Witam, to może ja zacznę od przybliżenia składów drużyn, kto zrobił jakie wzmocnienia, jakie mają cele na ten sezon, kto się osłabił w stosunku do poprzedniego sezonu, kto może zostać Mistrzem Polski, kto może miło zaskoczyć a kto rozczarować... Zapraszam do małej ale dla niektórych przydatnej lektury.
Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Poprzedni sezon zakończyli na 1 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - M. Bieniek, R. Szymura i S. Deroo
Natomiast do klubu dołączyli - D. Smith, S. Parodi, P. Łukasik i K. Semeniuk
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - B. Toniutti, A. Śliwka, Ł. Wiśniewski, Ł. Kaczmarek i P. Zatorski
Pierwsza szóstka według mnie powinna wyglądać tak:
Rozgrywający: B. Toniutti
Środkowy: D. Smith, Ł. Wiśniewski
Przyjmujący: S. Parodi, A. Śliwka
Atakujący: Ł. Kaczmarek
Libero: P. Zatorski
Trener: N. Grbić
Bardzo mocna drużyna Mistrzów Polski, stracili 2 bardzo mocne punkty, którzy w całej lidze byli jednym z najlepszych siatkarzy na swojej pozycji mowa tutaj o środkowym M. Bieńku i przyjmującym Belgiem S. Deroo. Jednak chce pochwalić ich transfery, Bieńka zastąpi bardzo dobry Amerykański środkowy D. Smith a w miejsce Deroo przyszło 2óch przyjmujących bardzo dobrej klasy. Mają szeroki skład co jest tylko dla nich dobrą wiadomością, na przyjęciu mają tak naprawdę 4 dobrych przyjmujących bo prócz wydaje się 2óch podstawowych przyjmujących Parodi i Śliwka są jeszcze Łukasik i Semeniuk. Na środku wejść może K. Rejno, który dobrze zagrał poprzedni sezon w Zawierciu, na ataku do dyspozycji trenera jest także S. Jungiewicz. No i oczywiście warto wspomnieć o trenerze Serbskim N. Grbiciu, charyzmatyczny trener, wspaniały były siatkarz.
Proponowane miejsce:
Projekt Warszawa
Poprzedni sezon zakończyli na 2 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - P. Łukasik, B. Kurek, G. Vigrass, S. Vernon-Evans, N. Penczew, J. Nowakowski
Natomiast do klubu dołączyli - K. Tillie, P. Nowakowski, I. Grobelny i A. Udrys
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - A. Brizard, B. Kwolek, A. Wrona, D. Wojtaszek
Rozgrywający: A. Brizard
Środkowy: P. Nowakowski, A. Wrona
Przyjmujący: K. Tillie, B. Kwolek
Atakujący: A. Udrys
Libero: D. Wojtaszek
Trener: A. Anastasi
O ile pierwszy skład wydaje się naprawdę bardzo mocny na każdej pozycji o tyle jest bardzo wąski, jest jeszcze I. Grobelny, który może zagrać na przyjęciu i nie zjechać z wysokiego poziomu. Jestem przekonany, że ta wąska kadra będzie problemem w całym sezonie bo do pierwszego składu naprawdę nie ma się o co przyczepić. Zobaczymy jak poskleja to wszystko trener Anastasi, w meczu o Superpuchar pokazał, że mogą być naprawdę mocni dla każdego.
Na samym końcu dodam taką ciekawostkę bo może nie wszyscy wiedzą, A. Udrys miał na początku problemy z wizą, przyjechał do Polski i nagle okazało się, że ma kontuzję i tutaj jest wielki problem Warszawy bo nie mają nominalnego atakującego na dobrym poziomie a pieniędzy na transfer nie ma dlatego w meczu z ZAKSĄ o Superpuchar większość meczu grali 3 przyjmującymi. Jeżeli okazało by się, że z Udrysem są problemy i nie zagra to Warszawa będzie mieć wielki problem.
Proponowane miejsce:
Jastrzębski Węgiel
Poprzedni sezon zakończyli na 3 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - G. Kosok, W. Ferens
Natomiast do klubu dołączyli - T. Fornal, J. Gładyr, G. Vigrass
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - L. Kampa, Ch. Fromm, J. Lyneel, D. Konarski i J. Popiwczak
Rozgrywający: L. Kampa
Środkowy: G. Vigrass, J. Gładyr
Przyjmujący: J. Lyneel, T. Fornal
Atakujący: D. Konarski
Libero: J. Popiwczak
Trener: R. Santilli
Na pewno są kandydatem do podium ale czy do Mistrza? Dla mnie nie i osobiście uważam, że ciężko będzie nawet to podium zdobyć. Niby skład bardzo dobry, na przyjęciu 3 bardzo dobrych siatkarzy, 3 dobrych środkowych, 2 rozgrywających, na libero mają Popiwczaka i Ruska ale jakoś nie przekonuje mnie to... Zobaczymy co z tego wyjdzie nie mniej jednak uważam, że będą w tym sezonie bardzo mocną ekipą.
