W końcu mamut, w końcu okazje. Rozgrywam następujące kupony:
Kupon 1: Betx
* Nie rozumiem kursów na Domena. Domen to lotnik wybitny i zawsze jest groźny w walce o podium. Nie inaczej powinno być tym razem. Konkurencja o podium spora, ale już na top6 można liczyć. Kursy 3,30 uważam za znakomite. Gdyby coś nie poszło, albo warunki przeszkodziły, to na top10 kurs również dobry.
* Tande to kolejny lotnik wybitny, Mistrz Świata w Lotach. Ostatnio na latach już nie wymiata, tak jak Domen, ale za to jest w dużo lepszej formie. W Vikersund liczył się w walce o top10, będąc w dużo gorszej formie niż obecnie. Na razie jest 11 w
Raw Air, więc skoro był w grze o 10 na skoczniach dużych, to tym bardziej w Vikersund. Kurs również znakomity.
* Zajc to kolejny (chyba najlepszy) lotnik w tym zestawieniu. Jego styl lotu i to jak go podnosi nad 180metrem to coś niesamowitego. Myślę, że będzie tutaj poza konkurencją. Może nie wygra wszystkich serii bo miewa też wpadki. Ale wydaje mi się, że do noty w
Raw Air w tych 6 skokach na mamucie uzbiera najwięcej. Mało tego, spodziewam się udanego szturmu po podium w generalnej klasyfikacji
Raw Air, mimo że obecnie w niej jest 7 ze stratą prawie 60pkt. Do odrobienia! Odrabianie powinien zacząć już dziś pewnie pokonująć kolegę z zespołu Laniska, który miewa czasem kłopoty na lotach, szczególnie w pierwszych dniach.
Kupon 2: Betx
W sumie tyczy się tego samego co poprzedni, w nieco innej konfiguracji. Jest to AKO z 3 wydarzeń, więc by uniknąć jakiegoś niefarta w stylu Domen siódmy albo Zajc 2, ale Lanisek po skoku życia 1. Dlatego taka modyfiakcja. Jakby nie wszedł kupon 1, a mam racje, to powinien wejść kupon 2, przynosząc sumaryczny zysk. Jak wejdą oba to już w ogóle super.
Kupon 3: etoto
Tak jak pisałem przy okazji kuponu 1. Celuje w wygraną Zajca, a taki kurs to dla mnie promocja. I to chyba tyle w temacie. Dodam, że rok temu na MŚ w lotach na tej skoczni Zajc będąc w gorszej formie (nie był wtedy Mistrzem Świata z przed tygodnia, nie liczył się na skoczniach dużych) w sobotę i niedzielę był zdecydowanie najlepszy. W pierwszy dzień przegrał z Lindvikiem i Kraftem przez brzydkie podejście do lądowania wynikające z kosmicznej wysokości. Liczę na powtórkę w tym roku lub poprawę, skoro na skoczniach dużych skacze obecnie lepiej niż rok temu.
Kupon 4: etoto
* Kolejna opcja w stronę Domena. Tym razem jeszcze bardziej zachowawczo zestawiając go w parach. Tak jak wspomniałem wyżej przy okazji kuponu nr 1 oraz nr 2 widzę go w miejscach 4-10. Lindvika w top 10 raczej nie widzę. Jest w tym sezonie bez formy. A gdy nie ma formy to na lotach męczy się jeszcze bardziej. Widać to po wynikach 2 lata temu, gdy podobnie jak teraz miał dołek formy. Wtedy nawet wycofał się z jednego z konkursów na mamucie twierdząc, że się obawia. W innym startował i startował słabiutko. Rok temu wygrał MŚ w Lotach dlatego może uchodzić za dobrego lotnika. Jednak wtedy miał formę życia, która dała złoto olimpijskie. W tym roku skacze słabo skacząc nerwowo w powietrzu nawet na skoczniach mniejszych. Na mamucie te problemy raczej się uwydatnią niż znikną.
* Drugi do dubla to gra przeciwko Piotrkowi. Ten też po chorobie od Oslo jak mówi w wywiadach nie czuje ciała w locie, no i widać to i oglądając skoki Piotrka jak i przeglądając wyniki. Mamut to nie jest miejsce na poprawę takich błędów. Owszem, Żyła jest szalony i pewnie koło soboty, niedzieli złapie czucie i może nawet skoczy coś na top10/top6. Ale pierwszy dzień Piotrek lubi mieć na rozpoznanie, wiec biorąc pod uwagę problemy nie powinien być dzisiaj równym partnerem w wielu parach H2H. Jedną z nich jest ta z Johanssonem, który tą skocznie bardzo lubić i tak na prawdę tutaj stał się sławny, gdyż na skoczniach dużych nie zdobywał punktów do PŚ a tutaj walczył o podium. Ostatnio też ma różne problemy, ale poza wpadką w kwalach w Oslo całe
Raw AIr skacze na równym wysokim poziomie, w przeciwieństwie do Piotrka.
Kupon 5: etoto
* O pierwszej parze było przy okazji kuponu nr 3.
* Druga para to też złożenie pozytywów Domena i negatywów Piotrka. Gdyby w poprzednim kuponie nadspodziewanie dobrze wypadł Lindvik lub nadspodziewanie źle Johansson, co nie jest całkiem wykluczone, to liczę że uratuje mnie kupon numer 5. Kurs w tej parze na Domena to jeden z lepszych typów dnia.
Kupon 6: etoto
Na koniec jeszcze taki kupon wariat, złożony z wyżej opisanych argumentacji. Może wejdzie wszystko i się uda trafić większy kurs.
Powodzenia.