Liczę na to, że jutro poleci któryś I-ligowiec. Wszyscy grają na wyjeździe, a dodatkowo dwie drużyny będą walczyć o awans do
Ekstraklasy.
Ja jednak skupiłbym się tu na spotkaniu Gryfa Wejherowo z Dolcanem Ząbki i mojego szalonego pomysłu. Ci co śledzą nieco uważniej nasze podwórko z pewnością pamiętają bardzo dobre występy Gryfa w Pucharze Polski w sezonie 2011/2012. 13 października 2012 również nastąpiła zmiana na posadzie trenera, bo nowym trenerem został Dariusz Mierzejewski po tym, gdy Grzegorza Nicińskiego zawieszono przez wydział Dyscyplinarny PZPN-u. Teraz jednak znowu jest trenerem. Przypomnę - awansował z Gryfem do II ligi, ale także osiągnął z nim ćwierćfinał PP.
Taktyka na spotkania była dość prosta. Strzelić gola i bronić swojego. Mecze w głównej mierze kończyły się wynikami 1:0 i kto był dość bystry, to potrafił to wykorzystać.
Gryf Wejherowo 1-0 Olimpia Grudziądz Łukasz Krzemiński 57
Gryf Wejherowo 3-3 Zawisza Bydgoszcz pd. k. 4-3
Gryf Wejherowo 1-0 Sandecja Nowy Sącz Grzegorz Gicewicz 13
Gryf Wejherowo 1-0 Korona Kielce Krzysztof Wicki 24
Gryf Wejherowo 1-0 Górnik Zabrze Mateusz Toporkiewicz 46
Drużyny ze średniego pułapu
Ekstraklasy i z 1 ligi to drużyny, które najczęściej zlewają sobie
Puchar Polski. Gryf strzelał gola, a rywale praktycznie nic nie robili.
Górnik Zabrze w krótkim czasie rozgrywał mecz w Pucharze Polski i mecz ligowy i o ile mnie pamięć nie myli to piłkarze wybrali się nawet na ten mecz samolotem. Łatwo go przegrali i wrócili do siebie. Piszę to tylko po to by pokazać jak drużyny podchodzą do Pucharu Polski. Może ktoś o tym jeszcze nie wie.
Oczywiście Gryf musiał w końcu trafić na silną drużynę i trafił.. na Legię. U siebie przegrali 0:3, ale w Warszawie, w dobrym stylu zremisowali 1:1 i zrobili sporo szumu medialnego. Byli nawet bliscy wygrania (1:0), ale w końcówce wyrównał chyba Żyro (?).
http://www.youtube.com/watch?v=cd16_C3pYbM
Dolcan pomimo, że ostatnio był rewelacją ligi, a nawet mogli awansować (mieli dużo punktów, nie twierdzę, że chcieli awansować, bo nie chcieli).
Puchar Polski w ich wykonaniu to jednak dość słaba przygoda.
W sezonie 2010/2011 przegrali w 1/16 finału z Górnikiem Zabrze 0:1. Wcześniej pokonali Jarotę po dogrywce.
W sezonie 2011/2012 przegrali w 1 rundzie z Miedzią Legnica 1:2.
Oto jeden z moich kuponów z tamtego sezonu, myślę, że teraz trener może nakreślić podobną taktykę jak przed dwoma laty. Warto spróbować.
Gryf Wejherowo - Dolcan Ząbki
DW 1:0 10,00 Bet365