. Na tym etapie rozgrywek, pozostały najsilniejsze zespoły, które utworzyły pary:
Foppapedretti Bergamo - Asystel Volley Novara
Scavolini Pesaro Volley - RebecchiLupa Piacenza
Urbino Volley - Yamamay Busto Arsizio
Zoppas Industries Conegliano - MC-Carnaghi Villa Cortese
Moją uwagę przykuło ostatnie spotkanie, ale o tym napisze za chwilę. Pierwsza para wydaje się również bardzo ciekawa. Na przeciw siebie wyjdą liderki kobiecej
Serie A - siatkarki z Bergamo, kontra 4 drużyna Asystel Novara. Na pierwszy rzut oka i na tabele ligową można by rzec ze Bergamo powinno wygrać to spotkanie. Tylko 1 porażka na własnym parkiecie w 9 meczach, świetna dyspozycja w ostatnich spotkaniach, przy tylko dostatecznej postawie w spotkaniach wyjazdowych siatkarek z Novary (4-4). Ale... Te drużyny zawsze miały na pieńku, należą do ścisłej czołówki, a bilans H2H nie pokazuje aż takiej przewagi drużyny z Bergamo. Warto dodać, że jest to spotkanie pucharowe, które wywołuje u jednych większą mobilizację. Kurs jaki proponują buki na gospodynie - 1,32 stanowczo za mały i nie wart ryzyka.
Drugi mecz to też dla mnie dziwny pojedynek. Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jak i czy Scavolini będą w stanie podnieść się po 2 gładkich porażkach w Final 4 Ligi Mistrzyń. Mogą być również zmęczone ilością rozegranych ostatnio spotkań. Piacenza ostatnio też baty jedne za drugimi. 5 spotkań bez zwycięstwa, 5 spotkań bez ani jednego punkciku... Ale? Ostatnie zwycięstwo siatkarki z Piacenzy zanotowały 13 lutego właśnie w tej hali i z tymi przeciwniczkami co dzisiaj ogrywając je 3:2. Powtórka dzisiaj? Wszystko możliwe, bowiem Scavolini wydaje się bardzo rozbite. Myślę, że zawodniczki gości są w stanie urwać nawet 2 sety, a może i mecz?
Unibet nie posiada takich zakładów, ale może inne buki mają szerszą ofertę, to polecam coś w stronę Picenzy
Trzecia para, też dość nieprzewidywalna i to głównie za sprawą Yamamay, które potrafi napsuć krwi najlepszym czy też faworytom. Drużyny sąsiadujące w tabeli, a więc spotkanie będzie bardzo wyrównane, dodatkowo Urbino po meczu pucharowym, może być różnie.
W spotkaniu które polecam, zespół gospodyń spisuje się w tym czasie fatalnie. Wyniki ostatnich 6 spotkań pokazują same porażki, jedynie ze słabiutką Pawią Conegliano odniosło zwycięstwo. Jednak wygrana z ostatnia w tabeli drużyną, która wygrała 1 z 16 spotkań ligowych nie odzwierciedla formy drużyny. Porażki z Asystelem, Yamamay, Urbino, Foppapedretti i Villa Corteze pokazują że drużyna nie nawiązuje walki z najlepszymi drużynami. Villa Corteze miała zadyszkę jakiś czas temu, z której skorzystała Muszynianka eliminując włoską drużynę z Ligi Mistrzyń. oraz ostatnia w tabeli Pawia. Od tego czasu Villa wygrała 6 ostatnich spotkań pokazując wyrównany poziom gry, konsekwencję i wolę walki. Dzisiaj powinny uporać się ze słabą dyspozycją Conegliano. H2H też dla Villa (w spotkaniu ligowym z ubiegłego roku) Polecam ten typ