Proponowane miejsce:
Aluron Virtu CMC Zawiercie
Poprzedni sezon zakończyli na 4 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - K. Rejno, K. Semeniuk
Natomiast do klubu dołączyli - W. Ferens, P. Czarnowski, P. Verhees i N. Penczew
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - M. Masny, M. Waliński, B. Gawryszewski, M. Malinowski, G. Bociek i T. Koga
Rozgrywający: M. Masny
Środkowy: P. Verhees, P. Czarnowski
Przyjmujący: M. Waliński, N. Penczew
Atakujący: G. Bociek
Libero: T. Koga
Trener: Mark Lebedev
Czy po takim sezonie jaki mieli Zawiercianie można ich ponownie uznać za czarnego konia w PlusLidze? Moim zdaniem nie ALE mimo wszystko uważam, że będzie jeszcze mocniejsi niż w poprzednim sezonie. Zawiercie jeszcze wzmocniło swoją ekipę w stosunku do poprzedniego sezonu i teraz naprawdę nie mają słabego punktu a co najważniejsze mają naprawdę bardzo mocną kadrę na każdej pozycji... Rozgrywający jest Masny i do zmiany Australijczyk Dosanjh, prócz wspomnianych podstawowych przyjmujących są jescze W. Ferens i Portugalczyk A. Ferreira, na ataku będzie zacięta walka pomiędzy Bockiem a Malinowskim, na środku jest jeszcze B. Gawryszewski. No moim zdaniem naprawdę nie ma się gdzie przyczepić a przypomnę, że nie mówimy tutaj o ZAKSIE czy Bełchatowie a o Zawierciu...
Proponowane miejsce:
Cerrad Enea Czarni Radom
Poprzedni sezon zakończyli na 5 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - T. Fornal, W. Żaliński, N. Huber, M. Żygałow
Natomiast do klubu dołączyli - K. Butryn, W. Włodarczyk, A. Sket, D. Boruch, M. Masłowski
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - D. Vinćić, A. Pajenk, M. Filip
Rozgrywający: D. Vinćić
Środkowy: A. Pajenk, B. Grzechnik
Przyjmujący: A. Sket, W. Włodarczyk
Atakujący: K. Butryn
Libero: M. Masłowski
Trener: R. Prygiel
Wielka rewolucja w Czarnych Radom, z zespołu odeszło 4 podstawowych graczy, którzy tak naprawdę wywalczyli to 5 miejsce ale bardzo dobre transfery i wcale nie muszą być słabsi w porównaniu do poprzedniego sezonu. Dołączył kolejny Słoweniec - jest już ich 3. Jeden z najlepszych atakujących w poprzednim sezonie K. Butryn, przyjmujący, który grał we Włoszech Włodarczyk. Mają naprawdę mocny wyjściowy skład a i wyrównaną kadrę co jest dla nich plusem.
Proponowane miejsce:
PGE Skra Bełchatów
Poprzedni sezon zakończyli na 6 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - P. Czarnowski, R. Teppan
Natomiast do klubu dołączyli - N. Huber, D. Petković
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - G. Łomacz, M. Ebadipour, A. Szalpuk, K. Kłos, J. Kochanowski, M. Wlazły i K. Piechocki
Rozgrywający: G. Łomacz
Środkowy: K. Kłos, J. Kochanowski
Przyjmujący: M. Ebadipour, A. Szalpuk
Atakujący: M. Wlazły
Libero: K. Piechocki
Trener: M. Gogol
Chyba największe rozczarowanie poprzedniego sezonu prócz Resovii, nie odeszło wielu znaczacych siatkarzy a bardziej zmienił się sztab szkoleniowy, również nie dołączyło zbyt wielu siatkarzy. mają szeroką kadrę. Zrezygnowali z Challenge Cup i będą rywalizować tylko na krajowym podwórku co może być dla nich dobre. Czy nowy trener Gogol udźwignie presję? Zobaczymy, jest młody i chyba jeszcze mało doświadczony, jest kilku zawodników w Bełchatowie starszych od niego mowa tutaj o Wlazłym czy libero Milczarku. Kadrę mają dość wyrównaną na pozycjach i wydaje mi się, że powalczą o podium a jak będzie? Przekonamy się.
