Turniej  jest  w  decydującej  fazie są już informacje o zmianach w składach poszczególnych ekip  i  myślę  ,  że  jest  to  dobry  moment  na  to  ,  aby  zainteresować  się  zakładami  długoterminowymi  .    
Turniej    Dotychczas  w  rozgrywkach  na  etapie  pool  stages  wszystkie  drużyny  zdobyły  łącznie  2022  pkt  .  Przemożny  wkład  do  tego  wyniku  wniosły  słabsze  drużyny  (  
Japonia  ,  Namibia  ,  
Rosja  ,  
USA  ,  Kanada  ,  Rumunia  ),  które  przegrywały  dość  wysoko  ze  zdecydowanie  lepiej  dysponowanymi  rywalami  .  Teraz  w  grze  zostały  już  najsilniejsze  ekipy  ,  które  zdecydowanie  lepiej  grają  w  obronie  ,  stąd  też  ogromnej  liczby  punktów  nie  należy  się  spodziewać  w  dalszej  części  rozgrywek  .  Bukmacher  wystawił  linię  na  liczbę  punktów  w  turnieju  na  poziomie 2335.5  pkt  .,  co  oznacza  ,  że  do  jej  przekroczenia  brakuje  313.5  pkt  .  W  sumie  daje  to  średnią  52.5  pkt  na  mecz  .  Mecz  ,  który  wydaje  się  najmniej  równym  spotkaniem  to  pojedynek All  Blacks  przeciwko  Argentynie  ,  lecz  w  pozostałych  przypadkach  myślę  ,  że  mecze  będą  underowe  jeżeli  chodzi  o  52.5  pkt  .  Nie  sądzę  ,  że  zobaczymy  tam  otwartą  grę  ,  a  bukmacherzy  najprawdopodobniej  liczą  ,  że  w  tych  meczach  wszystkie  końcówki  będą  wyglądały  jak  w  ostatnim  meczu  
Irlandia  -  
Włochy  ,  gdzie  przegrywający  będzie  musiał  zaryzykować  ostatecznie  w  obronie  wystawiając  się  na  stratę  punktów  . M  yślę  ,  że  takim  scenariusz  em  nie  będzie  się  kończył  każdy  mecz, tj.  różnicą  kilkunastu  punktów  .  Średnie  wyniki  punktowe  w  spotkaniach  drużyn  z  QF  wyglądają  następująco  :    
Irlandia  -  
Walia  - 22.21  pkt  /  mecz  ,    
Anglia  -  
Francja  - 26.91  pkt  /  mecz  ,    RPA  -  
Australia  - 36.55  pkt  /  mecz  ,    NZ  -  
Argentyna  - 58.85  pkt  /  mecz  .    Do  tego  jeszcze  są  dwa  mecze  o  miejsca  na  podium  ,  które  najprawdopodobniej  też  nie  będą  obfitować  w  dużą  ilość  punktów  .  Na  ostatnim  RWC  07  suma  punktów  zdobytych  od  QF  to  287  pkt  .  Myślę  ,  że  i  na  tym  turnieju  będzie  ich  mniej  niż  313.5.  Punkty  są uzależnione w sporej części od przyłożeń więc można też i obstawić  przeciwko ich liczbie, gdyż średnio musiałoby ich być 5 na mecz. Obecnie  suma to 242 a linia jest na poziomie 272.5. Dlatego  też  typ  długoterminowy  :    
Turniej   -   Suma   przyłożeń   -   Poniżej   272.5   przyłożeń   - 1.66   Bet  365    Turniej   -   Suma   punktów   -   Poniżej   2335.5   punktów   - 1.80   Bet  365       Finaliści    Ciekawą  ofertą  wydaje  się  też  wytypowanie  drużyn  ,  które  zagrają  w  finale  RWC  11.  All  Blacks  dzielą  od  wygranej  faktycznie  dwa  mecze  ,  czyli  półfinał  i  finał  .  Nie  deprecjonuje  możliwości  Argentyny  ale   z  AB  w  takiej  formie  Pumy  nie  mają  najmniejszych  szans  na  kolejny  etap  .  Tak  więc  AB  w  swej  drodze  do  finału  zagrają  z  Australią  lub  RPA  .  Te  dwie  drużyny  są  przynajmniej  równorzędnym  partnerem  w  meczu  z  AB  .  Niemniej  jednak  w  przeciwieństwie  do  konkurentów  z  tego  półfinału  AB  grają  równo  cały  turniej  .  Zaznaczyć  jednak  trzeba  ,  że  poza  słabo  dysponowaną  Francją  drużyna  Kiwi  nie  grała  z  nikim  poważnym  .  Tak  więc  prawdziwy  test  przychodzi  w  półfinale  i  to  może  być  najtrudniejszy  mecz  na  tym  RWC  dla  AB  .  W  moim  przekonaniu  jednak  NZ  w  pojedynku  z  którąkolwiek  z  tych  drużyn  wyjdzie  zwycięsko  .  Z  Australią  AB  grają  często  i  istotnym  elementem  jest  home  ground  .  Na  neutralnym  terenie  bilans  jest  też  bardziej  korzystny  dla  AB  .  Jeżeli  przeciwnikiem  będzie  RPA  to  myślę  ,  że  AB  u  siebie  z  tak  dysponowaną  drużyną  z  Afryki  ,  też da  sobie  radę  .  Także  południowa  hemisfera  w  moim  przekonaniu  należy  do  All  Blacks  .  Z  przeciwległej  półkuli  myślę  ,  że  na  awans  mogą  liczyć  
Irlandia  lub  
Anglia  .  
Irlandia  musi  zwyciężyć  Walię  ,  a  Anglicy  Francję  .  Francuzi  rozczarowują  i  nie  sądzę  ,  że  się  odrodzą  w  meczu  z  Anglią  .  Drużyna  wyglądała  w  dotychczasowych  meczach  jakby  była  bez  formy  i  nie  sądzę  ,  żeby  ją  odnalazła  w  ciągu  tego  tygodnia  .  Uważam  ,  że  można  by  się  z  tym  liczyć  ,  gdyby  ich  forma  zwyżkowała  w  kolejnych  meczach  ale  ja  tego  nie  zaobserwowałem  .  
Irlandia  i  
Walia  to  ciężki  orzech  do  zgryzienia  .  Powiem  tylko  tyle  ,  że  w  turnieju  lepiej  wyglądali  Irlandczycy  ,  którzy  odprawili  z  kwitkiem  podobnie  do  Wali  grającą  Szkocję  .  Jeżeli  taki  układ  się  sprawdzi  to  w  finale  zagrają  Anglicy  albo  
Irlandia  .  Stąd  też  obstawiam  dwa  typy  ,  gdyż  kurs  na  to  pozwala  :    
Nowa   Zelandia   i   Anglia   - 3.75   Bet  365  
  Nowa   Zelandia   i   Irlandia   - 4.75   Bet  365