FK Krasnodar - Kuban Krasnodar 1 @ 2,11 3:2 (1:1)
Jestem bardzo mile zaskoczony kursem który bukmacherzy proponują na zwycięstwo gospodarzy. Szczerze spodziewałem się czegoś w okolicy 1,7. A tutaj taki piękny kurs, że aż żal przejść obok niego obojętnie. Co prawda to derby - a te jak wiadomo rządzą się swoimi prawami, ale...
Ale popatrzymy na sytuację w tabeli. Gospodarz dzisiejszego meczu w przyszłorocznej Lidze Mistrzów? A przynajmniej w kwalifikacjach? Bardzo realne. W Sankt Petersburgu mrożą już szampany. Dogonienie Zenitu nierealne. Ale dlaczego nie zająć drugiego miejsca? CSKA gra bardzo słabo. Dynamo wygrało z CSKA ostatnio, ale też szału nie ma. Inni mają straty punktową do FK większą. A ekipa gospodarzy na wiosnę: 4-1-0. Szokujący remis z Uralem u siebie 1-1. A wygrane m.in. w Kazaniu i Moskwie ze Spartakiem. Forma jak się patrzy.
Kubań natomiast na osiem kolejek przed końcem mógłby już zapewne zakończyć rozgrywki. 8 pkt straty do miejsca w pucharach. 12 pkt przewagi nad strefą barażową. I bardzo przeciętna forma. Ledwo jedna wygrana na wiosnę (1-0 z Terekiem). Ostatnio wstydliwe 0-2 z Uralem u siebie. Na wyjeździe udało się zremisować 1-1 ze Spartakiem, ale także przegrać 1-2 z Rostovem.
W meczu tym grac o co ma tylko FK. Pamiętając o tym że to derby i Kuban na pewno lokalnemu rywalowi ma zamiar szyki pokrzyżować myślę, że zagranie na FK jest dobrym pomysłem. Tacy piłkarze jak Ari i Mauricio Pereyra są ze spokojem w stanie rozmontować defensywę gości. Kubań ofensywnie nie grzeszy, pozyskał zimą co prawda Hugo Almeidę, ale ten gość nie imponuje dyspozycją. Wydaje się, że w Krasnodarze ma zamiar jedynie sobie dorobić na koniec kariery. Jeżeli więc gospodarze nie dadzą sobie strzelić gola to powinni spokojnie wygrać. A nawet strata jednego gola nie przekreśli ich szans na wygraną. Po takim kursie biorę ten mecz. I wam też go gorąco polecam!
///
Uff. Miało być dużo łatwiej i przyjemniej. Ale dwa cudowne gole gości na 0:1 i 1:2 mocno krzyżowały mi szyki. Najważniejsze jednak, że weszło!