełomowy , zwłaszcza , że za pasem Willingen , gdzie skacze mu się dobrze.
P. Paschke - L. Kos 2 @1.85