Wisła Kraków vs. Polonia Warszawa
Starcie o 1/8 finału pucharu krajowego, w którym dość wyraźnym faworytem jest Wisła, co nie powinno specjalnie dziwić. Oba zespoły mają nieco inne priorytety, choć w lidze wcale nie są daleko od siebie. Biała Gwiazda walczy o TOP 6 czyli o awans do
ekstraklasy, który widzę osobiście w czarnych kolorach. Z kolei dla Czarnych Koszul najważniejsze jest utrzymanie i mają tylko 5 punktów nad strefą spadkową. Oni dopiero weszli do I ligi, więc utrzymanie jest planem optimum. Mówię o tym, bo wcale nie muszą wyjść w optymalnym składzie na ten mecz, mając z tyłu głowy ważniejsze rzeczy czyli grę w lidze i punktowanie właśnie tam. Dla nich kolejna runda byłaby wynikiem ponad stan, a i tak raczej polegną w 1/8. Kadrowo nie są zbyt mocni i w porównaniu z Wisłą to są dwa różne światy, lecz nadrabiają ambicją, czego czasem brakuje u Wiślaków, którzy myślą, że mecze same się wygrają. Ponadto mental to pięta achillesowa dla gospodarzy i bardzo rzadko odwracają wynik spotkania, a jak pierwsi strzelają to bardzo często automatycznie się cofają, przez co rywale łatwo stwarzają sobie szanse bramkowe. Do tego braki w obronie (Krzyżanowski, Junca) oraz fatalnie bronione stałe fragmenty. Jeśli Polonia nie wyjdzie zbyt głębokimi rezerwami to zapewne stworzą sobie szanse na strzelenie gola, ale zdecydowanie bliżej mi do Wiślaków mimo średniej gry w ostatnim czasie. Trener Sobolewski zapewnia, że dla niego najważniejszy jest awans i nie zlekceważą rywali. Jestem w stanie mu tym razem zaufać, mając z tyłu głowy niepewność w kontekście składu gości, lecz i w najlepszym składzie powinni być gorsi. W składzie Wisły zobaczymy Dudę, który w lidze pauzuje, a poza brakami w obronie do dyspozycji są praktycznie wszyscy. Ewentualnie odpadnięcie może oznaczać pożegnanie się z posadą Sobolewskiego, choć zarząd idzie w zaparte i mydli oczy kibicom, że mu ufa, a projekt jest długofalowy. Dla mnie nie jest to trener na miarę Wisły Kraków, choć dziura w budżecie jest na tyle duża, że może to być jeden z powodów, dlaczego dalej pracuje. Wydaje się, że siła ofensywna Wisły i niepewna obrona powinna zapewnić jej awans, a przy okazji straty w tyłach, tak jak to było w ich meczu ligowym.
Wisła Kraków wygra @1,6 (
forBET)
Polonia Warszawa strzeli @1,56 (
forBET)
Moje analizy piłkarskie znajdziesz także TUTAJ!