aka-shakal
Użytkownik

Nigdy nie rezygnuj z osiągnięcia celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu...
Czas i tak upłynie!
Zastanawiałem się w jakim dziale utworzyć ten temat, czy w Off Topic czy jednak tutaj i moim zdaniem bardziej on właśnie pasuje w dziale - Praca, Nauka bo ściśle przecież jest z tym związany.
Temat w ostatnich latach naprawdę się bardzo rozwinął i nabrał olbrzymiego rozmachu. Widać, że jest teraz na to tak jakby moda, trend wzrostowy się utrzymuje.
Dlatego chciałbym zapytać Was? Co o tym wszystkim sądzicie? Słyszeliście cokolwiek o tym? Znacie kogoś itd.? Piszcie śmiało!
Moja opinia jest taka:
Sama idea rozwoju samego siebie, pracy nad własnym "ja", polepszenia swoich warunków życia, otoczenia, poukładania sobie w głowie jest naprawdę genialna i nie ma sensu tutaj nic krytykować.
Ja wychodzę z założenia, że takie kupowanie tych wszystkich "szkoleń", wizyt, płatnych konferencji online itd. za kilka tysięcy złotych, nawet po 5 tysięcy lub więcej jest po prostu naiwna. Wielu ludzi nabiera się na to i zostaje takimi "narkomanami motywacji" którzy jeżdżą od "kołcza" do "kołcza" i płacą krocie za szkolenia od rozwoju, a ich życie tak naprawdę stoi w miejscu. Nie oto w tym wszystkim przecież chodzi.
Najsławniejszy Polski trener rozwoju osobistego - Mateusz Grzesiak. Przynajmniej dla mnie facet jest irytujący w swoim zachowaniu, wydaje mi się taki sztuczny, tak jakby plastikowy, ale może na mnie tylko takie wrażenie sprawia. Jednak szanuje go za osiągnięty sukces.
Tony Robbins - Był rok temu w Poznaniu, polecam przeczytać relacje z tego wydarzenia - jego wizyty na scenie bardziej przypominają koncerty niż wykłady. Dla jednych ten facet to guru motywacyjne itd. Na pewno światowy top jeżeli chodzi o mówców motywacyjnych.
Brian Tracy - Tuż obok tego Pana wyżej zdecydowany lider jeżeli chodzi o rozwój osobisty. Był z nim nawet wywiad w tej kawalerce 20 metrowej u "jutubera" Jakubiaka.
Bardzo ciekawy BLOG i wpisy na temat drugiej strony - tej ciemnej tych wszystkich "kołczów" ze ścisłego topu. Warto przeczytać.
Od siebie polecam:
Jacek Wiśniowski - Dla mnie ten facet jest genialny! Polecam obejrzeć jego filmiki na YT. Różnica między nim, a tymi wszystkimi pozostałymi "kołczami" z przysłowiowej dupy jest taka, że on się mocno od tego odcina, on to robi z własnej nieprzymusowej woli bo lubi - pieniędzy nie bierze za to, ostatnio zrobił wykłady za darmo w bodajże niektórych 10 największych miastach w Polsce. Jest to PRAKTYK, a nie TEORETYK jak zdecydowana większość. Milioner, który przebiegł maraton na pustyni, warto posłuchać tego mądrego człowieka.
Wyzwanie90dni - Mnóstwo fajnych krótkich filmików z pozytywnym przekazem. Polecam obejrzeć te bardziej starsze niż te ostatnie, dają mocno do myślenia. Dwóch gości przeniosło się z Polski i żyją w raju dla siebie zwanym Tajlandią.
Nick Vujicic - Nie ma rąk, ani nóg, a jest chyba jedną z najszczęśliwszych osób na ziemi. Daje swoją osobą świetny przykład jak należy podchodzić do życia, z jakim dystansem. Rok temu był w Polsce.
Zapraszam do dyskusji, z chęcią przeczytam opinie negatywne jak i pozytywne