Europejskie puchary okazały się złem w bieżącym tygodniu, ale piłka toczy się dalej. Ligowe rozgrywki nabierają coraz większego tempa. Podczas tego weekendu wiele sie wydarzy na boiskach w całej Europie. W tym poscie postaram się poanalizowac możliwe rozstrzygnięcia i wyciągnąc wnioski na moje kupony
W tym poście podam swoje przemyślenia na temat meczów,a wszystkie kupony wraz ze stawkami dorzuce wkrótce w oddzielnym poście. Tym razem nie będe robił podzialu na sobota /niedziela tylko zagram różnorako na dwa dni. ZObaczymy czy okaże się to dobrym wyjściem.
PREMIERSHIP
VS
Manchester United - Arsenal Londyn
Spotkanie na Old Trafford wysuwa się przed szereg zestawu par 4 kolejki Premiership. Arsenal miał byc tłem, lecz wcale tego nie rozumiałem dlaczego bo przeciez styl ich gry wcale nie uległ zmianie. Wenger nadal ma ciekawy skład i będzie walczył na każdym froncie. Celtic w
el.
LM przeszedł bardzo pewnie. W lidze w dwóch meczach nastrzelal 10 bramek! Futbol jaki prezentuje team
Wengera jest nadal przyjemny dla oka. Ogółem nikt jeszcze w tym sezonie nie znalazł sposobu na pokonanie Kanonierów. Bez wątpienia mecz na Old Trafford będzie dla nich najpoważniejszym sprawdzianem, chociaz na Celtic Park przy fantastycznym dopingu Szkotow ciężko bylo także. Z obozu Arsenalu doszły dzisiaj wieści że nie zagra
Cesc Fabregas. Uraz uda okazal się jednak bardziej poważny niż przypuszczano. Ponadto długotrwałe urazy leczą
Fabiański, Nasri, Rosicky i Walcott. Ich nie zobaczymy. Jednak siła Kanonierów dalej pozostaje dosc spora. W rewanżowym meczu z Celticiem Wenger oszczędzał
van Persiego i Arshavina na sobotni szlagier. Jutro zapewne obaj wyjdą w podstawowym składzie. Do tego cwaniak
Eduardo czy nieobliczalny
Eboue.
Jakże wielkie gromy posypały się na Man.United po wpadce z Burnley. Porażka w tamtym meczu tylko podrażnila Diabły. Następny mecz z Wigan rozegrali bardzo dobrze. Widac było sporo luzu w ich poczynaniach. Błysnął
Rooney i zdobył swoją bramke nr 100 w barwach United ???? a potem nawet otworzył drugą setke.
Nani jak narazie ma wyraźnie lepszy początek niż w poprzednim sezonie. Bramka z wolnego, czy też asysta no look pass do
Owena pokazala wielki potencjal w nim drzemiący. Mam nadzieje że ten sezon będzie należal zdecydowanie do niego. Warto podkreślic także akcje przy bramce
Berbatowa. Defensywa Wigan rozklepana i Bebra w akcji technicznej z Kirklandem ostatecznie przerzucił sobie nad nim piłke by potem efektownie uderzyc obok obrońcy nie do obrony do bramki.
Fletcher narazie pudłuje w sytuacjach wydawało by się bardzo łatwych. W końcówce 1 połowy z Birmingham spudłował z ok 10m! W meczu z Wigan także miał źle nastawiony celownik. Pewne jest że w tym meczu nie ujrzymy na boisku
van der Sara, Rafaela i
Ferdinanda w formacji obronnej. Bo kontuzji
Obertana, Hargraevesa nie ma co wymieniac bo oni nie grają albo od dawna albo jeszcze nie zadebiutowali nawet w barwach ManU.
Foster ostatnio z Wigan dośc pewnie bronił. Bo wcześniej to różnie z tym bywało. Tak więc gdyby wróżyc z głowy Fergusona jaki skład wystawi na jutrzejszy mecz to moim zdaniem kilku pewniaków ma. M.in
Foster, Vidic, Evans, Evra, Nani, Fletcher, Valencia, Rooney, Berbatow. Jeżeli chodzi o dopelnienie tej jedenastki to różnie może byc, ale najpewniej na prawą obrone wystawi doświadczonego
G.Neville. Do środka pomocy faworytem raczej jest
Scholes, aczkolwiek
Anderson także mile widziany na tej pozycji.
