>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

pomoc z fizyki

ted 12,8K

ted

Forum VIP
zakładajac ze oba pociągi ruszaja z tego samego miejsca.
wyliczasz ze 72km/h=20m/s a 36km/h=10m/s i robisz równanie
20t+100=10t+120
t=2sec
po tym czasie pociągi się zrównaja, chyba ze chodzi ci kiedy ten 1 wyminie całkowicie ten drugi? ale mam nadzieje ze to juz sobie obliczysz ze wzoru lub z wykresu.

dydel12 0

dydel12

Użytkownik
witam
mam problem z tymi zadaniami:
1) Oblicz jaką pracę należałoby wykonać aby wzdłuż równi pochyłej o kącie nachylenia 30 stopni na drodze 10 metrów przesunąć bez tarcia ciało o masie 10 kg.

2)Chłopiec zjeżdżając z góry na sankach przejechał jeszcze 20 metrów po poziomym torze.
Oblicz pracę sił tarcia które zatrzymały sanki. Łączna masa sanek i chłopca to 50 kg. Współczynnik tarcia sanek to 0,05.

byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz

ted 12,8K

ted

Forum VIP
porób sobie rysunki, pozaznaczaj wektory,wypisz wzory (przekształc,podstaw) i naprawde powinnienes wszystko zauwazyc.
ps. z tego co widze to powinieneś tez oś x i y dorysować

tomek5 0

tomek5

Użytkownik
witam
mam problem z tymi zadaniami:
1) Oblicz jaką pracę należałoby wykonać aby wzdłuż równi pochyłej o kącie nachylenia 30 stopni na drodze 10 metrów przesunąć bez tarcia ciało o masie 10 kg.
2)Chłopiec zjeżdżając z góry na sankach przejechał jeszcze 20 metrów po poziomym torze.
Oblicz pracę sił tarcia które zatrzymały sanki. Łączna masa sanek i chłopca to 50 kg. Współczynnik tarcia sanek to 0,05.
byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz
1)W=Fs
F=siła jaka trzeba podzialac aby przesunac to cialo-&gt;jak narysujesz to zauwazysz ze F=mg*sin30
W=mgs*sin30
2)rozumiem ze tarcie wystepuje tylko na tym torze poziomym a na rowni juz nie?
W=Ts (T-sila tarcia=fQ) (f-wspolczynnik tarcia, Q-Sila ciezkozsci=mg)
W=fQs
W=fmgs

M 0

mucka_2

Użytkownik
Da ktoś radę pomóc??
Mam problem z zadaniem, a jako, że o rozwiązywaniu zadań fizycznych mam małe pojęcie/małe umiejętności zgłaszam się do Was z prośbą wytłumaczenia/naprowadzenia na właściwą drogę myślenia/wyliczenia tego zadania. Brzmi ono tak:

Z wysokości h na szalkę wagi sprężynowej spada odważnik o masie m i przykleja się do niej. Zaniedbując masę szalki oraz sprężyny znaleźć amplitudę drgań tego odważnika.

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

tomek5 0

tomek5

Użytkownik
nie daje głowy, że to jest dobre rozwiązanie ale nic innego nie przychodzi mi do glowy
na pewno to jest cala treść zadania? nie masz tam przypadkiem podanego wspólczynnik spręzystości (k)?
cialo na poczatku ma energie potencjalna-mgh
po upadku energia zamienia się w energię sprężystosci-1/2kx^2
mgh=1/2kx^2
z tego obliczasz x

K 0

kubal456

Użytkownik
a wiecie moze co to jest RUCH ciała i jakie sa przyklady ruchu ciała? bo tam cos mialem ze cos tam cos tam jest wzgledem czegos tam ...

K 0

kubal456

Użytkownik
Ciało o prędkosci poczatkowej v0= 25 m/s na skutek sił działajacych na nie przemieszcza się z prztyspieszeniem a= - 2,5 m/s2 (s0=0) Oblicz:
a)po jakim czasie się zatrzyma
b)jaka przebędzie w tym czasie drogę
HELPP

ted 12,8K

ted

Forum VIP
a)
a= delta V/ delta t
znamy a= -2,5, Vp=25, Vk=0
z tego wychodzi ze t=10sec
b) S= [(Vp+Vk)/2]*t
S=125m

K 0

kubal456

Użytkownik
jadac z miasta a do b motocyklista przemieszczal sie ze srednia szybkoscia V1 = 80km/h.Droge powrotna przebyl z szybkoscia v2 = 20km/h . jaka byla srednia szybkosc motocyklisty w czasie trwania calej podrozy ?

K 0

kubal456

Użytkownik
a tam bylo jeszcze takie zadanie ze byl wykres no i tam kreska do gory to pewno przyspieszony kreska pozioma to pewnie prostolioniowy i do dolu to pewnie opozniony no to jak obliczyc tam droge ich ? na prostoliniowy i opozniony jest ten jeden sam wzor ? :/

Do góry Bottom