Proponowane miejsce:
Asseco Resovia
Poprzedni sezon zakończyli na 7 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - D. Smith, J. Jarosz, M. Mika, T. Rossard
Natomiast do klubu dołączyli - G. Kosok, T. Rousseaux, M. Komenda, Z. Bartman, N. Marechal, N. Hoag
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - K. Shoji, R. Buszek, B. Lemański, M. Możdżonek, D. Schulz, L. Perry
Rozgrywający: M. Komenda
Środkowy: B. Lemański, M. Możdżonek
Przyjmujący: T. Rousseaux, N. Hoag
Atakujący: Z. Bartman
Libero: L. Perry
Trener: P. Gruszka
2 ostatnie lata to wielka porażki sportowa Resovii, ten sezon ma być inny i uważam, że będzie inny. Według mnie jedna z najmocniejszych kadr na każdej pozycji mają wartościowe zmiany i nieważne kto zagra poziom powinien być wysoki.
Na rozegraniu walka pomiędzy młodym Polskim Komendom a Shoji, na przyjęciu walka Rousseaux, Hoag, Marechal i Buszek, Środkowi to walka pomiędzy Kosokiem, Lemański a Możdżonkiem i atak Bartman, Schulz... Naprawdę można z tego stworzyć 2 mocne składy.
Proponowane miejsce:
GKS Katowice
Poprzedni sezon zakończyli na 8 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - T. Rousseaux, M. Komenda, K. Butryn, G. Quiroga
Natomiast do klubu dołączyli - R. Szymura, J. Jarosz, A. Buchowski, M. Zniszczoł, J. Nowakowski
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - E. Kohut
Rozgrywający: J. Firlej
Środkowy: J. Nowakowski, E. Kohut
Przyjmujący: R. Szymura, A. Buchowski
Atakujący: J. Jarosz
Libero: D. Watten
Trener: D. Daszkiewicz
Przemeblowany całkowicie skład. Doszło wielu dobrych zawodników ale odeszli najlepsi i ja uważam, że utrzymanie 8 miejsca z poprzedniego sezonu będzie dla nich bardzo trudne z racji tego, że wiele ekip się wzmocniła jeszcze bardziej i ten sezon uważam, że będzie bardzo wyrównany. Mają naprawdę ciekawy skład i za pewne wiele ekipom sprawią trudności ale czy na awans do ćwierćfinału? Może tak ale nic więcej.
Proponowane miejsce:
Trefl Gdańsk
Poprzedni sezon zakończyli na 9 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - M. Muzaj, P. Nowakowski, M. Hebda
Natomiast do klubu dołączyli - P. Crer
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - M. Janusz, R. Schott, W. Grzyb
Rozgrywający: M. Janusz
Środkowy: W. Grzyb, P. Crec
Przyjmujący: R. Schott, P. Halaba
Atakujący: B. Filipiak
Libero: M. Olenderek
Trener: M. Winiarski
Ojj na gorącą wodę porwał się M. Winiarski moim zdaniem. Według mnie zabraknie ich w ćwierćfinale. Nie zrobili jakiś super transferów po stracie przede wszystkim Muzaja i Nowakowskiego. P. Crer na pewno godnie zastąpi na środku ale czy Filipiak udźwignie presję i zastąpi godnie Muzaja?
Proponowane miejsce:
Indykpol AZS Olsztyn
Poprzedni sezon zakończyli na 10 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - M. Zniszczoł, M. Lux, M. Wika
Natomiast do klubu dołączyli - W. Żaliński, M. Mika, Seyed
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - P. Woicki, R. Andringa, J. Hadrava, M. Żurek
Rozgrywający: P. Woicki
Środkowy: Seyed, P. Pietraszko
Przyjmujący: W. Żaliński, M. Mika
Atakujący: J. Hadrava
Libero: M. Żurek
Trener: P. Montagnani
Bardzo dobre wzmocnienia w postaci Żalińskiego, Miki i Seyeda. Pierwszy skład wygląda bardzo dobrze gorzej z całą kadrą, jedynie na przyjęciu jest jeszcze mocny R. Andringa, który stracił poprzedni sezon z powodu kontuzji. Powiem tak, jeżeli w Olsztynie będzie jak najmniej kontuzji z pierwszego składu to będą wysoko w tabeli.
