>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

prawo jazdy

ted 12,8K

ted

Forum VIP
jest mozliwe zapisanie sie 3-4 miesiace przed, ale do egzaminu zeby przystapic musisz juz miec 18lat. A ile zajmuje wyrobienie prawa jazdy? to zalezy tylko od ciebie za ktorym razem zdasz i z jaka czestotliwoscia bedziesz podchodzic do egzaminow (jeden za drugim, raz na rok itp)
re down: gdy idziesz sie zapisac na egzamin państwowy musisz miec juz 18 lat

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
ok dzieki czyli nawet gdybym zrobil se teorie i wyjezdzil wczesniej wymagana liczbe godzin przed 18 to moge potem poczekac do tej osiemnastki na sam egzamin??

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
ok dzieki czyli nawet gdybym zrobil se teorie i wyjezdzil wczesniej wymagana liczbe godzin przed 18 to moge potem poczekac do tej osiemnastki na sam egzamin??

Ja robiłem teorię i jazdy przed 18.Skończyłem to wszystko przed 18 i papiery zostały wysłane przed 18, ale sam egzamin [ teoretyczny ] miałem już po 18.

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
Ja robiłem teorię i jazdy przed 18.Skończyłem to wszystko przed 18 i papiery zostały wysłane przed 18, ale sam egzamin [ teoretyczny ] miałem już po 18.
a to jest tak ze robi sie egzamin teoretyczny a potem dopiero zaczyna jazdy czy jednoczesnie i na koniec oba egzaminy??

michau 84

michau

Forum VIP
a to jest tak ze robi sie egzamin teoretyczny a potem dopiero zaczyna jazdy czy jednoczesnie i na koniec oba egzaminy??
Ze szkoły jazdy musisz otrzymać papierek, że ukończyłeś kurs. Dopiero wtedy możesz ubiegać się w WORDZIE o dopuszczenie do jakiegokolwiek egzaminu.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP

Robisz teorię, ja po teorii musiałem zdać egzamin wewnętrzny tam gdzie mnie uczono [ tak samo wygląda jak państwowy ], zdałem i zapisałem się na jazdy.Po 25 jeździe wpłaciłem 134 zł do WORD-u i z kwitkiem do ośrodka gdzie się uczyłem.Oni resztę załatwiają i wysłali mi sms-em termin egzaminu.

revil 0

revil

Użytkownik
Tak naprawdę jak to sobie rozplanujesz to zależy tylko od ciebie. Jak dobrze z instruktorem żyjesz, to jak zapłacisz to papiery do wordu da ci już po połowie jazd. A czasem to nawet i wewnętrznego nie ma( ja nie miałem ;) ), a zresztą to i tak pic na wodę.

herbatnik 28

herbatnik

Użytkownik
znam szkołe jazdy do której mozna sie zapisać jak ktoś nie potrzebuje teorii .Przychodzisz, płacisz , zdasz teorie(test) to odrazu masz jazdy , dobrze jezdzisz to po 15 godzinach dostajesz papierek zapisujesz się na egzamin a w czasie czekania jezdzisz dalej . Prawko mozna zrobic w mniej niz 2 miesiace

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
mi tam nie zalezy az tak zeby szybko zrobic tylko chcialem wiedziec czy moge isc te 3-4 miesiace przed 18 i bez problemow wszystko zalatwic

flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Postanowiłem trochę zaspamowac w tym temacie ale robię to całkiem świadomie.
Otóż gdy czyta się takie informacje:

i ogląda takie zdjęcia:

to nie da się przejsc obok tego obojętnie. To teoretycznie wogóle nie ma nic wspólnego z tematem ale tylko toretycznie. W praktyce musi byc przestrogą dla młodych ludzi, którzy dopiero co zdali prawo jazdy lub je jeszcze robią. Można jechac zgodnie z przepisami, ostrożnie i ... można zginąc ... niestety to juz nie wszystko od nas zależy.
Uważam, że powinno wprowadzic się tzw. terapię szokową na kursach na prawo jazdy. Przytaczac takie wypadki i pokazywac takie zdjęcia a nawet maksymalnie drastyczne czyli z zakleszczonymi ciałami wewnątrz. Wg mnie każdy normalny człowiek mający zdrową psychikę po takim czymś długo nie będzie w stanie świadomie przekroczyc prędkości, wymusic pierwszeństwa ... poprostu złamac przepisów ;/

S 11

support75

Użytkownik
mi tam nie zalezy az tak zeby szybko zrobic tylko chcialem wiedziec czy moge isc te 3-4 miesiace przed 18 i bez problemow wszystko zalatwic
ustawowo i oficjalnie do kursu mozesz podejsc 3 miesiace przed 18 rokiem zycia.

do egzaminu mozesz podejsc najwczesniej w dniu swoich urodzin, musisz posiadac dowod tozsamosci paszport albo dowod osobisty.

toxic 0

toxic

Użytkownik
do szymonbee... czy przypadkiem od pierwszego stycznia nie zmieniają się jakoś drastycznie przepisy?
Gdzies czytałem, ze mają byc testy psychologiczne itp, więc w sumie może byc kłopot.

toxic 0

toxic

Użytkownik
Nie no mówie raczej o procedurze ???? . Skoro mają wchodzic teraz jakieś dodatkowe badania i może troche inny egzamin to na bank sie to wydłuży.
Nie wiadomo tez jak będzie wyglądał sam egzamin itp. chodza nawet słuchy, że chcą zmienić wiek na 21 lat...

herbatnik 28

herbatnik

Użytkownik
Mam pytanie do osób znających się troche na samochodach dotyczące ekonomicznej jazdy. Czy zjeżdzając z górki lepiej jechać &quot;na luzie&quot; czy na biegu - kiedy będzie mniejsze spalanie benzyny ? I czy hamowanie silnikiem jest oszczędne ?

toxic 0

toxic

Użytkownik
To tak na prawdę zależy od samochodu. Na pewno w nowych samochodach daje to oszczędność (gdy samochód hamuje to nie wał napędza koła a na odwrót więc nie trzeba pobierac paliwa) ale akurat to nie hamowanie silnikiem daje najwięcej a szybka zmiana biegu i jazda na relatywnie niskich obrotach. Oczywiście jak jedziesz pod górke to nie baw się w oszczedność a trzymaj odpowiedni poziom obrotów.
Hamowanie silnikiem poleca sie przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Np w górach ma to ogromne znaczenie. Także nie ma wtedy szansy zeby samochód Ci nagle zgasł przy wrzucaniu biegu ( z luzu gdy sie np toczysz i wrzucisz nie ten co trzeba) co może się źle skończyć.

M 27,2K

madangelo

Forum VIP
Jazda &quot;na luzie&quot; nie powoduje żadnego mniejszego spalania benzyny, jest to po prostu mit ;] Ogólnie nie powinno sie tak jeździć.
Hamowanie silnikiem jest oszczędne, jedynie sprzęgło sie szybciej zużywa. Jeśli nie potrzeba ostrego hamowania to jak najbardziej powinno sie to robić silnikiem.

Do góry Bottom