wrong
Użytkownik
Typ, który chcę Państwu zaproponować jest oparty na statystykach oraz bukmacherskiej intuicji. Myślę, że w meczu pomiędzy obydwoma drużynami, teoretycznie słabszy zespół – skazywany przez bukmacherów na pożarcie, będzie w stanie ugrać w tym meczu co najmniej jednego seta. Napiszę tutaj trochę o statystykach, jakie prezentują odpowiednio trzecia i piąta drużyna Plusligi.
Zaczynając od obecnej formy Skry Bełchatów, trzeba bez wątpienia stwierdzić, że zespół ten gra w ostatnich meczach bardzo dobrą i skuteczną siatkówkę i wygrywa swoje mecze bez straty seta. Skra wygrała cztery ostatnie pojedynki w rodzimej lidze wynikiem 3:0 z Będzinem, Bydgoszczą, Lubinem i Katowicami. Poza Katowicami są to ekipy z dolnych rejonów tabeli, a dwie z nich walczą o utrzymanie. Przed tą serią meczów zaliczyli dwa domowe zwycięstwa z Olsztynem i Suwałkami z wynikiem 3:1. Zarówno Olsztyn jak i Suwałki to drużyny będące niżej w tabeli od Gdańska i teoretycznie grające gorszą siatkówkę, a mimo to były w stanie nawiązać walkę ze Skrą Bełchatów, co przełożyło się na wygranie przez ww. drużyny jednego seta. W moim przekonaniu Bełchatów nie przedłuży trwającej serii do 5 meczów z rzędu bez straty seta i dzisiejsze widowisko nie będzie już tak jednostronnym pojedynkiem jak poprzednie spotkania.
Nawiązując do gry Gdańska, muszę stwierdzić, że jest to ekipa, która obok Suwałk jest dla mnie największym pozytywnym zaskoczeniem tego sezonu, biorąc pod uwagę przedsezonowe przewidywania. Gdańsk personalnie nie wygląda jakoś imponująco, zwłaszcza na tle swojego dzisiejszego przeciwnika, który przyćmiewa swoimi nazwiskami obecny skład drużyny z Trójmiasta, ale także na tle reszty stawki całej Plusligi. To co chyba wyróżnia tę drużynę to w miarę zgrany kolektyw siatkarzy, którzy walczą w każdym meczu o punkty, grają niezłą siatkówkę, która przekłada się na zaskakująco dobre wyniki. W tym sezonie Trefl Gdańsk tylko w jednym na siedemnaście meczów nie wygrał przynajmniej jednego seta, mówię tutaj o przegranym meczu na wyjeździe z obecnym liderem rozgrywek – Vervą Warszawą wynikiem 3:0. W bezpośrednich pojedynkach ze Skrą Bełchatów, biorąc pod uwagę sezony 2018 i 2019, na 10 rozegranych spotkań, tylko w jednym z nich nie potrafili ugrać chociażby jednego seta.
Przytoczę jeszcze słowa obecnego pierwszego trenera Trefla Gdańsk, który bardzo udanie rozpoczął swoją przygodę z zespołem z Trójmiasta. Po sposobie prowadzenia drużyny można stwierdzić, że potrafi on odpowiednio zmotywować swoich zawodników. To, że zespół jest na 5. miejscu w tabeli, jest w dużej mierze zasługą samego trenera, potrafiącego wykorzystać w pełni potencjał drzemiący w poszczególnych zawodnikach tej ekipy. Odnośnie wtorkowego spotkania Michał Winiarski zapowiedział, „że zrobi wszystko, by Trefl Gdańsk urwał jakieś punkty, a może nawet wygrał”. Myślę, że nie są to tylko takie zwyczajowe formułki i czcze słowa, które każdy trener wypowiada przed meczem i jest w tej wypowiedzi sporo prawdy i determinacji, aby tak się właśnie stało. Jak będzie, przekonamy się dzisiaj wieczorem.
Proponowane typy:
Bukmacher Betfan - Handicap setowy - +2.5 Trefl Gdańsk – 1,90
Bukmacher Betfan - powyżej 175.5 punktów – 2,25