vs
Manchester City - Manchester United
Serce się kraja, kiedy nadchodzi dzień derbów Manchesteru. Mecz, który nie może się obejść bez słowa z mojej strony. Z jednej strony moja umiłowana drużyna - United, a z drugiej ukochany piłkarz, były zawodnik United -
Carlos Alberto Tevez. Sentymenty muszą zejść na drugi plan i trzeba zająć się analizowaniem meczu. W dzisiejszym meczu obydwaj trenerzy mają do dyspozycji nowych zawodników, jak i doszło im kilka kontuzji. W składach gości ponownie możemy ujrzeć
Patricka Vieire,
Stephen Irelanda,
Pablo Zabaletę oraz
Wayne'a Bridge'a. Natomiast Boss United nie będzie mógł skorzystać z usług
Andersona (kolano),
Wesa Browna (śródstopie) i
Michael'a Owena (ścięgno). Do składu wraca po poważnej, ponad rocznej kontuzji
Owen Hargreaves. Jednakże wątpliwe jest, że zagra od pierwszej minuty. Dużo jest spekulacji na temat występu
Wayne'a Ronney'a. Wszyscy dobrze wiedzą, że brak jego w składzie United, to tak jakby ptaki straciły skrzydła. Ten rok jest już zmarnowany przez Czerwone Diabły. Odpadnięcie z
LM w dwumeczu z
Bayernem przez własną głupotę i pewność siebie. Przegrana w FA Cup z
Leeds, które chyba spełniło cele na ten sezon po wyeliminowaniu Red Devils, bo w lidze ostatnio przegrywają mecz za meczem. Natomiast powolutku, pomalutku rywal zza miedzy zbliża się do Big Four, a może już nawet Big Five. Sezon zaczęli od kompletu punktów w 4 kolejkach i zostali niespodziewanymi liderami angielskiej
ekstraklasy. Piąta kolejka to derby z Diabłami. W tamtym meczu wszystko zaczęło się zgodnie z planem. W drugiej minucie United objęli prowadzenie po strzale Rooney'a, którego występ dzisiaj stoi pod znakiem zapytania. Dalej już było tylko gorzej. Na 3:3 wyrównał Craig Bellamy w 90 minucie. Gdy wszyscy kibice zgromadzeni na
Old Trafford zaczęli opuszczać swoje miejsca i udawali się do wyjścia natychmiast powrócili z powrotem, bo uszczęśliwił ich Micheal Owen, który strzałem w 96 minucie dał zwycięstwo United z odwiecznym rywalem. Do dzisiaj pamiętam, jak wtedy się cieszyłem. ; ) Dzisiaj zabraknie prawdopodobnie i Ronney'a i Owen'a, czyli strzelców dwóch bramek z tamtego meczu. Jeżeli jednak Wazza zagra to wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby ustawienie 4-4-2 z Wazzą i Berbatovem na szpicy. Bułgar o wiele lepiej się spisuje z kolegą w ataku niż jeżeli sam gra na tej pozycji. Nie będę się wiele o nim rozpisywał, bo już wcześniej trochę pisałem na temat mojego odczucia do niego i jego formy. Mogę tylko dodać, że Berba prosił Bossa, aby pozostawił go na następny sezonu i że nie przejmuje się falą krytyki, która na niego spada po każdym z ostatnich meczu. United nie ma nic do stracenia i ruszą od pierwszego gwizdka
Steve Bennetta do ultraofensywy. Ten mecz 'muszą' wygrać by liczyć się w walce o trofeum. City walczy o
LM i też zapewne będą chcieli wygrać te derby. To oznacza, że prawdopodobnie zobaczymy tu grad bramek.
Boss United przed mecze mówił:
To mogą być najbardziej znaczące derby jakie przyszło mi kiedykolwiek oglądać. City walczy o Ligę Mistrzów, a ich forma w ostatnich tygodniach jest wspaniała. Sześć bramek przeciw Burnley, pięć przeciwko Birmingham. Birmingham ma ekstremalnie mało bramek straconych, nikt nie dał rady im aż tylu goli strzelić.
Przed meczem swoje trzy grosze dołożył
Leo Messi:
[Carlos Tévez] strasznie poprawił swoją grę w tym sezonie, jest jedynym z najlepszych napastników świata, a na przykładzie Manchesteru United widać jak bardzo za nim tęsknią.
Ten mecz to także powrót do sprawy Carlotisa, który odszedł z United i dołączył do rywala zza miedzy - City. Teraz włodarze Czerwonych Diabłów już chyba wiedzą jaki to był błąd dając mu odejść. Tevez trzykrotnie trafiał do bramki Edwina w tym sezonie, więc ma sposób na swoją była drużynę. Osobiście bardzo chciałbym aby Tevez pokazał się w tym meczu z dobrej strony. Jednakże, zależy mi także na zdobyciu tytułu przez Red Devils. Dzisiejszy dzień to także 150, jubileuszowy mecz
Edwina van der Sara w Anglii. Miejmy nadzieję, że okaże się on szczęśliwy.
Ze swojej strony zaproponuję kilka typów na ten mecz, z których wybiorę kilka, na które zdecyduję się zagrać. Niektóre są bardzo ryzykowne. Liczę na ostre, bramkowe stracie oraz szybko, ofensywny mecz.
Carlos Tevez strzeli przynajmniej jednego gola w meczu? TAK @ 2.80 Betsson
Carlos Tevez strzeli 2 lub więcej goli? TAK @ 5.50 Betsafe
Powyżej 2,5 bramek @ 1.67 Betsson
Obydwie ekipy strzelą @ 1.64 Betsafe
Będzie rzut karny? TAK @ 3.75 Betsafe
Będzie czerwona kartka? TAK @ 3.95 Betsafe
Machester City (-1) EH @ 6.20 Betsafe
Manchester United (-1) EH @ 5.25 Betsafe
To on zapewnił 3 punkty United w pierwszym meczu. Dzisiaj nie wystąpi. Czy Dimitar Berbatov godnie go zastąpi?