SUPERPUCHAR
Resovia Rzeszów - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Dzisiaj walka o pierwsze trofeum w tym sezonie. Wielkiego ciśnienia pewnie nie będzie, bo nie jest to jakiś wielki prestiż, ale z drugiej strony żaden z tych zespołów nie odpuści. Mecz rozgrywany na neutralnym terenie w Poznaniu.
ZAKSA przed sezonem dokonała kilku ważnych zmian. Przede wszystkim odeszli trener Castellani, Fonteles i Rouzier. Zwłaszcza Fontelesa będzie bardzo ciężko zastąpić. Nie chodzi tu już tylko o czysto sportowe umiejętności, ale też o charakter. Odejście Rouziera ciężko trochę ocenić. Nie przepadam za nim, strasznie chimeryczny zawodnik. Tylko czy Bociek jest już na takim poziomie, żeby być pierwszym atakującym czołowego klubu w Polsce ? Ciężko powiedzieć, ale potencjał na pewno ma. W razie czego jest jeszcze Witczak, który poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Dalej atutami ZAKSY powinna być przede wszystkim gra przez środek.
Resovia również dokonała kilku korekt, ale w większości są to bardzo dobre transfery. Przede wszystkim Fabian Drzyzga. Ciężko powiedzieć czy od razu będzie pierwszym rozgrywającym, ale swoje szanse będzie dostawał. Kolejny zawodnik to Peter Veres. Świetny zawodnik, waleczny i według mnie dosyć szybko wpasuje się w tą drużynę. Fajnie, że przyszedł Penchev, który cały czas się rozwija. Trochę nie podoba mi się pomysł z Konarskim, ale może kiedy indziej o tym napisze. Ostatni mecz Resovii pokazał, że w tym sezonie będą dążyć jednak do znacznie szybszej gry. Nie da się ukryć, że styl Resovii (a raczej brak stylu) w poprzednim sezonie (pomimo tego, że zdobyli MP) jednak trochę rozczarowywał. Zobaczymy jak to będzie wyglądać. Nie wiem czy dobrym pomysłem jest para Akhrem - Veres. Węgier jakoś tragicznie nie przyjmuje, ale to ofensywny zawodnik i w parze z Akhremem, który ma podobną charakterystykę może to wyglądać średnio.
Obie drużyny pewnie jeszcze jakoś wybitnie grać nie będą. Podejrzewam, że będzie przede wszystkim mnóstwo walki. Leciutko w stronę Resovii. Głównie dlatego, że ZAKSA jednak się trochę osłabiła. Resovia również dokonała kilku korekt w składzie, ale są to zawodnicy, którzy powinni być lepsi od zawodników których mogą zastąpić (oprócz pozycji atakującego, bo według mnie Bartman dałby Resovii więcej od Konarskiego).
Typ:
Resovia Rzeszów @ 1.78 MarathonBet