Króciutkie podsumowanie 1 kolejki
Wyniki:
Asseco Resovia Rzeszów 3:0 Indykpol AZS Olsztyn /
Statystyki
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 3:1 AZS Politechnika Warszawska /
Statystyki
Jastrzębski Węgiel 3:0 Effector Kielce /
Statystyki
Delecta Bydgoszcz 3:0 Wkręt-met AZS Częstochowa /
Statystyki
PGE Skra Bełchatów 3:0 LOTOS Trefl Gdańsk /
Statystyki
Nie było zbyt wielu emocji na parkietach, ale na kilka rzeczy warto zwrócić uwagę. Mecze, które mieliśmy okazję zobaczyć w
TV.
Rzeszów - Olsztyn
Resovia na pewno nie pokazała całego swojego potencjału. Piotrek Nowakowski kolejne spotkanie oglądał z trybun, a Nikola Kovacevic ma podobno spore problemy z barkiem i wątpie, żeby wystąpił we wtorek w starciu ze Skrą. Cieszyć może dobra dynamika Akhrema, który jest najważniejszym zawodnikiem Resovii. Przyzwoicie zaprezentował się również Tichacek, który dobrze współpracował ze środkowymi. Lotman może nie zachwycił w ataku, ale mało osób zwraca uwagę na to co ten chłopak robi w przyjęciu, zagrywce czy obronie. W tych elementach spisuje się świetnie. Widać, że Wojtek Grzyb trzyma formę z poprzedniego sezonu. 100% skuteczność w ataku i bardzo dobra, regularna zagrywka. Rewelacja !
Olsztyn przyzwoicie, ale bez szału. Widać brak doświadczenia w niektórych sytuacjach i młodzieńczą fantazję. Wszystko w siatkówce zaczyna się od przyjęcia, a to niestety mocno kuleje u Akademików. Szarek i Ferens mistrzami w tym elemencie nie są. Potencjał w ataku mają, ale co z tego ? Hernan nie mógł również wykorzystywać swoich środkowych (ze względu na słabe przyjęcie) i przez to Olsztyn grał uproszczoną siatkówkę. Bardzo często atakował Krzysiek i zagrał średnio. Potencjał spory, ale widać, że dosyć często zdarza mu się gubić zasięg i bić przed siebie.
Bełchatów - Gdańsk
Skra w dobrej dyspozycji przed KMŚ (we wtorek jeszcze starcie z Resovią). Tym razem szanse gry w wyjściowym składzie otrzymali Kooistra i Cupkovic, który wystąpił na pozycji atakującego. Wytze zaprezentował się dobrze na siatce. Szkoda tylko, że nie otrzymywał więcej piłek w ataku. Nie wiem czy to tylko moja opinia, ale jakoś nie widzę nic ciekawego w Cupkovicu. Zupełnie. Woicki jak na razie rozgrywa bardzo dobrze i nie sądzę, żeby Vincic go wygryzł ze składu. Winiarski i Pliński na wysokim poziomie i to nikogo nie dziwi. Słówko odnośnie Wlazłego. Znakomita dyspozycja w polu serwisowym, ale widać, że w przyjęciu wystarczy go pocelować.
Lotos zagrał średnio. Na pewno w oczy rzucała się kiepska współpraca Grześka Łomacza ze środkowymi. Łomacz miał problemy z barkiem w okresie przygotowawczym i sporo w meczach sparingowych grał Szczurek. Fajnie zaprezentował się Mika i widać, że w Gdańsku może się rozkręcić. Solidnie też leworęczny Mikołajczak, ale czasami bije przed siebie. Bardzo mocny punkt w polu serwisowym. Nie podoba mi się pomysł z parą Mika - Hietanen. Hietanen w żadnym z elementów nie błyszczy (dzisiaj nieźle w zagrywce). Fin jest słabiutki w przyjęciu (żeby nie powiedzieć beznadziejny). Brakowało mi dzisiaj na parkiecie Żalińskiego, ale podejrzewam, że miał być w pogotowiu gdyby słabiej radził sobie Mikołajczak. Kamiński pojawił się na parkiecie, ale chodziło o poprawienie ustawienia, bo w ataku w dłuższym wymiarze by po prostu nie zagrał (sporo problemów z tym chłopakiem jest w Gdańsku).
Ktoś wcześniej wspomniał o trenerze. Również uważam, że jest to najsłabszy punkt zespołu. Żadnych ciekawych uwag na czasie, zupełnie nic.
LOTOS nie zagrał według mnie źle i w starciach z Effectorem, Politechniką, Wkręt-metem powinien być faworytem. Zobaczymy jak to się potoczy, ale uważam, że powalczą z Delektą o 5 miejsce.