W mojej ocenie po kilku dniach chłodnych przemyśleń Wasza decyzja (czyli moderatorów i administratorów) jest w pełni nie zrozumiała i tak naprawdę nie widzę żadnego powodu dla którego DNTB miałoby zostać zamknięte. Nie wiem czy ten wpis zaraz wyląduje w koszu poprzez cenzurę czy też rzeczywiście chcecie przeczytać to co myślą inni użytkownicy o tej decyzji więc po prostu napiszę to co ja myślę patrząc z boku.
Na każdym forum, w każdej społeczności czy to profilu sportowego, czy w pracy, czy na studiach, czy w jakiejkolwiek dyscyplinie życia potrzebny jest dialog i wymiana zdań pomiędzy użytkownikami/ludźmi/kolegami. Zdajcie sobie sprawę z faktu, że Wasze forum tworzy społeczność w której niektórzy uczestniczą od wielu lat (staż niektórych osób wynosi tutaj nawet 10 lat, co dla wielu użytkowników, albo części moderatorów może być połową ich życia). Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że każdy kto siedział tutaj dłużej to trzymało go tutaj tylko i wyłącznie DNTB, które zrzeszało grupę znajomych/starych wyg, których trzymało tutaj przede wszystkim to, że mogli merytorycznie porozmawiać na temat różnych rzeczy ze swoimi znajomymi z sieci (dzięki którym nawiązywały się znajomości, które przeradzały się w normalną znajomość w świecie "rzeczywistym"
. Ludzie wchodzili na to forum tylko po to żeby w czasie danego meczu mogli razem podyskutować, pośmiać się, pokibicować, przeżywać emocje, które dostarcza sport, bo często w życiu jest tak, że mało osób z naszego otoczenia żyje sportem tak jak duża część tego forum - my po prostu kochamy sport i lubimy oglądać go pod wszelakimi postaciami, a bukmacherka i zakłady to tylko dodatek do pasji, którą jeszcze raz powtarzam - są emocje, które dostarcza sport. Sami zadajcie sobie pytanie - ilu z Waszych znajomych jest tak zakręconych na temat sportu jak wy? Macie możliwość wymiany zdań i spostrzeżeń na temat jakiegoś meczu z większą liczbą osób? Ja odpowiem za siebie, że nie zbyt dużo osób interesuje się sportem w takim stopniu jak ja. Który z waszych znajomych ogląda piłkę latynoską, jako zapaleniec ogląda snookera, ogląda turnieje w Wenezueli z zawodnikami z 200+ miejsc w
ATP itd itd - przykładów można naprawdę mnożyć. Każdy wchodził tutaj po to żeby mógł razem przeżywać sportowe emocje, rozmawiać na temat meczów, wymieniać spostrzeżenia (często podawać swoje). Ile osób szukało pomocy właśnie w DNTB żeby przesłać im streama do dyscypliny/ligi, która nie jest popularna i ciężko to znaleźć? Dzięki temu tematowi osoba, która nie była wciągnięta w takie sprawy dostawała momentalnie odpowiedź i miała rozwiązaną sprawę. W DNTB było wiele osób, którym można było zaufać bez patrzenia na żadne statystyki, H2H, bo wiadome było, że znają się na tym co oglądają i mają olbrzymią wiedzę na dany temat - dlatego wystarczyło spytać jak wyglądają w danym meczu i czy kontrować czy nie i wszystko było wiadome, bo nie wszyscy mają 24/7 żeby siedzieć w tym temacie, albo przed telewizorem i oglądać spotkanie. Jeszcze raz podkreślam, że ten temat w 100% służył do dyskusji, wymiany poglądów, ale przede wszystkim zarabianiu na graniu
live i podpytywaniu innych osób (które uważało się za dobre w danych dyscyplinach) o zdanie na temat meczu, który chcieliśmy zagrać.
Teraz pytanie do moderacji i administracji, która według mnie nie jest bez winy. Odpowiedzcie sobie sami - jaka część z Was korzystała z DNTB? Jaka część również płakała podczas spotkań, że kupon nie wchodzi (tak jak i wszyscy, którzy siedzieli na DNTB). Komu zdarzało się chwalić tym, że zwyzywało tenisistę na jego prywatnym profilu na facebooku, bo nie siadł mu kupon? Jaka część z was robiła sobie kpinę w tematach na forum w związku ze statystykami? Jaka część z was usuwała posty, które nie były wam po drodze chociaż często zawarta była w nich prawda? Jaka część z was nie prowadziła swoich tematów na forum (a są moderatorzy którzy naprawdę mają dużą wiedzę i są dobrymi typerami na tym forum, ale nie będę wymieniał po nicku, bo każdy kto tu siedział to wie o kogo chodzi) i siedziała właśnie w HP i wolała wymieniać się tam spostrzeżeniami niż prowadzić swój autorski temat?
