Pogoń i Cracovia ogarną sytuację na wiosnę, to są solidne drużyny na pewno nie na spadek.
Sandecja powinna za karę spaść za zwolnienie Mroczkowskiego i walenie w ch... ze stadionem, który w pierwsze dni po awansie to miał być obowiązek a teraz wygląda na to, że po co stadion jak zaraz
ekstraklasy nie będzie. A sportowo, drużyna zbudowana na emerytach pokroju Barana, Małkowskiego i innych dziadów, ale dziadów ze sporym doświadczeniem ligowym.
Liga i jej wyniki są tak nieprzewidywalne, że w zasadzie ciężko cokolwiek wytypować, bo sam nie wiem kto ma spaść. Wydaje się, że to będzie właśnie Sandecja i może Piast. Taką dwójkę na dzisiaj bym wytypował, ale jak się zastanowić to Fornalik może to ogarnąć i uratuje ekstraklasę. Do tej dwójki dołożyłbym Termalicę i niech sobie w trójkę walczą o utrzymanie. Żadnego zespołu nie będzie Polakom żal, takie są fakty.
Co do mistrzostwa to przerabiamy po raz kolejny historię, że Legia nie grająca nic od 2 lat ciekawego po raz kolejny zostanie Mistrzem w zasadzie dzięki frajerom typu Lech Poznań bo tak ich trzeba nazwać, który nie może wykorzystać sytuacji Legii i szarpnąć się na mistrza. Dziadostwo niesamowite biorąc pod uwagę cały potencjał jaki jest w Poznaniu.
Lechia skończyła się w szatni na Łazienkowskiej 3 w ostatnim meczu zeszłego sezonu. To 4 miejsce rozbiło drużynę na amen, wtedy już było po wszystkim w relacjach Piłkarze-Nowak. Zaciągnięte długi, odejmowane punkty, więcej piłkarzy na trybunach jak na ławce rezerwowej to są obrazki "Nowej potęgi z niemieckim inwestorem". Mandziara jako prezes jest pośmiewiskiem i klaunem, podczas występu w Lidze+Extra pokazał jak jest ubogim człowiekiem jeśli chodzi nawet o głupi wizerunek a co dopiero zarządzanie klubem i zaciąganie na każdym kroku coraz większych długów. Ten projekt padnie, a fakt że Lechia nie ma drużyny rezerw gdzieś w 3-4 lidze spowoduje, że klub ponownie będzie musiał przejść drogę od A Klasy do
Ekstraklasy.
Co jeszcze?
Na pewno boli fakt, że Hiszpańscy snajperzy jeden emeryt z I ligi w Zabrzu i drugi z 4 ligi w Hiszpanii totalny anonim dzielą i rządzą polską ligę. To jest po prostu masakra.
Człowiek życzy sobie, żeby taki Górnik wszystkich wyciulał i wygrał ligę, ale no kurde jak to wszystko wygląda? Małolaci wjeżdżają z buta do
ekstraklasy i wszystkimi trzęsą? Podobny casus jak ci anonimowi Hiszpanie. Byle kto wpadnie do ligi i zostają hitem rundy, oczywiście szanuje to i nie zabieram im tego sukcesu ale jak się zastanowić to wychodzi taki rachunek.
Mistrz Polski samymi transferami ośmiesza nasz cały kraj. Ściągają jakichś rumunów, którzy nic nie grają. Nawet nie chce mi się o Legii gadać. Wystarczą mi takie historie jak obrońca zwykły drwal Jędrzejczyk jest najlepiej opłacanym zawodnikiem w najlepszej drużynie w Polsce.
Canal+ z tym opakowaniem tego śmieciowego poziomu też dają dobrą dawkę humoru. Ja nie wiem co to za taktyka by z ludzi robić idiotów. A wybory TOP3 zawodników to normalnie jak w jakimś przedszkolu, człowiek emocjonuje się końcówką a tu te głupie wstawki kto najlepszy. Prawda jest taka, że Eurosport bije ich na głowę z komentarzem i ogólnie z fajnym studio przed i po meczu prosto z murawy.
Jeszcze co do następnej rundy. Życzyłem sobie by to Lech w końcu przejął stery w polskiej piłce i zdobył tak z dwa mistrzostwa pod rząd, chociaż nie lubię Poznaniaków i tworu w postaci Lecha kupującego akcje Amiki Wronki + Piotr R. i inne sprawy. Ale jakościowo trzeba przyznać, że mają wszystko na dobry klasowy zespół coś ala Basel w Szwajcarii. Bjelica wydawał się konkretnym kandydatem na to stanowisko + ekspres w postaci nauki języka za co dostał olbrzymi szacunek, ale jak czas pokazuje to też jakiś debil nie trzymający ciśnienia i w sumie po czasie już wiemy czemu trafił akurat do
ekstraklasy.
Postać 2017 roku: Marcin Brosz
Dla mnie tylko jedno wyróżnienie, bez zawodników bez najlepszej 11stki. Największym wygranym jest Brosz, w którego notabene już od czasu pracy w Podbeskidziu jak zrobił awans wiedziałem, że to jest najbliższej przyszłości czołówka jeśli chodzi o polską myśl szkoleniową.
Może za 10 lat doczekamy się jakiego trenera za granicą? Co jest kolejną absurdalną historią, że nie mamy pół trenera w zagranicznym klubie. Ostatni był Probierz i jego Aris w Grecji niepłacący kasy.
Żyjmy dalej Gmochem w Panacie i Kasperczakiem w Afryce...
--------------------------
Tematów i omówienia pozostałych zespołów chociażby jak Jagiellonia, Arka, Probierz w Cracovii, hiszpański zaciąg Wisły, Gino Lettieri, polskie gówniane dziennikarstwo, ogólną frekwencję czy przypadek Śląska od mistrza Polski do właściwie przeciętnego zespołu dolnej połówki czyli jak można nisko upaść w ciągu kilku lat przez fatalnie zarządzanie klubem. To bym Tobie zostawił robson1416
Bo to jest mega temat i w sumie mamy podobną sytuację bo Lechię czeka ten sam scenariusz tylko u nas 4 miejsce można traktować jako największy sukces w historii. Może szkopuł tkwi w Oporowskiej 62 i Traugutta 29, gdzie te zespoły przy kompletach publiczności tworzyły magiczny klimat a nie jak obecnie na pustych molochach, gdzie oprócz młynów za bramką nie ma praktycznie nikogo.