>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Sezon 2013 - newsy, transfery, testy, plotki...

Status
Zamknięty.
wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Drakońska kara dla Marka Webbera!
To był chyba najdroższy autostop w życiu Marka Webbera. Australijczyk po awarii swojego samochodu dotarł do pit lane siedząc na bolidzie Fernando Alonso. Nie ominęła go kara.
Sędziowie udzielili reprymendy zarówno kierowcy Ferrari jak i Markowi Webberowi. Dla Australijczyka była to już trzecie upomnienie ze strony sędziów w obecnym sezonie, które tym razem zakończyło się wymierzeniem surowej kary.
Mark Webber zostanie cofnięty na starcie do kolejnego wyścigu o Grand Prix Korei o dziesięć pozycji. Zawodnik zespołu Red Bull Racing otrzymał dwie wcześniejsze reprymendy za zderzenie z Nico Rosbergiem w Bahrajnie oraz ignorowanie żółtych flag w Kanadzie.
Jak widać na załączonym obrazku, niebezpieczną sytuację można stworzyć nawet na kołku zjazdowym. ????
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&amp;amp;v=IBByzQBCSXE

wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Światowa Rada Sportów Motorowych zatwierdziła kalendarz liczący 22 wyścigi. GP Korei i New Jersey figurują jako prowizoryczne.
Ten ostatni wyścig umieszczono między Monako i Kanadą, więc po raz pierwszy w historii trzy GP mogą się odbyć w trzech następujących po sobie weekendach. Logistycznie będzie to duże wyzwanie, zwłaszcza ze względu na tydzień odstępu między Monako i New Jersey.
Światowa Rada wprowadziła także kilka drobnych korekt w porównaniu z wcześniejszymi wersjami kalendarza.
Wydłużony do 22 GP sezon jeszcze bardziej podniesie znaczenie bezawaryjności. W przyszłym roku obowiązuje nowy limit 5 jednostek napędowych na całe mistrzostwa. Nie trzeba przypominać, że będą to zupełnie nowe, niesprawdzone silniki zbudowane w myśl nowych przepisów.
Kalendarz na sezon 2014:
16 marca – GP Australii (Melbourne)
23 marca – GP Malezji (Sepang)
6 kwietnia – GP Bahrajnu (Sakhir)
20 kwietnia - GP Chin (Szanghaj)
27 kwietnia – GP Korei (Yeongam)*
11 maja – GP Hiszpanii (Barcelona)
25 maja – GP Monako (Monako)
1 czerwca - GP New Jersey (Weehawken)*
8 czerwca – GP Kanady (Montreal)
22 czerwca – GP Austrii (Spielberg)
6 lipca – GP Wielkiej Brytanii (Silverstone)
20 lipca – GP Niemiec (Hockenheim)
27 lipca – GP Węgier (Budapeszt)
24 sierpnia – GP Belgii (Spa)
7 września – GP Włoch (Monza)
21 września – GP Singapuru (Marina Bay)
5 października – GP Rosji (Soczi)
12 października - GP Japonii (Suzuka)
26 października – GP Abu Zabi (Yas Marina)
9 listopada – GP USA (Austin)
16 listopada – GP Meksyku (Mexico City)
30 listopada – GP Brazylii (Sao Paulo)
* prowizoryczne
Źródło: sokolimokiem.tv (facebook)

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Debiut Sirotkina w Sauberze​

Zaledwie 18-letni Rosjanin Siergiej Sirotkin zadebiutował za kierownicą bolidu Saubera na powstającym w Soczi ulicznym torze, na którym w przyszłym sezonie odbędzie się GP Rosji.
Młody kierowca usiadł za kierownicą tegorocznego modelu Saubera C31 po raz pierwszy w karierze. Sirotkin, który w przyszłym sezonie będzie kierowcą wyścigowym szwajcarskiej stajni, mógł poczuć choć przez chwilę, co czekać go będzie w przyszłym sezonie podczas inauguracyjnej rundy Grand Prix w czarnomorskim kurorcie.
- Moje pierwsze wrażenia? Niesamowite. Czułem się wspaniale przed wielkim tłumem kibiców, w którym w większości byli moim rodacy. Rosja może być dumna z tego wspaniałego obiektu - powiedział Sirotkin.
Pod koniec października Sirotkin ma rozpocząć około 15-dniowy program prawdziwych testów na torze. Będzie przygotowywał się do debiutanckiego sezonu w Formule 1 przejażdżkami dwuletnim bolidem, według najnowszych wieści prawdopodobnie Ferrari. Sauber ma zamiar wypożyczyć od włoskiej stajni model 150° Italia.

f1.v10.pl

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Da Costa blisko Toro Rosso​

Zdaniem korespondenta gazety O Estado de Sao Paulo – Livio Oricchio, Antonio Felix da Costa zostanie w ciągu kilku najbliższych dni potwierdzony jako kierowca Toro Rosso w sezonie 2014.

