kuba86
Użytkownik
Ta ostatnia niedziela... Ja to bywa w Premier League niedziela jest dniem zmagań ostatniej kolejki. Rok temu to w 38 tygodniu gier poznaliśmy mistrza kraju, w tym sezonie swój 19 tytuł Czerwone Diabły zapewniły już kolejkę przed końcem.
Jeszcze pięć drużyn nie jest pewnych utrzymania. Jedyną ekipą, która za rok zagra z nPower Championship jest West Ham United, który to przegrał w niedzielę z Wigan 2:3(2:0). Młoty w tym sezonie mi się podobały i żal mi, że nie ujrzymy ich w następnym sezonie w Premier League.
O byt w najwyższej klasie rozgrywkowej walczą The Latics, Mandarynki, Wilki, Rovers i ekipa z Birminghamu. Pierwsi z nich zagrają na wyjeździe z The Potters, ekipa Stoke podłamana porażką z The Citizens w finale FA Cup będzie chciała się zrehabilitować, jednak to ekipa z DW Stadium tutaj o coś jeszcze walczy.
Najtrudniejsze zadanie czeka Mandarynki. Ekipa z Bloomfield Road może tylko po roku pobytu w Premiership spaść do niższej klasy rozgrywkowej, bo nie dość, że znajduje się tuż pod kreską w ostatniej kolejce pojedzie na Old Trafford i zmierzy się z nowym już mistrzem Anglii Czerwonymi Diabłami. Zagadką jest czy Sir Alex Ferguson będzie chciał przypieczętować swój historyczny tytuł czy pomoże Blackpool w utrzymaniu w zamian za Charliego Adama.
W bezpośrednim pojedynku o utrzymanie na Molineux Stadium zmierzą się Wilki z ekipą Rovers. Z najlepszym przypadku obu ekipom wystarczy remis, jednak nikt nie będzie tutaj kalkulował. Dla mnie faworytem są gospodarze.
Ostatnią ekipą walczącą o utrzymanie jest drużyna Alexa Mcleisha, która pojedzie na White Hart Line i zagra z Kogutami, które by grać w nowym sezonie w europejskich pucharach potrzebują trzech oczek by nie oglądać się na The Red.
Największy zawód w ostatnim czasie tkwi w ekipie Kanonierów. The Gunners, którzy jeszcze nie tak dawno walczyli o mistrzostwo mogą spaść nawet na czwarte miejsce i grać w przyszłym roku w eliminacjach do Ligi Mistrzów. Nawet jeśli wygrają z Cottagers w derbach Londynu to przy sześciu punktach Obywateli z Kłusakami z The Potters to ekipa Manciniego zajmie trzecią lokatę.
Na Villa Park miejscowi The Villans podejmą The Reds. The Reds, którzy zaprzepaścili szansę na awans do Ligi Europejskiej przegrywają w ubiegłej kolejce z Kogutami na Anfield Road 0:2. W ostatniej kolejce muszą zainkasować trzy punkty i liczyć na potknięcie Spursów.
W innych spotkaniach ekipa The Toffees zmierzy się z The Blues i Sroki na St. James Park podejmą West Bromwich. Oba mecze są o przysłowiową pietruszkę i tutaj może się wszystko zdarzyć. W ostatnim spotkaniu Młoty podejmą Czarne Koty i The Hammers walczą tutaj już tylko o zachowanie honor.
Zachęcam do dyskusji, bo to już ostatnia kolejka bardzo emocjonującego sezonu. ????