Jeżeli chodzi o ten mecz to typowanie wydaje się ciężkie, jednak po dłuższej chwili namysłu jednak zdecydowałem się postawic na Czerwone Diabły. Wkońcu ktoś zatrzyma rozpędzonych Kanonierów
Jednak ciekawym rozwiązaniem także jest typ na obie drużyny strzelą gola.
Typy :
Manchester United win @ 2,15 Tobet
VS
Tottenham - Birmingham City
Koguty początek sezonu taki jak się spodziewałem o czym pisałem już kilkukrotnie. Wkońcu szeroka kadra i dobry szkoleniowiec na ławce mają zagwarantowac sukcesy i wysokie miejsce w końcowej tabeli. Birmingham za czasów McLeisha nie zachwyca grą. W dodatku szeroka ilosc zawodników leczy tam urazy.
Bent , Dann , Jerome , Johnson , Murphy , Mutch , Ridgewell , Taylor. Tych zawodników nie zobaczymy na White Hart Line. Ogólnie ostatnia wizyta na tym stadionie tego zespolu to niespodziewana wygrana 3:2. Ogólnie to była jedyna wygrana w Londynie od 14 meczów Birmingham od 2004roku! Styl gry zespołu polega na obronie i liczeniu na kontry. Jednak w tym meczu spotka się to z niesamowitym potencjałem ofensywnym w wykonaniu przede wszystkim
Defoe,ale akcje
Lennona czy
Modrica także są efektowne. Redknapp nie skorzysta z uslug kontuzjowanych
Gomesa, Bale, Dawsona, Woodgate i Jenasa. jednak ławka jest na tyle szeroka że w bramce Cudicini a w obronie wkońcu powracający do zdrowia King, z Corluką, Bassongiem czy Assou Ekoto i sklad jest dalej bardzo silny. Jak dla mnie będzie przekonywujące zwycięstwo Kogutów.
Typ :
Tottenham win @ 1,37 Tobet
Wolverhampton- Hull City
Dwaj kandydaci do spadku naprzeciw siebie. To znamienuje dużo walki w tym spotkaniu. U gospodarzy brakowac będize po raz kolejny
Iwelumo, a występ
Ebanksa-Blake wahac sie będzie do ostatnich minut przed meczem. Hull dalej bez Bullarda, Ashbee. Ogólnie Hull prezentuje styl typowo wyspiarski. Długa piłka i walka. Oba zespoły można powiedziec zagrają podobnie tak wiec ciężko wskazac tutaj faworyta. WOlves nie błyszczy w ofensywie. Kazdy mecz obecnego sezonu nawet ten w Carling Cup kończyli narazie z wynikiem under 2,5. Oczywiście kiedyś ta seria zostanie powstrzymana, ale jeszcze nie tym razem moim zdaniem
Typ :
Poniżej 2,5 gola @ 1,73 Tobet
Jeżeli chodzi o mnie to na Premiership najbardziej widzą mi się te oto spotkania, myslalem jeszcze nad Evertonem bo Wigan poczyna sobie narazie fatalnie i kto wie czy czasem nie postawie na The Toffies, troche jednak musze się nad tym zastanowic jeszcze. Kurs @ 1,75 jest dośc ciekawy, Wigan przy porażce 0-5 z ManU zagralo fatalnie. Za
Lescotta przyszedl już na Goodison Park
Sylvain Distin. Atak wkońcu jest do dyspozycji Moyesa. Przede wszystkim Saha czy Fellaini.
Z Premiership do Szkocji jest mozna powiedziec rzut beretem. Patrząc na 3 kolejke w tej lidze można znaleśc dwa moim zdaniem ciekawe zaklady.