22-letni Portugalczyk jest faworytem do objęcia posady w stajni z Faenzy, którą na przyszły rok zwolni Daniel Ricciardo przechodzący do Red Bulla. Da Costa ściga się w tym roku w World Series by Renault, gdzie zajmuje trzecie miejsce w klasyfikacji, a w dwóch ostatnich rundach wygrywał wyścigi.

„Dzisiaj był dla mnie ważny dzień” – powiedział Antonio Felix da Costa. „Otrzymałem wiadomość od Franza Tosta, który mi pogratulował wyniku. Myślę, iż Dr Helmut Marko byłby zadowolony widząc mnie w Formule 1. Mimo to rok temu podpisaliśmy kontrakt, na mocy którego może mnie on umieścić gdzie tylko chce. Bardzo go lubię, mimo, że to twardy człowiek”.

Moim zdaniem to najlepsza opcja po przejściu Ricciardo do Red Bulla. Należy się szansa dla młodego Portugalczyka. Świetna jazda w GP3 i Formule Renault 3.5 sprawiła, że został zaproszony przez zespół Red Bulla w F1 na testy dla młodych kierowców w Abu Dhabi. Nie jest to jakiś turbokozak, ale na tle Vergne&#39;a będzie wyglądał solidnie jeżeli dostanie posadę w STR.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Maria de Villota nie żyje

Hiszpańska stacja radiowa SER poinformowała, że dzisiaj rano Maria de Villota została znaleziona martwa w pokoju hotelowym w Sewilli. Hiszpanka w lipcu 2012 uległa poważnemu wypadkowi w czasie testów aerodynamicznych z Marussią, w wyniku którego straciła prawe oko. Zawodniczka z Madrytu miała zaledwie 33 lata. Pogotowie zostało wezwane około godziny siódmej rano, pomimo prób reanimacji nie udało się uratować córki byłego kierowcy F1, Emilio de Villota.
Dziennik ABC informuje, że de Villota prawdopodobnie zmarła z przyczyn naturalnych. Jej ciało znaleziono w hotelowym łóżku. Dziś miała wziąć udział w kongresie fundacji „Lo Que De Verdad Importa” („To, co naprawdę się liczy”), a 14 października ukazuje się jej książka „La vida es un regalo” („Życie to dar”).

Bardzo smutny piątkowy poranek z F1 ???? RIP

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Jest oficjalne potwierdzenie: Kubica/Baran wystartują Citroenem DS3 WRC w Rajdzie Wielkiej Brytanii.
Kubica: „Ten jednorazowy start w fabrycznym zespole to dla mnie wielka szansa, ale i ogromne wyzwanie. Rajd Wielkiej Brytanii nie był częścią mojego pierwotnego programu, więc cieszę się z tego cennego przeżycia. Z tej okazji chciałbym podziękować moim partnerom, zwłaszcza Grupie Lotos i Citroen Racing, bez których nie byłoby to możliwe”.
Yves Matton, szef Citroen Racing: „W rozmowach z Robertem ustaliliśmy, że jeśli zdobędzie mistrzostwo WRC-2, to przesiądziemy się do wyższej kategorii. To prawda, że według stanu obecnego nie zdobył jeszcze tytułu, ale nawet jeśli nie wygra w Hiszpanii, to i tak jego sezon będzie bardzo udany. Zasłużył więc na tę próbę w Rajdzie Wielkiej Brytanii. Nie ulega wątpliwości, że z jego motywacją i profesjonalnym podejściem może liczyć na dobry wynik”.
Khalid Al Qassimi, którego samochodem pojedzie Robert: „Tak fantastyczne występy są warte naszego zaufania. Doskonałe wyniki Roberta w tym roku to zasługa jego ciężkiej pracy i determinacji. Wiemy, że doskonale się spisze, reprezentując ekipę Abu Dhabi Citroen World Rally Team”.
Sądzę, że przede wszystkim trzeba spokojnie podejść do tego startu i nie zapominać, że dla Roberta to dopiero pierwszy sezon poważnych rajdowych startów. Rajd Wielkiej Brytanii należy do najtrudniejszych rund mistrzostw świata – nie tylko ze względu na trasy, ale też na warunki i typowo brytyjską pogodę. Potraktujmy ten start jako nagrodę za doskonały sezon w WRC-2, bez wygórowanych oczekiwań. Nie oznacza to też, że już wiadomo, co Robert będzie robił w przyszłym sezonie.
Robert i Maciek to druga polska załoga, która wystartuje w mistrzostwach świata fabrycznym samochodem WRC. W sezonie 2002 Tomasz Kuchar i Maciej Szczepaniak reprezentowali w paru startach fabryczną ekipę Hyundaia, zajmując 14. miejsce w Rajdzie Cypru.
Sokolim Okiem.tv

