R. Nadal - G. Monfils 4:6 4:6
Ktoś na forum napisał że według niego Nadal jest faworytem do wygrania AO (z czym się nie zgadzam), po dzisiejszym meczu chyba zmieni zdanie. Nadal grał bezbarwnie i bez polotu, bardzo dużo niewymuszonych błędów, w ogóle nie w stylu tego zawodnika. Nadal jest jakiś przemęczony i zniechęcony. Dziś z Francuzem był bezradny jak dziecko. W pewnym momencie, Monfils to zauważył i zaczął po prostu przebijac piłki, czekając na błąd Hiszpana, a Nadal rozdawał prezenty na lewo i prawo. Serwis Nadala NIE ISTNIAŁ, nie wiem co z nim jest nie tak, ale nie stanowił żadnego zagrożenia dla rywala. Francuz zagrał bardzo dobrze, ale w swoim stylu, czyli gramy na żywioł uderzamy mocno i jak wejdzie to jest nie do odebrania, a jak nie to próbujemy dalej. Dużo ślizgania (nawet ma specjalne buty przystosowane do ślizgania się po tej nawierchni, taka sama będzie na AO), co według mnie jest bardzo niebezpieczne i w końcu w którymś meczu będzie kreczował, co mu się już nie raz zdarzyło z powodu tego stylu gry. Dziś Francuz miał świetny dzień, co według mnie nie oznacza wcale że wygra cały turniej, bo wygrał z Nadalem, dla mnie faworytem jest Murray, jak i jest faworytem do zwycięstwa w AO. Taką formę jaką Francuz dziś reprezentował, będzie mu bardzo trudno utrzymac, gdyż dziś mu wchodziło wszystko, zwłaszcza te najtrudniejsze uderzenia, co jak wiemy z własnego doświadczenia (kuponiki:-D) nie trwa wiecznie.