VS
Glasow Rangers - Hamilton
Ostatni mecz Rangersów z Hearts to męczarnie do ostatnich sekund ze szczęśliwym happy endem i rzutem karnym wykorzystanym przez
Boyda. Tym razem na ich rozkładzie staje słabiutki Hamilton Academical. Na Ibrox Park nie wyobrażam sobie innego rezultatu jak przekonywująca wygrana The Gers. Dośc powiedziec że goście w tego meczu jeszcze w nowym seoznie nie zdobyli w lidze żadnej bramki, a po stronie strat widnieje już 6. Do składu Rangersów wracają
Pedro Mendes i Nacho Novo. Jeżeli chodzi o braki to
Kyle Lafferty i
Kevin Thomson pauzują za kartki. Ten drugi popełnił brzydki faul w meczu z Hearts bezmyślnie osłabiając zespół już w 1połwoie meczu. Inny wynik niż zwycięstwo Rangersow będzie wielkim zaskoczeniem. Ale takowego się raczej nie należy spodziewac. W historii wzajemnych pojedynków bowiem Hamilton nic wielkiego w Glasgow nie ugrał. Zaledwie 3 remisy i 1 zwycięstwo w 39 spotkaniach to żaden wyczyn!
Typy :
Glasgow Rangers handi (0-1) 1 @ 1,42 Tobet
Hamilton poniżej 0,5 gola @ 1,85 Tobet
VS
Kilmarnock - St.Mirren
Przed tygodniem Kilmarnock zostało rozbite przez Motherwell 1:3. Mogło byc wyżej lecz popzreczka ich uratowala w końcowce. Styl gry Kilmarnock to typowo szkocka piłka. Dluga wysoka piłka i liczenie na zgranie przez napastnika. Rzadko ujrzymy jakieś kombinacyjne akcje. Dodatkowo strzelec jedynej bramki z meczu z Motherwell
Jamie Hamill jest kontuzjowany i jego w tym meczu zabraknie.
James Fowler wraca po urazie, a dalej nie zobaczymy
Iain Flannigan.
St.Mirren w popzrednim sezonie kojarzył mi się głownie z wynikami underowymi. Obecny sezon zaczeli podobnie. Bezbramkowy remis przed tygodniem z Dundee United. W ich szeregach nie zobaczymy w tym meczu bramkarza
Chris Smith, a także
Mo Camara i
Chris Innes, którzy do gry wrócą dopiero po przerwie reprezentacyjnej.
W poprzednim sezonie oba zespoły spotkały się ze sobą czterokrotnie i 3 razy padł under 2,5 gola. Tym razem stawiam na podobne rozstrzygnięcie
Typ :
Poniżej 2,5 gola @ 1,60 Tobet
SERIE A
VS
AC Milan - Inter Mediolan
Giuseppe Meazza San Siro- to tutaj rozegrane zostaną kolejne derby Mediolanu. Jak to się mówi w takich meczach nie ma faworyta. Ja jednak tym razem go mam. Teoretycznie po inauguracyjnej kolejce także ten typ wydaje się cokolwiek dziwny, ale widząc to jak oba zespoły przepracowały pre-season i mając kilkukrotnie okazje oglądac oba zespoły w akcji stwierdzam że obok tak ciekawego kursu jaki buki dają nam na Inter przejśc nie mozna. Dodatkowego kolorytu temu meczowi dodaje remis z Bari na inauguracje
Serie A Interu. Tamten mecz Inter nawet mogł przegrac gdyby nie egoizm zawodników beniaminka. Milan natomiast mecz ze Sieną zagrał bardzo dobrze. Błyszczał
Ronaldinho czego bym się najmniej spodziewał. Dwie asysty przy obu bramkach
Pato, jedna może nie bezpośrednia ale piękna otwierająca piłka do Boriello czy chociażby strzał z przewrotki z trudem wybroniony przez bramkarza Sieny. Jednak pochopnych wniosków co do jego wystrzału formy nie ma co wyciągac jak dla mnie. Bo stabilnosc w jego wykonaniu to nie najwyższy walor, bardziej to gracz chimeryczny.
Milan w sparingach przed sezonem męczył wszystkich swoją grą i inaczej niż w latach poprzednich nie osiągał nawet wyników. Bo za ANcelottiego styl może też nie był oszałamiający ale jako takie rezultaty mieli w tym wygranie
LM. Patrząc na ławke trenerską to Mourinho kontra Leonardo. Jak tutaj porównywac w ogóle obu panów. Takie zadanie nie ma sensu. The Special One to taktyk jakich mało.