Proponowane miejsce:
Cuprum Lubin
Poprzedni sezon zakończyli na 11 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - J. Wachnik, L. Smith, M. Yanagida, I. Grobelny, D. Boruch
Natomiast do klubu dołączyli - B. Lipiński, M. Morozau, T. rodrigues
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim - J. Ziobrowski
Rozgrywający: M. T. Rodrigues
Środkowy: M. Morozau, M. Sacharewicz
Przyjmujący: B. Lipiński, R. Dvoranen
Atakujący: J. Ziobrowski
Libero: J. Gruszczyński
Trener:M. Fronckowiak
Do ćwierćfinału nie awansują ale wydaje mi się, że o spadek także nie muszą się martwić. Kilka ciekawych transferów, zobaczymy jak to wyjdzie w sezonie.
Proponowane miejsce:
BKS Visła Bydgoszcz
Poprzedni sezon zakończyli na 12 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - B. Filipiak, B. Lipiński, M. Morozau, N. Kovacević, R. Margarido
Natomiast do klubu dołączyli - G. Quiroga, T. Stern, J. Peszko
Z ważnych postaci, którzy pozostali w klubie to przede wszystkim -
Rozgrywający: P. Lipiński
Środkowy: J. Gałązka, T. Kalembka
Przyjmujący: G. Quiroga, J. Urbanowicz
Atakujący: T. Stern
Libero: K. Szymura
Trener: P. Michalczyk
Bydgoszcz powalczy o utrzymanie, na pewno świetne transfery jak na Bydgoszcz to atakujący Stern i przyjmujący Quiroga ale czy to wystarczy do utrzymania się w lidze? Ciężko będzie lecz zobaczymy.
Proponowane miejsce:
MKS Będzin
Poprzedni sezon zakończyli na 13 miejscu.
Z ważnych postaci odeszli - B. Grzechnik, J. Peszko, A. Buchowski, L. Tichacek
Natomiast do klubu dołączyli - D. Dryja, T. Sanders, D. Sossenheimer, D. Gunia, P. Fayazi
Rozgrywający: T. Sanders
Środkowy: D. Gunia, D. Dryja
Przyjmujący: P. Fayazi, D. Sossenheimer
Atakujący: R. Faryna
Libero: M. Potera
Trener: J. Bednaruk
Na pewno zespół bardzo mocno się wzmocnił w stosunku do poprzedniego sezonu. Trener Bednaruk jest chyba odpowiednim trenerem by to wszystko poukładać. Myślę, że o utrzymanie Będzin w tym sezonie będzie spokojne i na pewno ich ambicje sięgają do pierwszej 8-emki. Będzie bardzo ciężko.
Proponowane miejsce:
MKS Ślepsk Malow Suwałki
Poprzedni sezon zakończyli na
Z ważnych postaci odeszli -
Natomiast do klubu dołączyli - J. Tuaniga, B. Bołądź, K. Klinkenberg
Rozgrywający: J. Tuaniga
Środkowy: A. Takvam, W. Siek
Przyjmujący: K. Klinkenberg, N. Szerszeń
Atakujący: B. Bołądź
Libero: A. Stańczak
Trener: A. Kowal
Beniaminek z powracającym na ławkę trenerską A. Kowalem. Kilka wzmocnień w postaci B. Bołądzia, K. Klinkenberg i J. Tuaniga to oni będą najważniejszymi graczami i to od nich zależy czy Suwałki się utrzymają. Będzie ciężko ale nie można ich z góry skazywać na spadek.
Proponowane miejsce:
Reasumując uważam, że ten sezon będzie piekielnie wyrównany i nie będzie już tak jak w poprzednim sezonie, że po 24 kolejkach drużyna będzie mieć 2-3 porażki a np ostatnia 2 zwycięstwa. Wydaje mi się, że poziom będzie na tyle wyrównany, że nawet Mistrz będzie miał kilka porażek.
Oczywiście gramy mecz i rewanż czyli 26 kolejek, następnie 8 najlepszych zespołów trafia do ćwierćfinału gdzie grają do 2óch wygranych spotkań. W półfinale również grają do 2-óch wygranych spotkań a w Finale grać będą do 3 wygranych spotkań.
Teraz tak, nie podałem proponowanych miejsc bo tak jak mówię uważam, że będzie bardzo wyrównany sezon lecz podam kto według mnie awansuje do najlepszej 8-emki czyli do ćwierćfinału:
- Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
- Projekt Warszawa
- Jastrzębski Węgiel
- Aluron Virtu CMC Zawiercie
- Cerrad Enea Czarni Radom
- PGE Skra Bełchatów
- Asseco Resovia
- Indykpol AZS Olsztyn
Z tej 8-emki o Mistrza tak naprawdę może powalczyć każdy - Może poza Olsztynem, Radomiem czyli 6 ekip
Największym rozczarowaniem według mnie może być Trefl Gdańsk i GKS Katowice a Wy jak uważacie?