17.11.12 g. 14:00
T. Berdych/R. Stepanek - M. Granollers Pujol/M. Lopez 3:1 (3:6 7:5 7:5 6:3)
Typ: Granollers/Lopez CS 3:0
Kurs: 5,75
Buk: Bwin
Wczoraj niewiele brakło do złapania pięknego kursu na Almagro, dziś spróbuję odważnej gry w kierunku Hiszpanów. Czysty win po 2,10 to już i tak bardzo atrakcyjna opcja, ale ja pójdę jeszcze dalej i zaproponuję ich zwycięstwo bez straty seta. Dosyć ryzykownie, ale kurs wg. mnie warty ryzyka a powodów do takiej gry dostrzegam osobiście kilka. Podtrzymuję zdanie, że debel Granollers/Lopez góruje nad Czechami zarówno zgraniem jak i doświadczeniem. Hiszpanie w tym sezonie wygrali turnieje w Rzymie, Gstaad i wspomniany WTF w Londynie, ponadto dochodzili do finałów turniejów w Toronto, Barcelonie, Umag i bodajże w Acapulco. Łącznie na swoim koncie mają 18 triumfów deblowych, obecny sezon jest w ich wykonaniu zdecydowanie najlepszy. I teraz jak się ma do tego duet Berdych/Stepanek? Ano nijak. Pierwszy świetny deblista i wciąż w miarę solidny singlista, drugi świetny singlista, w deblu bez doświadczenia. Razem grają bardzo rzadko, mniej więcej 5-6 spotkań rocznie. W tym sezonie to przede wszystkim właśnie Davis Cup. Statystyki bardzo dobre, ale Hiszpanie to inny rozmiar kapelusza. Myślę, że z końcem sezonu nie stracili pary, a wręcz przeciwnie - zwycięstwo w Londynie dodało im jeszcze więcej pewności siebie i przekonania co do słuszności gry razem. Z takim nastawieniem nie powinni mieć dziś problemów by uporać się z Czechami a już wczorajszy maraton Berdycha może im tylko pomóc. Tomas końcówkę sezonu miał dosyć intensywną, jedzie już na ostatnich bateriach i w heroicznym boju z Almagro było to już momentami wyraźnie widać. Typ na CS 3:0 Hiszpanów jest dosyć ryzykowny, jednak mimo wszystko zdecydowałem się spróbować. Kluczowy dla jego powodzenia będzie w moim odczuciu I set, gdzie Czesi na świeżości mogą się solidnie postawić. Jeśli Granollers/Lopez wytrzymają napięcie i rozstrzygną tą partię na swoją korzyść - to z biegiem czasu powinni coraz wyraźniej dominować na korcie. Berdych na pewno odczuje trudy spotkania z Almagro, a sam Stepanek nie obskoczy całego meczu za dwóch. Typ wg. mnie warty ryzyka, co nie znaczy, że okaże się trafny, więc ostrożnie ze stawką. Tak jak mówię - wiele zależy od I seta, dlatego trzymam mocno kciuki by Hiszpanie od początku weszli właściwie mecz a wtedy z upływem czasu powinno być coraz lepiej.
// dziwny mecz; nie miałem czasu oglądać, ale po wyniku widzę, że było dokładnie odwrotnie niż się spodziewałem ???? Świetny pierwszy set Hiszpanów a potem im dalej w las tym gorzej. Widocznie Berdych naładował baterie do pełna po wczorajszym ????