Jeżeli chodzi o braki w tym meczu to w AC MIlan zabraknie
Didy, Abbiatiego, Bonery i młodego
di Gennaro. W zasadzie nic wielkiego, ale większe straty były w okienku transferowym
Inter w derbach bez
Cambiasso, ale środek pomocy to akurat żaden problem dla Mourinho. Ten ma tutaj przecież
Thiago Motte, Muntariego, Stankovica czy
Vieire. Porównując poszczególne formacje to Inter ma lepszego zawodnika lub porównywalnie dobrego na kazdej pozycji.
Nie ma co się zajmowac historią w tym starciu. Poprostu bardziej przekonuje mnie Inter w tegorocznych derbach i też na nich spróbuje zarobic
Typ :
Inter Mediolan win @ 2,57 Tobet
VS
AS Roma - Juventus Turyn
Rzymianie chyba na starcie sezonu 2009/10 mają najwiecej strzelonych bramek sposród drużyn włoskich. Ten liczniki szczególnie podreperowali sobie w meczach Europa League z Gent i Koszycami. Szczególnie Francesco Totti dał znac że znajduje się w wybornej formie, 10 bramek w tych meczach mówi samo za siebie. Jednak patrząc z drugiej strony na obrone Romy to także jest fatalna! W 3 ostatnich meczach stracili 7 bramek ! Słabe Koszyce strzeliło im aż 4 gole, Genoa dołożyla 3. Poprzedni sezon zakończyli z najgorszym bilansem po stronie strat z zespołów z czółówki. Mieli porównywalnie tyle straconych goli co zespoły któe
Serie A opuściły. Niby defensywe wzmocnił
Burdisso, ale naprzeciw będą o wiele lepsi zawodnicy niż ci z Koszyc, bo
Del Piero, Diego czy
Amauri. Wraca co prawda Mexes na środek i to on razem z Burdisso będą grali jako środkowi obrońcy, ale nadal brakowac będzie
Doniego, Cicinho, Perrotty, Okaki, Brighi, Andreolli. Teraz lista ta już jest krótsza niż nie tak dawno, ale gra obronna Romy dalej pozostawia wiele do życzenia.
Stara Dama jutro bez
Sissoko, Zebina, Salihamidzic, Tiago . Juve powinno spokojnie coś strzelic na Stadio Olimpico, o Rome też raczej nie ma się co martwic. Dodatkowo ostatnie mecze pomiędzy tymi zespołami w Rzymie to świetne spektakle okraszane wieloma bramkami. Ja licze conajmniej na jedno trafienie z każdej ze stron.
Typ :
Obie strzelą ? TAK @ 1,67 Tobet
VS
Napoli - Livorno
Napoli typowo zespol wlasnego boiska. Na San Paulo potrafią wygrac z każdym. Wielkie wzmocnienia przed sezonem. Porażka na poczatek na Sycylii z Palermo jednak tam zagrali całkiem dobrze. Skutecznosc powinna przyjśc w kolejnych meczach. Ten drugi wydaje się łatwiejszy, bo beniaminek Livorno do najsilniejszych przecież nie należy. W Neapolu mają teraz zabojcze trio
Hamsik- Lavezzi - Quagliarella i na tych graczy przede wszystkim licze.
Donadoni naszczęście nie ma żadnych braków w składzie.
Livorno w 1 kolejce 0:0 z Cagliari. Raczej są skazani na walke o utrzymanie w tym sezonie. Dodatkowo zagrają bez
Kneżevica, Galante. Co prawda atak mają ciekawy
Tavano - Lucarelli ale na San Paulo moim zdaniem są bez szans.
