KONKURS DRUŻYNOWY
Najlepszy Japończyk,
Nikaido -> @3.00,
Fortuna
1. seria treningowa: 5. miejsce Nikaido (129 m, komp. 16.7 pkt.) vs 8. miejsce R. Kobayashi (126 m, komp. 17 pkt.)
2. seria treningowa: 1. miejsce Nikaido (135.5 m, komp. 13 pkt.) vs 3. miejsce R. Kobayashi (139.5 m, komp. 5 pkt.)
Seria kwalifikacyjna: 5. miejsce Nikaido (137 m, komp. 13.7 pkt.) vs 12. miejsce R. Kobayashi (135.5 m, komp. 11.2 pkt.)
Nikaido wykręcił wczoraj najlepszą uśrednioną notę dnia, zaś R. Kobayashi 4.
W każdej z wczorajszych prób lepiej zaprezentował się młodszy z Japończyków, którego forma ewidentnie z tygodnia na tydzień szybuje w górę i w końcu skacze na poziomie, który prezentował latem 2022 i 2023 r. Dynamicznie wychodzi z progu, świetnie układa się w powietrzu (aż przypominają się skoki Funakiego) i co najważniejsze, daleko ląduje. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wczoraj trzykrotnie startował w trudnych warunkach wietrznych, a mimo to świetnie sobie w nich poradził. Z pewnością jutro będzie faworytem do walki o czołowe miejsca.
Gdy pojawia się
konkurs drużynowy PŚ, to zawsze z tyłu głowy mam myśl, że R. Kobayashi prezentuje się słabiej w takich konkursach niż w rywalizacjach indywidualnych. Sprawdziłem to na szybko i w pewnym stopniu miałem rację, bowiem od sezonu 2021/22, Japończyk tylko dwukrotnie wykręcił indywidualną notę na TOP5 w takich konkursach, z czego raz w słabo obsadzonej drużynówce w Rasnovie. Zdarzały mu się często słabsze próby w którejś z serii i wylądowanie na przełomie 1. i 2. dziesiątki. W konkursach indywidualnych z kolei takich "wpadek" raczej nie notuje. Nie wiem do końca z czego to wynika. Najprawdopodobniej z faktu, że Japończycy raczej nie liczą się w walce o podium i aktualny mistrz olimpijski skacze na większym luzie. Dzisiaj szanse podopiecznych Sakuyamy na TOP3 również są niewielkie.
Powyższą myśl potwierdza także
konkurs duetów rozegrany w ubiegły weekend w Wiśle. Tam R. Kobayashi w 3 próbach wykręcił notę lepszą od młodszego kolegi zaledwie o 1.1 pkt.
Konkurs główny z kolei wygrał. Tutaj Nikaido prezentuje się jeszcze lepiej niż w Wiśle i Szczyrku, i może dzisiaj dołożyć największą cegiełkę do noty całej drużyny.
Podsumowując, Nikaido świetnie spisuje się w Zakopanem i wszystko wskazuje na to, że dzisiaj również pokaże się z dobrej strony. R. Kobayashi mimo swojej klasy ma tendencję do delikatnie słabszych skoków w konkursach drużynowych. Choć nie należy zapominać, że to nadal R. Kobayashi i równie dobrze może dzisiaj wszystkich zostawić w tyle. Dla mnie to para bliżej 50/50, dlatego wrzucam powyższą propozycję, do gry oczywiście za rozsądną stawkę.
Osobom szukającym dobrych kursów na parę
Japonia vs
Polska, polecam zajrzeć do
Unibet. Wszędzie w tej parze faworytem są Azjaci, zaś we wspomnianym bukmacherze kurs na ich wygraną wynosi @2.00
.
Prognoza pogody: 20.01.2024 r.
Komplet składów na konkurs drużynowy
Najlepsi zawodnicy piątkowych serii
PolSKI Turniej w Zakopanem: Kwalifikacje dla Krafta, komplet Polaków w konkursie
PolSKI Turniej w Zakopanem: Kraft i Nikaido górą na treningu, Kubacki dziewiąty