Przechodząc do samego meritum "wojny" zdajcie sobie sprawę z tego co w ogole zrobiliście. Z całym szacunkiem, ale jawne czytanie wiadomości prywatnych przez administracje/moderacje to dość duże naruszenie praw osobistych każdej osoby na tym forum. Moim zdaniem powinniście poinformować ludzi o tym, że robicie takie rzeczy, bo w wiadomościach prywatnych mogą być wymieniane różnego rodzaju rzeczy, które nie powinny trafiać w posiadanie osób trzecich poza wysyłającym i odbierającym. Dla mnie to jest zdecydowanie pogwałcenie praw każdego na forum.
Jaki efekt osiągnęło wasze zamknięcie DNTB? Przede wszystkim organizacje osób, które korzystały z DNTB, które aktualnie od kilku dni siedzą sobie same w swoim gronie i mają się dobrze i na dobrą sprawę nic nie straciły. W każdym momencie te osoby mogą przejść z chatu na organizacje różnego rodzaju innych rzeczy. Z czym aktualnie zostaliście? Po pierwsze z problemem na głowie, który jest ciężki do rozwiązania - ludzie czy to na Facebooku czy to na forum pytają co z DNTB, bo wiedzą, że był to bardzo wartościowy temat, który zawierał dużo informacji, pomocy i potencjalnego zarobku. Po drugie w większości odeszły od was osoby, które stanowiły o tym forum od wielu lat, pisały merytoryczne analizy tylko i wyłącznie dla siebie, bo lubiły to robić i robiły to dla was jak i innych użytkowników z tego forum, a nie pobierały za to żadnych, ale to żadnych grantów w postaci freebetów, bonusów czy też po prostu pieniędzy. Zobaczcie co od kilku dni dzieje się w działach tematycznych, panuje tam jeden wielki niewyobrażalny burdel, ludzie zamiast zadawać te proste pytania w DNTB spamują w działach w których robi się śmietnik. Merytorycznych analiz jak na lekarstwo, piszą tam tylko modzi, którzy z wami zostają i którzy muszą dźwigać to w jakikolwiek sposób żeby statek całkowicie nie utonął. Oprócz tego momentalnie pojawiło się mnóstwo hien, które nagle zwiększyły swoją obecność we wszystkich działach na forum, żeby zaprezentować swoją przydatność i wypracować sobie korzyści w postaci awansu na typera/moderatora z powodu "rozłamu na forum". W waszym interesie powinno być to żeby to forum było kopalnią wiedzy, kopalnią pieniędzy i żeby być najlepszym forum bukmacherskim w Polsce. Z całym szacunkiem do pracy wielu osób to z takimi osobami jakie posiadacie aktualnie na pewno tego nie osiągniecie. Jeśli uważacie, że co niektóre osoby dla których nabijanie reputacji sobie nawzajem każdego dnia, albo osoby które sprzedają swoje typy na blogu za 25zł pakiet (a teraz zwiększyły obroty na forum żeby zostać TOP1 reputacji i napisać to na swojej stronie w osiągnięciach) będą mogły zagwarantować wam to że będziecie najlepszą stroną na polskim rynku to jesteście w dużym błędzie.
Na koniec chciałem przypomnieć, że wszystkie analizy, posty, spostrzeżenia pisane na tym forum są pisane przez wszystkich za darmo, to oni poświęcają swój własny czas na napisanie kilku zdań i to oni chcą pomagać innym. Profity z tego interesu zbiera tylko i wyłącznie administracja za wyświetlenia, kliknięcia, współpracę z bukmacherami. Nikt nie mówi, że w DNTB panował ład i porządek, bo bywało różnie - ale nie powinno to przeszkadzać nikomu kto ukończył szkołę podstawową. Moderacja jest sama sobie winna zaistniałego stanu rzeczy, nie potrafiliście dopilnować porządku, sami go nie przestrzegaliście, a teraz próbujecie pokazać, że to całe DNTB było "śmietnikiem" tego forum. Według mnie zwyczajnie nie macie racji, bo nie widzicie ile patologii panuje w waszej "społeczności" moderatorów i od tego powinniście zacząć, bo to wy rządzicie na tym forum. Dla mnie sprawa jest prosta - jeśli chcecie żeby cokolwiek tutaj się ruszyło, to po prostu przyznajcie się do własnego błędu i przede wszystkim spójrzcie na siebie.
Pozdrawiam,
kain.