Typ :
Napoli win @ 1,53 Tobet
Na chwilę obecną więcej analiz nie będzie. Na pewno coś jeszcze napisze to edytuje tego posta
VS
Chiewo Werona - Lazio Rzym
Lazio wkońcu zdobywa puchary można powiedziec. Nie tak dawno zdobyli
Puchar Włoch, a przed rozpoczęciem nowego sezonu wywalczyli Superpuchar Italii. Początek więc mają udany, do tego należy zaliczyc kwalifikacje do fazy grupowej Ligi Europejskiej i zwycięstwo z Atalantą w 1 kolejce. Miałem okazje widziec Lazio w meczu z Elfsborgiem. Może nie zachwycili w tym meczu, ale dojrzałem w tym zespole taki potencjał który móglby dawac nadzieje że wygrają mecz z Chiewo. Poczynając od
Muslery, który kilka razy może i miał szczescie, ale ogólnie bronił dobrze. W obronie z pewnością mankamentem jest prawa strona.
Lichsteiner sobie nie radził. W tym meczu
Siviglia doznał kontuzji i jego nie zobaczymy w Weronie. Lazio ma świetny atak, o
Zarate nie trzeba pisac kolejnych komplementów, ale
Rocchi gra swoje, świetnie widzi lepiej ustwaionych partnerów, co prawda miał dwie "setki" z Elfsborgiem ale nic nie strzelił i raz na przeszkodzie stawała poprzeczka. Sprowadzony
Cruz daje dużo możliwości gry ofensywnej . Potrafi zagrac tylem do bramki i idealnie zgrac piłke do nadbiegającego partnera czy też będzie silną bronią przy dośrodkowaniach w pole karne.
Ballardini ponadto w meczu z Chiewo oprócz Siviglii nie ma do dyspozycji
Brocchiego, Inzaghiego, Makinwy, Diakite i Firmaniego. Oczywiście nie gra też
Pandev, który sądze że lada dzień opusci Lazio.
Chiewo w pierwszej kolejce przegrało 0:1 z Juventusem. Może nie zagrali porywającego meczu, ale trudno było tego od nich oczekiwac w starciu z Juve. Drugi mecz wcale nie będzie łatwiejszy w mojej ocenie. W zespole di Carlo nikt nie pauzuje za kartki czy z powodu kontuzji. Jednak mnie ogólnie to zespół Chiewo nie przekonuje. Teren na którym przyjdzie Lazio się zmierzyc w niedzielny wieczór wyraźnie im pasuje. Na ostatnie 4 wizyty na tym obiekcie wygrali aż 3 (2:1,. 1:0; 1:0) i raz zremisowali (2:2). Gorzej Lazio z nimi gra się na Stadio Olimpico gdzie nie wygrali w ostatnich latach ani razu! W poprzednim sezonie polegli 0:3!
Lazio w meczu z Elfsborgiem widac było że się oszczedza. Na końcowe minuty wszedl dopiero Zarate, wyraźnie oszczędzany przez trenera. Awans do fazy grupowej dośc przekonujący. Poprzedni sezon także zaczynali bardzo udanie, licze na powtórke z rozrywki
Dodatkowo kurs na BiancoCelestich jest kuszący.
Typy :
Lazio win @ 2,55 Tobet
Lazio lub remis @ 1,39 Tobet
Ciekaw jestem co o tym typie sądzi znawca Calcio, a zarazem fanatyk Lazio
SimonS
VS
Sampdoria Genua- Udinese Calcio
Z pozostałych meczów to tak jak wyżej zostało już wspominane warto sie zastanowic powazniej nad overem 2,5 w meczu Sampa - Udine. Inaczej jak kto woli pojedynek Cassano- Di Natale. Obrona Udine z Parmą popełniła proste błędy. Sampa natomiast pokonala Catanie w 1 kolejce. Własny obiekt to bez wątpienia atut w tym spotkaniu może i najbardziej znaczący, ale dla mnie ciekawszym rozwiązaniem jest jednak typowanie że oba zespoły strzelą bramke. Typowanie zwycięzcy może okazac się złudne bo "X" w tym meczu także wielce prawdopodobny. Jednak historia pokazuje że oba zespołu jak remisują to nie 0-0. W ostatnich 13 meczach między zainteresowanymi zawsze padal minimum 1gol. W aż 12 potyczkach były to minimum 2 gole. Całkiem naliczyłem 8 remisów od 1:1 po 3:3. Naprawde ten mecz zapowiada się także niezwykle ciekawie, może nie tak jak derby Mediolanu, ale kawalek dobrej piłki powinniśmy w nim ujrzec.
