14:30 T. Un-Nooh - Mei Xiwen, wygra Xiwen, 2,00 etoto, 39:28 Wydaje mi się, że Xiwen z dobrym pomysłem zaczął i prowadził mecz. Taj wyłącznie atakował. Niestety błąd na wbiciu mojego faworyta dał okazję Un-noohowi, który to wykorzystał, ale nie do końca. Gdyby Mei Xiwen zachował chłodną głowę w końcówce raczej liczyłbym zysk, a nie stratę
Obaj solidnie zaprezentowali się w pierwszej rundzie, obaj utalentowani, wydaje mi się jednak, że lepszą głowę ma Chińczyk. Jeśli powstanie w miarę prosty układ bil na stole, to mecz wygra ten z graczy, który będzie przy stole, bo zdobędzie wygrywającą przewagę. W innym przypadku mecz wygra Mei Xiwen.
14:40 Akani Songsermsawad - Billy Joe Castle, wygra Akani 1,62 etoto., 62:25 Błędy Castle'a pozwoliły wygrać mecz Tajowi.
Akani bardzo pewnie pokonał Lu Haotiana 94:0 wbijając brejka 54, ma naturalną łatwość wbijania i sprawnego konstruowania brejków, Castle szczęśliwie przeszedł do następnej rundy, bo trafił na źle czującego się w tym formacie Xu Si, który zresztą jak dotąd ma raczej słaby sezon.
15:00 Dale - Chuang Leong, wygra Dale 1,62 etoto., 60:16 Sprawdziło się niedopasowanie Malaja do tego formatu gry.
Dale wylosował bardzo szczęśliwie w tej rundzie, trafił na gracza, który źle się czuje w tym formacie, co pokazuje historia jego występów. To jest 3. występ Malezyjczyka w tym turnieju i dotąd żadnego zwycięstwa. Przeszedł do tej rundy, bo Alfie Burden nie przystąpił do rywalizacji. Day pokonał Chińczyka Sijuna, który ostatnio zbiera dość pochlebne opinie.
15:10 Devlin - McLeod, wygra McLeod 1,62 etoto, 9:36 Faworyt zagrał mało przekonująco, ale to wystarczyło.
McLeod po wyeliminowaniu Perry'ego nie powinien mieć problemu z amatorem, który szczęśliwie przeszedł 1 rundę, gdzie trafił na słabego i nieskutecznego w tamtym meczu zawodowca Muira.
15:50 J. Astley - J. White, wygra Astley 1,83 etoto, 18:32 Słaba gra obu.
W moim odczuciu Astley awansował po solidnym meczu, widać było, że wie co i jak robić przy stole. Grał przeciw amatorowi Sargeantowi, wygrał wysoko. Raz popełnił wyraźny błąd. Z kolei White zagrał bardzo słabo przeciw mistrzyni kobiet - Evans.
16:00 J. Swail - M. Dunn, wygra Swail 1,90, etoto 8:42 Dunn dał szanse oponentowi, ale Swail ich nie wykorzystał.
Swail łatwo pokonał amatora Johala, widać było, że dobrze się czuje przy tym stole i wie co robi. Dunn robi błędy, wolno myśli, spóźnia tempo gry. Typ przeciw Dunn'owi.
16:10 Hallworth - T. Ford, wygra Ford, 1,62 etoto 120:8 Pięć grubych błędów Forda, kompletny brak zainteresowania grą z jego strony. ????
Amator Hallworth szczęśliwie awansował po konfrontacji z jeszcze słabiej spisującym się zawodowcem Carty'm. Ford łatwo pokonał amatora Judge'a. Tempo gry Forda, łatwość wbijania bil i konstruowania brejków, wraz z błędami Hallwortha prawdopodobne dadzą przekonujące zwycięstwo Forda.
16:30 Duffy - D. Gilbert wygra Gilbert, 1,58 etoto 38:25. Duffy skorzystał z 2 niedużych pudeł Gilberta. W końcówce faworyt odrabiał straty, ale brak trafienia do środkowej kieszeni zamknął mecz. Generalnie dog zagrał lepiej niż się spodziewałem.
Duffy pokonał po raczej słabym meczu Joyce'a. Myślę, że gdyby nie brak formy Marka Joyce'a, a przy tym chyba jednak jego niedostosowanie do tego formatu, to nie miałby Duffy szans na awans. Gilbert błyskotliwie odprawił Hamiltona. Możliwości techniczne Gilberta wszyscy znamy, uważam, że ten typ jest równie solidny, jak w przypadku Forda.
Wydaje mi się, że po raz pierwszy podaję tak wiele typów jednorazowo. Wszystkie przedstawiam jako typy pojedyncze. Nie ukrywam, że podoba mi się ta szybka formuła snookera. Może jako nowość. Postawiłem od 1 do 3 jednostek na zakład, lub kombinację zakładów, a maksymalnie stawiam na jedno zdarzenie 10 jednostek. Jeśli mi nic nie przeszkodzi , to pewnie koło 18-tej przedstawię kilka moich typów na wieczór.