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Kwiat nowym kierowcą Toro Rosso na sezon 2014

Team Scuderii Toro Rosso nieoczekiwanie potwierdził dziś zatrudnienie na miejsce odchodzącego do Red Bulla Australijczyka Daniela Ricciardo - Rosjanina Daniiła Kwiata.
Kwiat w tym sezonie bardzo dobrze prezentuje się w GP3. W klasyfikacji generalnej na dwa wyścigi przed końcem sezonu jest wiceliderem, tuż za Facu Regalią, do którego traci zaledwie 7 pkt.
19-latek brał udział w teście młodych kierowców Toro Rosso, który był organizowany w lipcu na torze Silverstone.

Partnerem Kwiata w przyszłym sezonie w barwach teamu z Faenzy będzie Francuz Jean-Eric Vergne, który przedłużył kontrakt z zespołem Toro Rosso.
Kwiat powiedział, że jego awans do zespołu STR jest spełnieniem jego marzeń.
&quot;Chcę podziękować całej ekipie Red Bulla i stajni Toro Rosso za danie mi tej bezcennej okazji,&quot; powiedział. &quot;Odkąd zacząłem startować w zawodach kartingowych, chciałem dostać się do Formuły 1, a teraz moje największe marzenie stanie się rzeczywistością już w przyszłym sezonie.&quot;
&quot;Miałem krótki przedsmak pracy z zespołem Toro Rosso, kiedy pojechałem do nich na testy w Silverstone i bardzo mi się podobało. Fakt, że mieszkam we Włoszech i mówię po włosku myślę, że pomoże mi stać się częścią zespołu, bardzo szybko. &quot; - dodaje.

Numer jeden programu szkolenia młodych kierowców Red Bulla - Antonio Felix da Costa, tego roku rozczarowuje wynikami w World Series by Renault, dlatego taka decyzja Marko Helmuta, dodatkowo za młodym Rosjaninem stoją potężni rosyjcy oligarchowie/inwestorzy, którzy wniosą sporo pieniędzy dla zespołu STR.
Zatem mamy już dwóch Rosjaninów w F1 na 2014r. 18 i 19 latka bez większego bagażu doświadczeń. KSM staje się sportem, w którym większą rolę zaczynają grać pieniądze aniżeli umiejętności czy doświadczenie kierowcy i bynajmniej nie jest to dobry kierunek z wiadomego względu.

f1fanatic.co.uk

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Massa i Bottas kierowcami Williamsa na sezon 2014

Brazylijczyk Felipe Massa po ośmiu latach odchodzi z Ferrari. 32-latek w zespole Williamsa zastąpi Wenezuelczyka Pastora Maldonado. Partnerem Massy będzie 24-letni Fin Valtteri Bottas - poinformował w poniedziałek zespół Williams.

Sir Frank Williams:

&quot;Jesteśmy zachwyceni mogąc potwierdzić nasz skład na sezon 2014 i powitać Felipe w rodzinie Williamsa. On ma niesamowity talent i jest prawdziwym wojownikiem na torze. Przynosi także doświadczenie w chwili, gdy rozpoczynamy nowy rozdział naszej historii. Valtteri jest cenionym członkiem ekipy i jestem zadowolony, że był w stanie pokazać swój talent w trudnych warunkach w Montrealu. On ma jeszcze wiele do pokazania.&quot;

Felipe Massa:

&quot;Williams jest jednym z najlepszych i najważniejszych zespołów w historii w Formule 1. Gdy byłem dzieckiem zawsze marzyłem o ściganiu się dla Williamsa, Ferrari lub McLarena i jestem zadowolony, że podpisałem kontrakt z kolejną ikoną sportu po moim okresie w Ferrari. Warto też pamiętać, że jedni z najlepszych brazylijskich kierowców ścigali się dla Williamsa. Wraz z tak dużą zmianą w regulaminach w 2014 roku liczę, że moje doświadczenie będzie użyteczne dla zespołu w jego staraniu dokonania zmian po trudnym okresie. Od moich początków w wyścigach nie pamiętam tak wielu nowych reguł w jednym sezonie. Jestem w pełni przygotowany by rozpocząć ciężką pracę od samego początku tego, co będzie nowym i ekscytującym wyzwaniem w mojej karierze.&quot;

Valtteri Bottas:

&quot;Jestem bardzo zadowolony zostając z zespołem, gdyż rozpocznę mój drugi sezon w Formule 1. Znam tu wszystkich od lat, najpierw jako kierowca testowy, a teraz jako kierowca wyścigowy, więc czuję się jak w domu. Mam wiarę w Williamsa i wiem, że możemy być dużo lepsi w przyszłości, niż obecnie. Nie mogę się doczekać posiadania Felipe jako mojego partnera. Jest szybkim i doświadczonym kierowcą, a razem będziemy cisnąć do maksimum, by poprawić samochód i zdobyć tak wiele punktów w przyszłym sezonie, jak tylko możemy. Będziemy pracować przez całą zimę, by upewnić się, że jesteśmy gotowi na wyzwanie w 2014 roku. Chciałbym podziękować także wszystkim w Williamsie, szczególnie Frankowi, Claire i kierownictwu za ich ciągną wiarę we mnie.&quot;

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Magnussen zastąpi Pereza w McLarenie na sezon 2014

McLaren postanowił zatrudnić na przyszły rok w miejsce Sergio Pereza debiutanta 21-letniego Kevina Magnussena.

21-letni Duńczyk to junior McLarena oraz tegoroczny mistrz World Series by Renault - serii, którą przed wejściem do Formuły 1 wygrał również Robert Kubica, o której szef teamu McLaren Martin Whitmarsh mówi, że jest dużo trudniejsza niż uważana za zaplecze Formuły 1 seria GP2.

Magnussen jest synem byłego kierowcy testowego McLarena, Jana. Jego ojciec w bolidzie zespołu z Woking wystartował w jednym wyścigu w 1995 roku (Grand Prix Pacyfiku) w zastępstwie Miki Hakkinena. W latach 1997-1998 był natomiast kierowcą wyścigowym Stewart GP.

Autosport wyjaśnił, że Kevin jeszcze nie ma kontraktu na ręce, ale McLaren już podjął decyzję o promowaniu go do roli kierowcy wyścigowego.

Nieoficjalnie mówi się, że szefowie McLarena doszli do wniosku, iż Meksykanin prawdopodobnie nigdy nie będzie w stanie osiągnąć poziomu lidera teamu, Jensona Buttona. Z kolei Duńczyk zrobił duże wrażenie w czasie testów - w ubiegłym roku w Abu Dhabi i w lipcu na torze Silverstone. Z analizy jego poczynań w symulatorze wynika, że już teraz jest on w stanie jeździć szybciej od Pereza.

Sezon 2013 jest dla McLarena najgorszym od wielu lat. Do tej pory kierowcom brytyjskiej stajni nie udało się stanąć na podium. Poprzedni raz taka sytuacja miała miejsce w 1980 roku.

Zatem F1 staje się coraz młodsza. Szkoda tylko, że pewnie do Lotusa z braku pieniędzy zatrudnią osobę, która dzięki swoim sponsorom solidnie podbuje budżet francuskiej ekipy Boulliera. Mowa tutaj oczywiście o Pastorze Maldonado.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Maldonado: jestem bardzo zadowolony, że opuszczam Williamsa

Mimo, że zespół Williamsa ogłosił już iż w przyszłym roku jego barwy reprezentować będą Felipe Massa i Valtteri Bottas, Pastor Maldonado nie czuje rozczarowania. Wręcz przeciwnie, jest zadowolony.
„Jestem bardzo zadowolony” mówił podczas spotkania na FOTA Fan Forum Wenezuelczyk. „Od kilku miesięcy rozmawiałem z zespołem i chciałem go opuścić. To tyle. Bardzo się z tego cieszę.”
„To była moja decyzja. W Singapurze zdecydowałem, że opuszczę zespół. To była w 100 procentach moja decyzja.”
Dopytywany o powody takiego posunięcia, Maldonado stwierdził, że zespół nie sprostał jego oczekiwaniom.
„Uważam, że dałem ekipie więcej niż ona mi” wyjaśniał. „Wygraliśmy, mieliśmy bardzo dobre wyniki w ubiegłym roku, a nawet w tym mieliśmy dobre wyścigi. Ale to nie wszystko. Oczekuję na coś więcej, oczekuję więcej od F1.”
Wenezuelczyk wraz ze swoim sponsorem PDVSA łączony jest z Lotusem, Sauberem oraz Force India.