W zespole Sampdorii zabraknie
Accardiego, a Udine przyjedzie bez
Asamoah, Pasquale, Obodo, Ferronetti . To tak tylko w gwoli ścisłosci jak już opisuej ten mecz
Typy :
Oba strzelą ? TAK @ 1,70 Tobet
Remis @ 3,30 Tobet
Idąc dalej w mojej indywidualnej analizie zaglądamy na boiska Ligue1.
Tutaj zbytnio się rozpisywał może nie będe.
Po pierwsze widzi mi się w tej kolejce wynik underowy w spotkaniu
Saint Ettiene- Grenoble. Oba zespoły mają przeogromne kłopoty ze strzelaniem bramek. Lekarstwem na to w ekipie Zielonych ma byc Sanogo sprowadzony z Werderu, ale Zieloni grają poprostu fatalnie już dłuższy czas. Poprzedni sezon cudem uratowany byt w Ligue1, tegoroczne rozgrywki zaczęli od 3 porażek i 1 strzelonej bramki. Ich rywalem będzie Grenoble, które niby w ataku ma Ljuboje jednak nie jest zespolem preferującym ofensywny styl gry. Buki widac że także są przekonane że w tym meczu zbyt wielu bramek to kibice nie obejrza. Grenoble w poprzednim sezonie było najczesciej underowym zespołem. Licze że w tym także nie zawiodą
Typ:
Poniżej 2,5 gola @ 1,50 Tobet
Nie dziwic powinien wybór z tej kolejki na jakiś kupon typu na
Ol.Lyon. W starciu z Nancy na Stade Gerland nie powinni oni miec problemów z pokonaniem gości. W
el.
Champions League zdeklasowali Anderlecht 8-2! W zespole i we Francji zaaklimatyzował się już Lisandro Lopez i płaczu po Benzemie nie ma. Nancy nie potrafi grac na boisku Lyonu gdzie przegrało ostatnie 4 mecze. Moze nie były to druzgocące porażki bo tylko jednobramkowe jednak aktualna forma OL każe widziec w nich faworyta do zwycięstwa.
Typ :
Ol.Lyon win @ 1,35 Tobet
Z pozostalych spotkań zwrócilem także uwage na mecze niedzielne. Zainteresowal mnie typ na zwycięstwo Toulouse. U siebie ten zespół jest silny. Kadre także ma ciekawą. Gignac, Sissoko czy Braaten. Valenciennes nie potrafi w Ligue1 zdobywac pkt w meczach wyjazdowych. Ten stan rzeczy utrzymuje się od kilkudziesięciu spotkań. Forma Tuluzy jest dobra. Awansowali do fazy grupowej
LE a i w lidze czas na kolejne zwycięstwa.
Typ :
Touluse win @ 1,60 Tobet
I ostatnie ze spotkań, które mi się rzucilo w oczy to mecz na Parc des Princes.
PSG kontra Lille. Nie zamierzam tutaj jednak typowac zwycięzcy bo niby teoretycznie nim jest zespoł stołeczny, ale Lille ma ciekawy skład i w kazdej chwili moze wystrzelic formą. PSG ma ciekawą ofensywe. Przebojem do składu wdarł się Erding i już zachwyca swoją grą. Sessegon to bardzo duży potencjał w ofensywie, ale ile on szans marnuje w każdym z meczów.
Po przeciwnej stronie Obraniak czy Vittek. Ciekawe starcie nam się szykuje. W mojej pamięci mam że starcia tych zespołów zawsze były zacięte i bramek tam jak na lekarstwo. Potwierdzają to staty wzajemnych gier. Pod lupe wziąłem 15 ostatnich spotkań czy to na Parc des Princes czy stadionie Lille. Bilans 3 overy i 12 underów! Taka argumentacja za mna przemawia
Typ :
Poniżej 2,5 gola @ 1,62 Tobet
Dobra starczy tych analiz. Trzeba teraz poukładac to w ładne kupony Na oku mam jeszcze typy z innych lig, których nie chciało mi się opisac. Za jakiś czas powinienem wszystko "ogarnąc".