Wczoraj dzień bez niespodzianek, dzisiaj dwa kolejne ćwierćfinały, gdzie niespodzianki pojawić się mogą.
Gabon - Mali
Faworytem bukmacherów jest drużyna Gabonu, pewnie przede wszystkim dlatego że grają u siebie. Kilku dobrych zawodników, z Ecuele Mangą w obronie na czele. Mali to z kolei zespół zbudowany pod Seydou Keitę, który już zdążył zaznaczyć swoją wartosć, strzelając decydującego gola w meczu z Bostwaną. Mali się rozkręca z meczu na mecz, porażka 0:2 z Ghaną wcale nie jest powodem do wstydu, a gdyby szczęście stanęło po stronie Mali, to oni by wyszli na prowadzenie i kto wie jakby się skończyło, mówię tu o wolnym przy stanie 0:0 - dwa słupki i wyleciało w pole. W drugiej połowie praktycznie z tego samego miejsca Gyan zdobył bramkę na 1:0 dla Ghany.
Gabon komplet zwyciestw, ale nie grają jakoś powalająco - raczej powiedziałbym że solidnie. Spokojne zwycięstwa nad Nigerem i Tunezją, i szalony mecz z Maroko też zakończony zwycięstwem. Dla mnie ten mecz to NO BET, żaden rezultat mnie nie ździwi.
Ghana - Tunezja
Ghana to jeden z dwójki wielkich faworytów. Gra bez ABSOLUTNIE żadnych fajerwerków. Można nawet powiedzieć że są nudni do bólu. Minimalistyczne 1:0 z Bostwaną, kończone grając w 10 (a Bostwana wtedy zepchnęła Ghańczyków do obrony rezultatu). W ważnym meczu z Mali zwycięstwo 2:0, ale tak jak pisałem przy poprzednim meczu, gdyby to wolny Keity wpadł do bramki, to mogłoby być 2:0 w drugą stronę. Ostatni mecz z Gwineą, i poza przepięknym golem Bado, Ghańczycy nie pokazali nic szczególnego. Stawianie na nich jest dużym ryzykiem, zwłaszcza że Tunezja to nie jest zła drużyna. Bardzo dobrze zaprezentowali się w starciach z Maroko i Nigrem - oba wygrali bez większych trudności. Ciekawa, kombinacyjna piłka, oraz solidna obrona dowodzona przez Haguiego. Mecz z Gabonem przegrali, ale pamiętajmy że to Arabowie, mają inną mentalność - "po co się meczyć skoro i tak awansujemy. I co nas to obchodzi że przez to zagramy z Ghaną..."
Wyniku także tutaj nie ośmiele się typować, a jedyny sensowny typ jaki przychodzi mi do głowy to under 2,5, ale po kursie @1,45 Bwin chyba nie ma sensu ryzykować.
Pozdrawiam. ????