Ostatnio zastanawiałem się kto tak na prawdę może zagrozić Slovanowi w zdobyciu tytułu mistrzowskiego. Slovan ma 11 pkt przewagi nad 2 w tabeli Bystrzycą, zdecydowanie najlepszą defensywę w lidze i ogromny potencjał ofensywny. Przed sezonem typowałem 3 kandydatów do tytułu: Slovan, Koszyce i Bystrzycę. W trakcie sezonu dołożyłem do tej trójki Skalicę i... Poprad. Czas jednak zacząć skreślać. Koszyce to obecnie największe rozczarowanie ligi, graja fatalnie, brakuje konsekwencji, w zespole nie ma ducha sportowej rywalizacji, nie ma atmosfery, konflikty są codziennością. Zespół opuścili Kmit (2+10), Faith (14+14) i Kledrowetz (4+7), Šimurda (5+7) natomiast został wymieniony z Peterem Huba (Zvolen, 1+1), nie jasna jest sytuacja Draveckýgo (14+15) ale jego też raczej należy spisać na straty. Osłabienia ogromne, w defensywie i ofensywie. Jak by tego było mało w najbliższym meczu będzie musiał zagrać w bramce młodziutki Halász (4.16 GAA, 88.60% SVS). W chwili obecnej zajmują 7 miejsce, mimo wszystko stać ich na wywalczenie 6 lokaty na koniec rundy. W play off jeśli się nic nie zmieni i radykalnie nie poprawi się gra zespołu daję im max. 1 rundę do przebrnięcia, pod warunkiem, że nie zajmują ostatniego miejsca premiowanego grą w PO. Bystrzyca gra twardy
hokej, składny, poukładany i wydaje się być głównym kandydatem do finałowego starcia. Gwiazdy zespołu Pardavý i Bulík (kolejno 21+18 i 17+24) wyraźnie liderują i spełniają pokładane w nich nadzieje, ale i reszta kolegów nie zawodzi bardzo dobrze się uzupełniając. Frühauf, Češík czy Dian, ta gra może nie jest bardzo ładna dla oka ale bardzo skuteczna. Bramkarze równi Vojtek 2.79 GAA 91.06% SVS, Petrík 2.40 GAA 92.50% SVS i Fedor 2,17 GAA 92.18% SVS. Zdarzają im się wpadki jak chociażby ostatnio, mają kompleks ekipy z Koszyc ale biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia w całej lidze tylko oni w chwili obecnej są w stanie zagrozić Slovanowi. Skalica w zeszłym sezonie powalczyła w finale, w tym grają nieźle ale nie jest to to, co rok temu. Po odejściu bardzo dobrego bramkarza Martina Faltera do
KHL na tej pozycji ma tera występować 20 letni Zdenko Kotvan. Skalica to zespół kontrastów - Pálffy (13+29) o klasę przewyższa kolegów z zespołu, był blisko przenosin do Szwecji przed sezonem, teraz podobno ma oferty z
KHL, według doniesień prasowych ma być kolegom klubowym Faltera w Torpedo Nizhny Novogrod. Reszta zespołu trzyma poziom Zálešák, Hartmann, Višňovský i Jarolín to górna półka ligowych graczy, na trochę więcej stać na pewno Paška. Na pewno kandydat na top4 ale jak daleko zajdą zależy od tego, jak będzie się spisywał młodziutki Kotvan (2.44 GAA 92.03% SVS) i ile jeszcze Skalica zagra takich spotkań jak z to z Martinem kiedy oddaje 4 razy więcej strzałów od rywala a przegrywa aż 1:4 na własnej tafli (42:11 w strzałach w tym meczu!). Zaliczyłem do tego grona również Poprad który jako jeden z nie licznych klubów jest w stanie się przeciwstawić Slovanowi a nawet wygrać, prezentują nie mal identyczny styl gry co Bystrzyca, problem polega na tym, że mają za mało zawodników dobrej klasy. Klouda (12+32) transferowy hit jak się okazuje z przekroju sezonu, Škovira (14+20), Šechný (11+22). Zawodzą mimo wszystko Kroták (10+20), Fabian (6+14), Haščák (9+6) i przede wszystkim Rataj (9+10). Kroták w poprzednim sezonie był najlepszym strzelcem zespołu (27+35), nie wiele odstępował Rataj (21+33) a teraz nie mogą się jakoś odnaleźć. Lepiej za to niż w poprzednim sezonie spisuje się w bramce Šimonovič (2,56 GAA 92.30% SVS). Zespół z potencjałem nie do końca spożytkowanym, muszą więcej z siebie dać Kroták i Rataj, jeśli informacje się potwierdzą i
trójka byłych graczy zwiąże się z Popradem, ten będzie miał ogromną szansę na powtórzenie sukcesu z sezonu 2005/06 kiedy to wywalczył wicemistrzostwo kraju. Ten zespół ma największe możliwości obecnie, ale przegrywa z ligowymi średniakami czy słabeuszami, jak by nie potrafił się zmobilizować na te spotkania. Bukmacherzy wyraźnie nie doceniają tego zespołu i już dwa razy w tym sezonie pozwolili ustrzelić kurs ponad 5,00 a i na pewno jeszcze takie perełki się trafią, tylko trzeba być czujnym. W mojej opinii to zespół na top4 jeśli zagra tak, jak wtedy, kiedy notował serię 10 kolejnych zwycięstw. Nitra i Martin to ligowe średniaki, na PO ale raczej tylko na 1 rundę. O zespołach, które mają szanse jeszcze na PO nie warto dużo w obecnej chwili pisać bo na dole ścisk, różnica między 9 Spišską a 12 Mikulášem to zaledwie 1 pkt a do końca rudny daleko. Nie mniej z zespołów które walczą o utrzymanie/play off, czyli Spišska, Trenczyn, Zvolen i Mikuláš to rewelacja z początku sezonu Spišska ma największe szanse na top8, 6 pkt straty do Žiliny to nie dużo a zespół dalej potrafi zaskakiwać, co potwierdził w meczu z Baranami. Po serii wstydliwych porażek ekipa z Nowej Wsi znowu zaczyna wygrywać i dobrze, bo Žilina nie pasuje mi do PO, grają słabo mając przy tym trochę szczęścia, H2H z Spišska póki co 2:1 dla beniaminka. Pavličko i Jurík wracają na dobre obroty i na pewno jeszcze powalczą. O utrzymanie powinni zagrać chłopaki z Zvoelnu i Mikuláša, najgorzej na dole wygląda Dukla. Nie mają stylu, pomysłu na grę, walczą ale jak by byli pogodzeni z tym, że nic nie ugrają. Z jednej strony szkoda, że zespół który ma bodaj najlepszą szkółkę juniorów i co roku wypuszcza na głęboką wodę jakieś talenty nie potrafi zbudować silnego zespołu, z drugiej strony w hokeju nie ma sentymentów. To na razie tyle jeśli chodzi o Slovanft Extraligę okiem Grzecha.
edit: no i powoli moje przypuszczenia się sprawdzają: Kledrowetz i Faith w Popradzie!