>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

pomoc z fizyki

T 0

tolek800

Użytkownik
witam moze ktos zechcialby mi rozwiazac dwa zadania ktore mi sa niezbedne na jutro :/ jedyne co moge zaoferowac to niecałe 11zł na moneybookers więc kto by mi to zrobił to przesłałbym a prosze bo bardzo mi zależy a nie wiem jak..

1.cialo w chwili startu uzyskalo predkosc 20m/s .jaka droge przebylo w czasie 5s jesli predkosc po tym czasie wynosila 15m/s?

2.cialo poruszalo sie z predkoscia 10m/s i zatrzymalo sie po uplywie 5s,jaka droge przebylo w tym czasie?

ted 12,8K

ted

Forum VIP
to drugie zadanie jest nie sprecyzowane , poniewaz niewiadomo czy ciało zatrzymało sie samowolnie czy nie.
Ale przyjmujac ze ciało sie toczyło i wkoncu sie zatrzymało (takie zazwyczaj sa zadania)
to korzystamy z tego samego wzoru i Vk=0 m/s
S= 25 metrów

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Ad2: S=V*t=10*5=50m
nie do konca, bo ty podales wynik w ruchu jednostajnym
wezmy przykład
jedzie auto 5sec stała predkoscia, hamulec i odrazu sie zatrzymuje.
Ja natomiast wyliczyłem ze wzoru z ruchu opoźnionego.
Czyli jedzie coraz wolniej az zatrzymuje sie.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Ile razy zmieni sie energia kinetyczna samochodu w przeciagu 9sek poruszajacego sie z przyspieszeniem a=2m/s^2 po plaskim torze jezeli jego predkosc po pierwszej sek wynosila V1=10m/s

Samochód ruszył z przyspieszeniem a = 2 m/s2 i przejechawszy 200 m zderzył się z
drzewem. Jaka była prędkość samochodu w chwili zderzenia?
Pomoze ktos?

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Snajper pierwsze zadanie:
obliczamy najpierw prędkosc auta po tych 9sec, czyli
v=vp + at
v=28m/s
Ek na poczatku=1/2 mv^2
czyli Ek= 50m
teraz podstawiamy nowe v
EK=392m
czyli Ek zmieni się 392/50= ~7,84 (bedzie wieksze)

ted 12,8K

ted

Forum VIP
No fakt, ale wiekszosc zadan jest niedopatrzona bo niewiadomo czy ruszał z miejsca.
Tak czy siak sposob rozwiazania ten sam tylko inne liczby wystarczy podstawic ;)

tomek5 0

tomek5

Użytkownik
to zadanie tez nie jest jednoznaczne
sens ma tylko wtedy gdy cialo poruszalo sie ruchem jednostajnie przyspieszonym(ale w tresci tego nie ma)
V(t)= at
a=v/t
a=5 m/s^2
s=1/2*at^2
s=250m

T 0

tolek800

Użytkownik
pociag pospieszny jadacy ze srednia szybkoscia v-60km/h przebywa pewna trase w czasie t 3h. z jaka srednia szybkoscia musialby pokonac ta trase aby przebyc ja w ciagu t 2h24min?

to ostatnie zadanie i tez glupie

ted 12,8K

ted

Forum VIP
3h to 10800sec
2h24min to 8640sec
dzielisz 3h przez 2h24min i ci wychodzi 1.25
potem mnozysz te 60km/h * 1.25= 75 km/h
ps. hehe Tomek mnie uprzedził :]

ted 12,8K

ted

Forum VIP
No wszystkie te zadania sa z gimnazjum , ale nie kazdy urodził się ze ścisłym umysłem
chociaż mógłby sie przyłożyc i sam rozwiazać=satysfakcja

legionista696 1

legionista696

Użytkownik
no wlasnie. szczegolnie mnie dziwi ze na forum bukmacherskim zadania z gimnazjum, chociaz wiem ze jest tu duzo ludzi w tym wieku to jakos dziwnie zadania z gim. na takim forum spotkac ???? pozdro ????

J 0

johny18

Użytkownik
Siems prosze o pomoc ????
Pociąg o dlugości 100m porusza się z V=72km/h, a drugi pociąg o długości 120m porusza sie z v=36km/h. Po jakim czasie się wyminom jezeli jada w ta sama strone?

Do góry Bottom