WTA - SINGIEL: French Open (
Francja), ziemna
Mladenovic K. (Fra) - Bouchard E. (Can)
Typ. Bouchard 1.63 Pinnacle
Gienia zapomniała o tenisie i zajęła się reklamami i Biberem
Troszeczkę mało czasu mam ostatnio na regularne udzielanie się na forum,
praca, 2
konkursy na forum robią swoje, ale od czasu do czasu postaram się tutaj coś wkleić. Na jutro postanowiłem pograć w kierunku młodziutkiej Kanadyjki. kursy lecą w górę, i mimo wszystko, bo Gienia w tym sezonie póki co nie zachwyca, jestem zdziwiony, więc przy takiej linii nie zawaham się zaryzykować. Po drugiej stronie siatki również młodziutka zawodniczka z Francji, która o dziwo w ostatnim czasie notuje bardzo fajne wyniki, i jej gra ewidentnie się poprawiła, i to nastąpiło na Clayu, trochę dziwne, bo Mladenovic przy swoim stylu gry lepiej radziła sobie na szybszych nawierzchniach, a tu proszę, przyzwoite występy w Marakeszu i Rzymie, oraz finał w tamtym tygodniu w Strasburgu, gdzie przegrała ze Stosur. Mimo wszystko może to być za mało nawet na słabo spisującą się Bouchard. Kanadyjka to w sumie wielka niewiadoma tego turnieju. Czemu gram więc w jej kierunku? W tamtym sezonie zanotowała tutaj półfinał, więc dużo pkt do obrony, więc nie sądzę, że odpadnie w tak wczesnej fazie turnieju. Ponadto widać, że ciężko przepracowała ostatni tydzień, zrezygnowała z turnieju w Norymberdze, gdzie w tamtym roku wygrała i wolała skupić się na treningach, myślę, że to tylko jej pomogło. Gienia jest znana z tego, że najlepsze wyniki notuje właśnie w Wielkich Szlemach, w tamtym roku w każdym z nich dochodziła do półfinału, motywacji więc jej na pewno nie zabraknie, a przypomnę właśnie, że mimo słabego tego roku, to właśnie w Melbourne doszła do 1/4 finału. Na pewno Mladenovic jest w formie, tutaj nie ma co zaprzeczać, w tamtym roku dotarła tutaj do 3 rundy, ogrywając m.in Na Li. Genia i Kristina to zawodniczki o podobnym stylu gry, które preferują ofensywny
tenis. Francuzka na pewno powalczy, jednak na ogranie zawodniczki z top 10 może być póki co za wcześnie. Bouchard jest wypoczęta, pełna energii i żądna gry, Mladenovic rozegrała sporo spotkań ostatnio i mimo tego, że jest młoda, to może odczuwać już lekkie zmęczenie i nie można też zapomnieć o psychice, która w kluczowych momentach nie funkcjonuje jak należy, może ostatnio lepiej to wygląda, ale stare demony mogą szybko powrócić.. Tak jak mówiłem Kanadyjka to wielka niewiadoma, ale nie wierzę, że jutro pożegna się z turniejem. Mimo wszystko Francuzka to nie ta półka, może jutro powalczy, może nawet ugra seta, ale raczej zejdzie z kortu pokonana. Powodzenia!