f1.dziel-pasje.pl

Największy ignorant w F1. Od zawsze go za takiego uważałem, ale teraz to już przegiął. Na torze miewa przebłyski, jego jazda jest bardzo agresywna i niby czasem mu to wyszło na dobre (rok temu wyszły mu dwa wyścigi na 3 lata w F1), ale więcej razy się mocno przeliczył, kary w poprzednim sezonie były na koncie tego pana na porządku dziennym. W sumie nie ukończył 14 wyścigów w karierze F1. W 2011 jeszcze z silnikiem Coswortha zakończył debiutancki sezon z aż 1 oczkiem na koncie, teraz ma tyle samo w 2013 i raczej nic się nie zmieni do Interlagos. Jest to typowy pay driver. Gdyby nie grube pieniążki (wenezuelskich podatników), które za nim &#39;jeszcze&#39; stoją, wątpię, że udałoby mu się zadebiutować w Formule Jeden, a już na pewno nie znalazłby posady na sezon 2014 gdyby nie właśnie sponsoring w postaci PDSVA. Już nie mogę się doczekać jak wykorzysta potencjał zespołu z Enstone w 2014r. Moim zdaniem będzie regularnie co GP zbierał baty od Romka Grożana, a wtedy raczej sponsorowanie Wenezuelczyka nie będzie opłacalne i Pastor opuści świat F1.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Polsat rezygnuje z pokazywania Formuły 1
GP Brazylii w dniu 24 listopada 2013 roku było ostatnim wyścigiem Formuły 1 pokazywanym przez Telewizję Polsat. Włodzimierz Zientarski, prowadzący studio F1 w Polsacie, pożegnał się z widzami. Presserwis dowiedział się nieoficjalnie, że nadawca nie będzie starać się o prawa do pokazywania wyścigów w następnych sezonach. Decyzja Telewizji Polsat o rezygnacji z pokazywania imprezy wynika podobno z oszczędności oraz ze słabych wyników oglądalności wyścigów Formuły 1, odkąd przestał w nich jeździć Robert Kubica.
http://satkurier.pl/news/93142/polsat-rezygnuje-z-pokazywania-formuly-1.html

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik

Z ważniejszych informacji to na pewno dzisiejsza, że mamy w Lotusie mieszankę bardziej wybuchową niż para z Maranello - Kimi&amp;Fernando.

Pastor Maldonado dołącza do ekipy Lotusa na sezon 2014 + starsza wiadomość Ross Brawn opuszcza załogę Mercedesa.

Myślę, że to ostatnia szansa dla Wenezuelczyka, jak nie wykorzysta potencjału Lotusa to podejrzewam, iż PDSVA przestanie sponsorować tego kierowcę raz na zawsze, a co za tym idzie nie zobaczymy go już w sezonie 2015 w żadnym zespole F1.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Vettel najlepszym kierowcą roku :!:

Czterokrotny mistrz świata F1, Sebastian Vettel po raz kolejny odebrał w niedzielę w Londynie nagrodę dla najlepszego kierowcy roku w plebiscycie magazynu &quot;Autosport&quot;. Nagrodę wręczył mu były kierowca F1, Sir Stirling Moss.

Nagrodę dla najlepszego bolidu wyścigowego odbierał nie kto inny jak autor projektu RB9, Adrian Newey.

Debiutantem roku według Autosportu został Jules Bianchi, a Brytyjskim Kierowcą Wyścigowym Roku Lewis Hamilton.

W kategorii &quot;Najlepszy kierowca rajdowy roku&quot; czytelnicy Autosportu wybrali Sebastiena Ogiera - tegorocznego Rajdowego Mistrza Świata, który w plebiscycie pokonał m.in. Roberta Kubicę.

Ogier odebrał swoją nagrodę z rąk Christiana Hornera - szefa zespołu Red Bull w Formule 1.

lechu.761 16

lechu.761

Użytkownik
Oficjalnie: Nico Hulkenberg w Force India​

Niemiecki kierowca po kilku tygodniach niepewności, zapewnił sobie fotel kierowcy na sezon 2014. Nico Hulkenberg wrócił do zespołu Force India po roku przerwy.

