Turniej jest w decydującej fazie są już informacje o zmianach w składach poszczególnych ekip i myślę , że jest to dobry moment na to , aby zainteresować się zakładami długoterminowymi .
Turniej Dotychczas w rozgrywkach na etapie pool stages wszystkie drużyny zdobyły łącznie 2022 pkt . Przemożny wkład do tego wyniku wniosły słabsze drużyny (
Japonia , Namibia ,
Rosja ,
USA , Kanada , Rumunia ), które przegrywały dość wysoko ze zdecydowanie lepiej dysponowanymi rywalami . Teraz w grze zostały już najsilniejsze ekipy , które zdecydowanie lepiej grają w obronie , stąd też ogromnej liczby punktów nie należy się spodziewać w dalszej części rozgrywek . Bukmacher wystawił linię na liczbę punktów w turnieju na poziomie 2335.5 pkt ., co oznacza , że do jej przekroczenia brakuje 313.5 pkt . W sumie daje to średnią 52.5 pkt na mecz . Mecz , który wydaje się najmniej równym spotkaniem to pojedynek All Blacks przeciwko Argentynie , lecz w pozostałych przypadkach myślę , że mecze będą underowe jeżeli chodzi o 52.5 pkt . Nie sądzę , że zobaczymy tam otwartą grę , a bukmacherzy najprawdopodobniej liczą , że w tych meczach wszystkie końcówki będą wyglądały jak w ostatnim meczu
Irlandia -
Włochy , gdzie przegrywający będzie musiał zaryzykować ostatecznie w obronie wystawiając się na stratę punktów . M yślę , że takim scenariusz em nie będzie się kończył każdy mecz, tj. różnicą kilkunastu punktów . Średnie wyniki punktowe w spotkaniach drużyn z QF wyglądają następująco :
Irlandia -
Walia - 22.21 pkt / mecz ,
Anglia -
Francja - 26.91 pkt / mecz , RPA -
Australia - 36.55 pkt / mecz , NZ -
Argentyna - 58.85 pkt / mecz . Do tego jeszcze są dwa mecze o miejsca na podium , które najprawdopodobniej też nie będą obfitować w dużą ilość punktów . Na ostatnim RWC 07 suma punktów zdobytych od QF to 287 pkt . Myślę , że i na tym turnieju będzie ich mniej niż 313.5. Punkty są uzależnione w sporej części od przyłożeń więc można też i obstawić przeciwko ich liczbie, gdyż średnio musiałoby ich być 5 na mecz. Obecnie suma to 242 a linia jest na poziomie 272.5. Dlatego też typ długoterminowy :
Turniej - Suma przyłożeń - Poniżej 272.5 przyłożeń - 1.66 Bet 365 Turniej - Suma punktów - Poniżej 2335.5 punktów - 1.80 Bet 365 Finaliści Ciekawą ofertą wydaje się też wytypowanie drużyn , które zagrają w finale RWC 11. All Blacks dzielą od wygranej faktycznie dwa mecze , czyli półfinał i finał . Nie deprecjonuje możliwości Argentyny ale z AB w takiej formie Pumy nie mają najmniejszych szans na kolejny etap . Tak więc AB w swej drodze do finału zagrają z Australią lub RPA . Te dwie drużyny są przynajmniej równorzędnym partnerem w meczu z AB . Niemniej jednak w przeciwieństwie do konkurentów z tego półfinału AB grają równo cały turniej . Zaznaczyć jednak trzeba , że poza słabo dysponowaną Francją drużyna Kiwi nie grała z nikim poważnym . Tak więc prawdziwy test przychodzi w półfinale i to może być najtrudniejszy mecz na tym RWC dla AB . W moim przekonaniu jednak NZ w pojedynku z którąkolwiek z tych drużyn wyjdzie zwycięsko . Z Australią AB grają często i istotnym elementem jest home ground . Na neutralnym terenie bilans jest też bardziej korzystny dla AB . Jeżeli przeciwnikiem będzie RPA to myślę , że AB u siebie z tak dysponowaną drużyną z Afryki , też da sobie radę . Także południowa hemisfera w moim przekonaniu należy do All Blacks . Z przeciwległej półkuli myślę , że na awans mogą liczyć
Irlandia lub
Anglia .
Irlandia musi zwyciężyć Walię , a Anglicy Francję . Francuzi rozczarowują i nie sądzę , że się odrodzą w meczu z Anglią . Drużyna wyglądała w dotychczasowych meczach jakby była bez formy i nie sądzę , żeby ją odnalazła w ciągu tego tygodnia . Uważam , że można by się z tym liczyć , gdyby ich forma zwyżkowała w kolejnych meczach ale ja tego nie zaobserwowałem .
Irlandia i
Walia to ciężki orzech do zgryzienia . Powiem tylko tyle , że w turnieju lepiej wyglądali Irlandczycy , którzy odprawili z kwitkiem podobnie do Wali grającą Szkocję . Jeżeli taki układ się sprawdzi to w finale zagrają Anglicy albo
Irlandia . Stąd też obstawiam dwa typy , gdyż kurs na to pozwala :
Nowa Zelandia i Anglia - 3.75 Bet 365 Nowa Zelandia i Irlandia - 4.75 Bet 365