Gdańsk-Olsztyn
Olsztyn +2,5 1.40 Betsafe
Zdziwiłem się, że ktokolwiek wystawił taką linię, ale skoro jest to wart spróbować. Kurs może nie jest najwyższy, ale ciężko wyobrazić mi sobie, żeby Olsztyn nic tu nie ugrał.
W Gdańsku spore zmiany i wydają się być to zmiany bardzo ciekawe.
Przede wszystkim trenerem od tego sezonu będzie Anastasi, strasznie jestem ciekaw jak sobie poradzi w roli trenera klubowego, ostatni raz klub prowadził chyba z 10 lat temu.
Zmiany kadrowe również wydają się być na plus, przynajmniej na papierze.
Rozgrywać będzie Falaschi i tutaj mam trochę wątpliowości, nie przepadam za nim, lubi trochę przeciągnąć kontakt piłki z palcami, chyba, że udało mu się wyeliminować ten błąd, zdarza mu się poza tym trochę przerzucić skrzydłowych.
Po przekątnej zagra Troy, w miarę dobry sezon w Saint-Nazaire, ale jest to gracz mocno przeciętny, w obwodzie jest jeszcze Schulz, taki trochę wieczny talent, sporo siły w jego grze, ale jak na razie nic specjalnego nie miał okaji jeszcze pokazać.
Na przyjęciu teoretycznie powinni grać Mika-Schwarz, ale obaj grali do ostatniego dnia Mistrzostw Świata, więc nie wiem czy będą grać w pełnym wymiarze czasowym, chyba powinni jeszcze trochę odpocząć, wobec tego być może grać będą Stolc z Wierzbowskim, czyli byłoby trochę problemów z przyjęciem, do tego na libero będzie Gacek, w którego wystarczy tylko pocelować flotem.
Na środku zagra pewnie Grzyb z Gawryszewskim, czyli para solidna, trochę z przeciętna zagrywką.
W Olsztynie również sporo zmian, został trener Stelmach i tu widzę pewną szansę, ponieważ drużyny prowadzone przez niego zreguły dobrze zaczynają sezon, poza tym miał swoich podstawowych zawodników trochę dłużej niż Anastasi.
Rozgrywać powinien Zatko, stara się grać szybko, kombinacyjnie, moim zdaniem jedno z większych odkryć poprzedniego sezonu. Na ławce jest jeszcze Dobrowolski, który bardzo dobrze sprawdza się w roli zmiennika.
Największym problemem pewnie będzie atak, tutaj zacznie Szymański, który najlepsze lata ma już za sobą, potrafi zagrać jeszcze pojedyncze mecze na wysokim poziomie, ale cudów nie można już od niego oczekiwać, sporo pewnie pogra przy nim Adamajtis, ale jest to niestety tylko ligowy średniak.
Ciekawie może być z kolei na przyjęciu. Kapitalnym ruchem może okazać się ściągnięcie Ogurcaka z Vibo Valentii, który powinien zabezpieczyć przyjęcie razem z Poterą. Osobiście jestem bardzo ciekaw gry drugiego przyjmującego Cabrala, we Francji grał znakomicie, ogromny potencjał w ataku, dobra zagrywka, warto zwrócić na niego uwagę.
Środek przyzwoity, ale bez szału, pewnie zagra Hain i Zajder, jest jeszcze Zniszczoł, ale nie wiem jak wygląda po tak długiej przerwie.
Kadrowo drużyny dość zbliżone potencjałami, więc nie do końca rozumiem, aż tak dużego faworyzowania gospodarzy, widocznie magia trzech nazwisk działa, początek sezonu może być różny, nie oczekiwałbym od Lotosu fajerwerków, a Olsztyn jest w stanie powalczyć.