Kolejny dzień w PP i gram tak:
Sandecja awans @1,75
GKS Tychy - Cracovia Over 2,5 @1,8
@3,15
Lech awans @1,53
Zagłębie awans @1,67
Buk:
Fortuna
Zacznę od dubla. Jeżeli chodzi o mecz Miedzi Legnica z Sandecją, to widzę tu ciekawe spotkanie. Drużyna z Legnicy znów była blisko awansu do
Ekstraklasy, ale znów się nie udało i trzeba kolejny rok spędzić w 1 lidze. Sandecji natomiast udało się i awansowali klasę wyżej. Myślę że są tym mocno podbudowani, dodatkowo wynik w
Ekstraklasie nie najgorsze, na takich rywali jakich mieli w początkowych kolejkach. Ostatnio 3 gole, wygrana z Jagą i to kolejny sukces zespołu z Nowego Sącza. Miedź zaczęła od 2 remisów lidze. Jest to drużyna która na prawdę potrafi zaskoczyć, czasami negatywnie czasami pozytywnie. Często ze słabszymi rywalami tracą punkty i to ich największy problem w awansie do
Ekstraklasy. Jednak skupię się na spotkaniach poprzedzających ten mecz, które obydwie drużyny odbyły aby się tu znaleźć. Miedź pokonała 3-1 Stal Rzeszów, obyło się bez większych problemów, natomiast Sandecja bardzo pewnie 5-1 pokonała Warte Sieradz. Także oba zespoły awansowały tu łatwo, ale dzisiaj będzie tylko 1 zwycięzca i sądzę że to będzie drużyna z
Ekstraklasy, ale nie będzie to dla nich łatwe spotkanie, Miedź na pewno u siebie postawi trudne warunki. Myślę że przeważy tu doświadczenie, pewność siebie i Sandecja udźwignie tu rolę faworyta.
Jeżeli chodzi o drugi mecz z Dubla czyli GKS z Cracovią tutaj nie byłbym pewny awansu drużyny z
Ekstraklasy. Zespół z Tych z Kotwicą Kołobrzeg i Puszczą Niepołomice wygrał spokojnie 2-0 i 1-0 i awansował do 1/16. Cracovia jako drużyna z najwyższej ligi w Polsce nie musiała rozgrywać meczy w drodze do tej rundy. Natomiast w lidze prezentują się zwyczajnie przeciętnie. Probierz niestety sam nie zagra za piłkarzy, i trenerem jest dobrym jak na naszą ligę, to piłkarze Cracovii grą pozostawiają wiele do życzenia. Ostatni mecz, słaba gra z Lechem i w końcowych minutach meczu stracili 2 gole i przegrali mecz. Z Koroną Kielce również przegrali 4-2, jedyne zwycięstwo z Lechią 1-0, w którym udowodnili po prostu że drużyna z Gdańska prezentuje się bardzo słabo
. GKS natomiast w 1 lidze zaczął od 2 zwycięstw. Najpierw wygrana z Wigrami 2-1, następnie ze Stalą Mielec 1-0. Prezentują wysoką formę i grają na prawdę dobrze. Dla mnie to 50/50 i widzę tu over 2,5 który powinien według mnie wejść bez problemu. GKS na pewno powalczy, Probierz też tego meczu nie odpuści bo sytuacja Cracovii jest słaba i tym pogorszyli by jeszcze mocniej i dla mnie to dosyć pewna opcja.
Lech awans, czuję tu podobny łatwy bet do wczorajszego czyli awansu Piasta po ok 1,6 czyli podobnym kursie. Co prawda Piast miał drużynę z 1 ligi, ale forma Pogoni jest słabiutka, na początku prezentowali się dobrze, ale mecz z Jagą zagrali fatalnie i po błędzie 0-1, z Zagłębiem to szkoda słów, byli bezradni, Lech dzisiaj powinien to załatwić w 90 minutach i myślę że DNB lub czysta 2 to formalność i można grać. Pomijając już H2H które jest dla Lecha od ostatnich 5 spotkań i myślę ze dzisiaj ta passa zostanie podtrzymana przez drużynę z Poznania, chociażby dlatego że odpadli z
LE, a w lidze trzeba wygrać o wiele więcej żeby być w 1-3, natomiast PP to szybka droga do pucharów i Lech jak co rok o nią pewnie powalczy.
Ostatnie to awans Zagłębia, które rozbiło własnie Pogoń 3-0 i humory są lepsze. W przeciwieństwie do Jagi która dostała porządnie od beniaminka Sandecjii 1-3 u siebie. Z Pogonią zwycięstwo na zwykłym farcie, jak dla mnie ta drużyna to może być cień zespołu z poprzedniego sezonu. Probierz zrobił tam konkretną pakę która mogła powalczyć, teraz nie ma Góralskiego który czyścił środek, odbierał piły był to na prawdę wartościowy zawodnik, Kostia Vassiljev który jednak tą grę prowadził w Jadze, Zagłębie gra wyrachowany futbol i w tym sezonie pokazali to bardzo dobrze chociażby ze Śląskiem z którym w 10 po czerwie zdobyli gola w końcówce i wygrali ważne derby, to samo z Koroną w 1 kolejce dla mnie tu podobny bet do tego z Lechem i nie widzę tu szans Jagiellonii na dalszy awans.
Bałbym się ruszać Lechię po marnym 1,75 na czysty win czy awans po bodajże 1,3. Grają oni bardzo słabo, Drutex natomiast od początku pokazuje się z dobrej strony i może dzisiaj powalczyć, a Górnik Zabrze awans po 1,18 myślę że ze spokojem, ale kurs malutki, jak już to czyste zwycięstwo co jak dla mnie formalność dla Górnika który fizycznie i psychicznie o wiele lepszy. Będą chcieli to zakończyć w 90 minutach i szykować się znowu do meczu w
Ekstraklasie.