Zespół Sahara Force India oficjalnie potwierdził doniesienia niemieckiej stacji telewizyjnej RTL. Nico Hulkenberg ponownie będzie reprezentował barwy ekipy z Silverstone. Niemiec najpierw w roku 2011 był testerem, a w sezonie 2012 kierowcą wyścigowym Force India. Hulkenberg wcześniej łączony był z posadą w Lotus F1 Team, ale stajnia z Enstone zatrudniła Pastora Maldonado.

- Cieszę się, że wróciłem do Force India - przyznał kierowca. - Zespół zamierza walczyć o wysokie cele w nowym sezonie i mam nadzieję, że moje doświadczenie pomoże w realizacji planów. Słyszałem wiele pozytywnych opinii o silnikach Mercedesa, więc możemy być konkurencyjni w roku 2014. Znam zespół i widzę ich determinację w drodze do sukcesu - dodał.

- Jestem zachwycony, że mam Nico z powrotem - powiedział natomiast szef zespołu Vijay Mallya. - Kiedy trafił do nas w roku 2012 było jasne, że to wyjątkowo utalentowany kierowca. Mając Nico w składzie, to ogromny impuls dla każdego w ekipie. To może być nasz najlepszy sezon w F1 - zakończył.

Zespół nie potwierdził, kto będzie drugim kierowcą.
sportowefakty.pl

lechu.761 16

lechu.761

Użytkownik
FIA zatwierdziła kalendarz na rok 2014​

Znamy już oficjalny kalendarz na sezon 2014 w Formule 1. Kierowcy rozpoczną ściganie w Australii, a zakończą w Abu Zabi. Pojawiły się także nowe Grand Prix.

Zgodnie z oczekiwaniami Grand Prix Meksyku i Korei wypadło z kalendarza. Nie zobaczymy również wyścigu na ulicach New Jersey. Oznacza to, iż w sezonie 2014 zobaczymy 19 rund mistrzostw świata. Problemy finansowe w Korei sprawiły, że GP po czterech latach znika z kalendarza, natomiast nadal możliwy jest powrót Meksyku na rok 2015. Podobnie z wyścigiem w New Jersey.

Grand Prix Abu Zabi pierwotnie zaplanowano na 26 października, ale ostatecznie wyścig na Yas Marina zakończy sezon 2014. W kalendarzu pojawiły się także dwa nowe Grand Prix - Rosji i Austrii.

Kalendarz na sezon 2014:
P Data Grand Prix Tor
1. 16 marca Australii Albert Park
2. 30 marca Malezji Sepang
[/b]3. 6 kwietnia Bahrajnu Sakhir
4. 20 kwietnia Chin Shanghai
5. 11 maja Hiszpanii Catalunya
6. 25 maja Monako Monte Carlo
7. 8 czerwca Kanady Montreal
8. 22 czerwca Austrii Red Bull Ring
9. 6 lipca Wielkiej Brytanii Silverstone
10. 20 lipca Niemiec Hockenheim
11. 27 lipca Węgier Hungaroring
12. 24 sierpnia Belgii Spa
13. 7 września Włoch Monza
14. 21 sierpnia Singapur Marina Bay
15. 5 października Japonii Suzuka
16. 12 października Rosji Soczi
17. 2 listopada USA Austin
18. 9 listopada Brazylii Interlagos
19. 23 listopada Abu Zabi Yas Marina
sportowefakty.pl

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Force India potwierdza, że Sergio Perez został zespołowym partnerem Nico Hulkenberga. Adrian Sutil prawdopodobnie trafi do Saubera, a Paul di Resta będzie musiał pożegnać się z F1

sokolimokiem

Zapowiada się super duet w stajni SFI, a już na pewno szybszy niż Di Resta-Sutil. Dla mnie bomba bo hunduski zespół jest moim drugim ulubionym.

wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Robert Kubica wystartuje w pełnym cyklu Rajdowych Mistrzostw Świata 2014 za kierownicą Forda Fiesty WRC zespołu M-Sport. Auto będzie oklejone w barwy Lotosu, długoterminowego partnera kierowcy. Na razie nie podano, kto zasiądzie na prawym fotelu. Sezon rusza w Monte Carlo (14-19 stycznia).
Więcej na blogu Mikołaja Sokoła
Mikołaj jeszcze o tym nie wie, ale już wiadomo, że na prawym fotelu w Rajdzie Monte Carlo zasiądzie Jakub Gerber.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom